• 9.371.574 stemmen

L'Honorable Stanislas, Agent Secret (1963)

Komedie | 91 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie

Alternatieve titels: How to Be a Spy Without Even Trying / Spionaggio senza Frontiere / The Reluctant Spy

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Jean-Charles Dudrumet

Met onder meer: Jean Marais, Geneviève Page en Noël Roquevert

Gesproken taal: Frans

Plot L'Honorable Stanislas, Agent Secret

Een eerzame ondernemer wordt door het aantrekken van een verkeerde jas voor spion aangezien en van het in bezit hebben van geheime documenten verdacht. De geheime dienst is van het misverstand op de hoogte, maar laat het zo om de gangsters te kunnen arresteren, zodat de held op eigen vindingrijkheid en sportieve vermogens is aangewezen.

Ursula Keller

Commissioner Mouton

Alfred Thirios

Colonel Derblay

The lady on the train

An Inspector (onvermeld)

The hotel receptionist (onvermeld)

Er bestaan er 2 van : Stanislas films...beiden met Marais en van Dudrumet, een vergeten regisseur die weinig productief was. Een eurospy weliswaar maar dan eentje uit 63 voor de Bondcraze definitief was losgebarsten, deze is er dan ook niet door beinvloed. De inspiratiebron is hier eerder Hitchcock, getuige ook de persona van Marais/ Stanislas die spion tegen wil en dank en bij toeval is.

Intrige wordt ook in gang gezet via MacGuffins als het schilderij en de per ongeluk meegenomen jas die zodoende de held meesleuren in een draaikolk van intriges waar hij eigenlijk niets mee te schaften heeft. Gelukkig was Marais - na zijn swashbucklerperiode- nog fit genoeg om al klappen uitdelend en andere capriolen uithalend zijn missie voor Frankrijk als amateur sureté agent, tot een goed einde te brengen. Zoals gekend volgden later nog meer van dit soort silly actioners met Marais in de hoofdrol.

Hoewel ik hier eerder het etiket actie/ avontuur/ komedie op zou plakken en dit duidelijk ook een genrefilm is , wordt alles luchtig gebracht en is het au fond een spoof op de oldschool cold war spythrillers met Hitch als leidraad, in noir style wordt het verteld per flashback POV held, die zodoende enige coherentie poogt aan te brengen in wat er met hem gebeurd is in een tijdsspanne van amper 2 weken.

We weten al waar we aan toe zijn als de flashback begint met een optreden van een Bianca Castafiore kloon, waar we op het eind weer bij terugkeren met een finale in TMWKTM stijl plus nog een coda waarin de held wordt herenigd met zijn love interest, hier mevr. Page. Had liever Germani gezien in die rol, maar die heeft slechts een cameo als - good- spygirl. Verder een niet zo heel gerenommeerde cast met o.a. Roquevert en Luguet als Marais' instant superieuren van de sureté.

Het is allemaal genreconform behoorlijk silly, maar eurospy buffs zijn wel gewaarschuwd dat dit geen typische euospy bondspoof is. Het z-w past ook al niet bij dat genre en is bij dit soort films eerder een nadeel gezien het vrolijke karakter ervan. Maar toch wel vrij onderhoudend , zij het stoffig.

Deze prent die van muziek werd voorzien door niemand minder dan Delerue, kan nu worden gedownload als DVD rip met fansubs ! Maar velen hier hebben deze prent al gezien onder de titel "de eerbiedwaardige Stanislas " oid. onder welke titel hij hier werd uitgebracht, en ongetwijfeld is hij tig keer op teevee geweest.

Het lijkt me redelijk om hier binnen een week minstens 10 stemmen te verwachten. Stelt u mij niet weer teleur.