• 9.369.458 stemmen

Les Mois d'Avril Sont Meurtriers (1987)

Misdaad | 88 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Misdaad

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Laurent Heynemann

Met onder meer: Jean-Pierre Marielle, Jean-Pierre Bisson en François Berléand

Gesproken taal: Frans

Plot Les Mois d'Avril Sont Meurtriers

Fred is een gedreven politieman met een strikte rechtvaardigheid. Zijn lange en drukke carrière was vlekkeloos. Hij was gespecialiseerd in het behandelen van kleine zaken. Maar zijn dochter Cecile overleed een paar maanden geleden in tragische omstandigheden. En dat betekent voor Fred nog steeds een strijd. Nu behandelt hij zware misdrijven. Hij is verantwoordelijk voor een onderzoek naar de moord op een informant die op een beestachtige wijze werd gedood. Hij verdenkt een voormalige huurling.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er aardig wat van : noirs...waarom deze doorsnee flic story nu opeens een noir zou zijn en tig andere policiers niet, weet ik verder ook niet. Gebaseerd op een polar van Engelsman Robin Cook die oorspronkelijk in Londen speelde, door Heymann en collega Tavernier geheel getransponeerd naar de banlieus van Parijs, en ze maakten oerfransoos Marielle- niet meteen getypecast- tot protagonist als vuige flic.

Met die laatste 2 elementen hebben we de voornaamste troeven van de film aangeduid : een sterke rol van Marielle als flic Fred incl. voice- off maar absoluut niet in noir stijl, en de fotografie van een wel heel desolate, zo te zien winterse en niet Aprilse banlieu.

Verder nogal een tv- film qua look en inhoud, incl. toegevoegde en verplichte human tv film interest via de familietragedie in huize Marielle met dat dode dochtertje. Au fond echter een zoveelste verhaal over een tough cop die om zijn privé shit te vergeten zich vastbijt in een moordzaak, en de hoofdverdachte ervan: Gravier- Bisson, ex- huurling en overduidelijk gay met zijn toupetje en zijn maniertjes.

Wordt ook gebracht als een kat en muis spelletje van het deranged serial killer manhunt type, hebben jullie vermoed ik zomaar ook wel vaker gezien. Besluitend met een final showdown tussen good and evil.

Film duidelijk geteisterd door een gebrekkig budget, getuige de overvloed aan dialogen via het overberuchte " we gaan bij alle verdachten en getuigen op de koffie" tv krimi procédé. Helaas zien we de moorden niet onscreen, zeker jammer omdat de eerste extreem bruut was incl. in mootjes hakken en koken van het lijk .

De score van Sarde was trouwens wel goed.

Enfin, ik vermoed dat de vrij hoge waardering juist het product is van die algehele tv- film feel, het verbaast ons dan ook niet dat hij op TV5 werd uitgezonden in 2007, zodat heel veel mensen hier dit gezien moeten hebben. Wat vonden jullie ervan, en kunnen jullie hier een cijfer op plakken ?