• 9.369.469 stemmen

Chikuzan Hitori Tabi (1977)

Alternatieve titel: The Life of Chikuzan

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kaneto Shindô

Met onder meer: Ryūzō Hayashi en Nobuko Otowa

Gesproken taal: Japans

Plot Chikuzan Hitori Tabi

Een gedramatiseerde biografie van de in Japan erg bekende en populaire blinde shamisen-speler Chikuzan Takahashi (een shamisen is een Japans snaarinstrument dat een beetje aan een citer doet denken). Chikuzan zelf vertelt van zijn leven, waarvan bepaalde episodes door Shindo naturalistisch worden gevisualiseerd. Chikuzan werd geboren als boerenzoon op een afgelegen en achtergebleven eiland. Na vijftig jaar roemloos te hebben rondgetrokken door Japan werd hij in de jaren zeventig alsnog een sensatie als muzikant.

avatar van Baggerman

Baggerman

Leek me Shindô's saaiste film en keek hier totáál niet naar uit, maar oei, wat een over het hoofd geziene fraaie film? Véél aardiger dan ik van tevoren had ingeschat!

Niet gek natuurlijk, want een biopic over een voor mij totaal onbekende shamisen-speler klinkt niet echt sexy. Ik vermoedde een hoop saai getokkel.

Nou, getokkeld wordt er ook wel, maar het klonk niet zoals ik gevreesd had als het langzaam martelen van een bende straatkatten. De muziek is zeer passend en is zelfs erg mooi als je ervoor open probeert te staan. De eerste pakweg vijftig jaren van Chikuzan waren niet gemakkelijk en zijn leven als rondreizende muzikant geeft Shindô de kans om heel mooie stukjes van ruig Japan te laten zien en van een Japan uit vervlogen tijden (dat er nog niet uitziet als een set zoals in zovele historisch Japanse films). Degene die de lokaties heeft gescout verdient wel een pluim!

Veel actie krijgen we niet te zien maar de film geeft een mooi inkijkje in Japanse leefgewoontes die ik nog niet kende. De film deed me overigens sterk denken aan het vergelijkbare Koreaanse Seopyeonje (1993). Chikuzans verleden wordt door Shindô koel en minimalistisch geregistreerd en hij maakt geen God van de man (die zichzelf op latere leeftijd speelt). Verre van dat zelfs, en dat maakt de film des te boeiender.