• 9.156.306 stemmen

Hottarake no Shima - Haruka to Maho no Kagami (2009)

Animatie | 93 minuten

Genre: Animatie

Alternatieve titels: Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror / Vergeten Eiland

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Shinsuke Sato

Met onder meer: Haruka Ayase, Iemasa Kayumi en Tamaki Matsumoto

Gesproken taal: Japans

Plot Hottarake no Shima - Haruka to Maho no Kagami

De film volgt het meisje Haruka, die erachter komt waar al onze (jeugd)herinneringen naartoe gaan. Ze ontdekt dat deze in beslag genomen worden door wezens uit een andere dimensie. De wezens hebben zelfs hun eigen stad gebouwd, genaamd 'Oblivion Island'.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Haruka (stemrol)

dutchtuga

Te zien op Imagine '10

avatar van beavis

beavis

ondanks mijn gemiddelde stem toch wel erg leuk en kawaii

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Het experiment van 3D personages temidden van 2D achtergronden vond ik niet goed werken, maar verder heb ik me hier kostelijk mee vermaakt. Op momenten bijzonder aandoenlijk en vooral heerlijk fantasievol, vooral Oblivion Island zelf. Bepaalde scènes mogen trouwens als beste in het genre gezien worden. Ik vond het dansje van Cotton op het 'You are my Sunshine'-lied echt een van de schattigste dingen die ik ooit heb gezien. Erg leuk.

avatar van sacha77

sacha77

Redelijke film die misschien iets te eng is voor de hele kleintjes. Ze moeten in Japan nog even oefenen met 3D animaties maar overall gezien erg vermakelijk. Ze hebben flink afgekeken van Miyazaki, maar je kan het beste afkijken van de meester.

Heerlijk tripje.

Een fantasy film zoals ik ze graag zie. Het plot mag dan niet geweldig uitgewerkt zijn en de personages blijven redelijk vlak, maar uiteindelijk ben ik blij dat aan zulke triviale zaken niet teveel tijd verspild wordt.

De film draait rond de fantasy wereld en die is meer dan naar behoren uitgewerkt. Weelderig, mooi en creatief. Het is gewoon genieten als Haruko doorheen het wereldje trekt. Enorm gedetailleerd, lekker bevreemdend en achter elk hoekje schuilt wel weer iets moois.

Visueel ook wat lastig te beoordelen. Technisch soms niet al te best, maar wel prachtige art direction. Lijkt soms meer op een 4°C werkje (Kakurenbo en Noiseman kwamen geregeld om het hoekje piepen).

Een film voor wie geniet van weelderige en kleurrijke creativiteit. Voor een sterk verhaal en volledig uitgewerkte personages kijk je best iets anders.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van groente12

groente12

Dit is niet wat ik eigenlijk gewend ben van IG vond het erg onder de maat. Het blijft toch wachten op A Letter to Momo waarschijnlijk de nieuwe topper van IG.

avatar van Black Math

Black Math

Werkelijk geweldig! Wat is het toch wat ervoor zorgt dat Japanners slagen waar Amerikanen hopeloos falen? Heb nu enkele CGI films gezien, maar deze steekt er toch echt met kop en schouders boven de Amerikaanse uit. Echt geweldige designs en weelderige kleuren, een lust voor het oog. Ook bij mij kwam de associatie met Studio 4°C op wat dat betreft. Verder bevat de film dezelfde wilde achtbaanritten die ik altijd zo geweldig vind in de Amerikaanse films, dus ook wat dat betreft doet deze film niet voor de Amerikanen om. Ik moet zeggen dat ik niet echt last heb gehad van conflicterende stijlen, wel vond ik de animatie van de personages duidelijk minder. Het grootste minpuntje aan de film.

Wat verhaal betreft, gold Spirited Away voor mij een beetje als de Japanse Alice in Wonderland, in deze film heeft Japan een tweede kandidaat. Ik lees hier en ook op andere fora enige kritiek op het zwakke plot, ik heb er eerlijk gezegd niet heel veel van gemerkt. Okee, het is niet het meest sophisticated verhaal dat ik voorbij heb zien komen, maar de film biedt wel een erg prettig fantasieverhaal dat een redelijk origineel uitgangspunt heeft (de samenleving van de vossen) en geen seconde verveelt.

Deze film zit erg dicht tegen de 5* aan, maar omdat ik het idee heb dat er nog wel wat te verbeteren valt, kom ik toch uit op 4,5*. De mooiste 3D-animatiefilm blijft Innocence, maar deze zit er zeker dicht tegenaan.

avatar van wibro

wibro

Eigenlijk weinig toe te voegen aan de recensie van Black Math. Het wereldje op "Oblivion Island" ziet er inderdaad grandioos mooi uit. Zo'n film moet het van mij ook helemaal van het animatiewereldje hebben waarbij het verhaaltje voor mij ondergeschikt is. Animatie is voor mij kunst. Die komen het mooist in een film tot uitdrukking als die niet ondertiteld is. Ondertiteling leidt alleen maar af van al die visuele pracht die oa dit kunstwerk te bieden heeft. Het verhaaltje verzin ik er desnoods zelf wel bij in deze Japanse variant van Alice in Wonderland. Zo zie ik hem althans.

Toch wel vreemd eigenlijk dat van alle Japanse animatiefilmpjes die ik gezien heb ik de filmpjes uit de Ghibli studio het minste vind. Meer dan 4,0* hebben ze bij mij nooit gehaald.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kinderfilm die de inspiratie haalt uit Alice in Wonderland en Adventures of Baron Munchhausen. Mooie animatie, soms kitscherig, dan ook magisch op het einde met al die spiegels . De frames zitten goed volgepropt en vaak kwam alles erg snel af. Ik ben niet zo de man van Japanse anime, maar dit was een echte rollercoaster met nobele sentimenten.

avatar van Animosh

Animosh

Een gemiste kans.

Niet omdat de film in geen enkel opzicht geslaagd is, maar omdat er mijns inziens veel meer in had gezeten. De achtergronden zijn vaak namelijk uitzonderlijk kleurrijk, speels en inventief. Bij momenten viel mijn mond echt open van de visuele creativiteit (vooral in de scènes die zich buiten in de stad afspelen), en dat gebeurt me niet vaak. Maar het probleem is dat alle andere aspecten van de film matig tot slecht zijn. Vooral de bollige driedimensionale karakterontwerpen van de personages vond ik zeer teleurstellend. Die staken namelijk vaak ontzettend duf en lelijk af tegen de geweldige achtergronden en verminderden op die manier hun kracht vaak enorm. Maar ook de clichématige, bombastische klassieke muziek vond ik ontzettend slecht en sfeerverstorend. Dat de personages en het verhaal van de film niet interessant zijn kan ik haar ten slotte wel vergeven, maar een iets leukere inhoud had er misschien wel voor kunnen zorgen dat de film minder repetitief en oppervlakkig aan had gevoeld - wat voor mij nu wel in toenemende maten het geval was.

Ik heb lang op 2.5* gezeten, maar doordat tijdens de laatste driekwartier van de film de achtergronden vaak minder indrukwekkend waren dan eerder en bovendien door gewenning minder indruk maakten, waardoor de minpunten van de film meer op de voorgrond kwamen, hou ik het toch bij 2*. Een gemiste kans dus.