• 9.370.379 stemmen

Le Joueur d'Échecs (1938)

Alternatieve titels: The Chess Player / The Devil Is an Empress

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jean Dréville

Met onder meer: Françoise Rosay, Conrad Veidt en Lili Raynova

Gesproken taal: Frans

Plot Le Joueur d'Échecs

Een baron aan het hof van Katherina de Grote construeert levensgrote mechanische poppen hetgeen culmineert in een schaakspelende pop, waarin een jonge Pool zich verbergt, die een revolutie tegen de tsarina beraamt.

Le baron de Kempelen

Le prince Serge Oblonsky

Sonia Vorowska

Le prince Boleslas Vorowsky

Wanda Zalewska

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er meerdere van : verfilmingen van le joueur d'échecs van Dupuis- Maziel...de silent van Bernard is ongetwijfeld de gekendste. Er is echter ook deze talkie van 10 jaar later, vervaardigd door de anonieme dagloner Dreville. Je kunt het vanwege het geluidsverschil alleen al geen remake noemen, buitendien duurt deze een stuk korter. Wel langer dan hierboven aangegeven : 90 minuten.

Een film die door de speelduur en vanwege budgettaire redenen bescheidener van opzet lijkt dan het "origineel" : de gekende battlefieldsequentie bij voorbeeld zit er niet in. Het is bovendien een film die past in het toen populaire tsaristisch Rusland kostuumdrama subgenre, inclusief alle bijbehorende parafernalia als eeuwige sneeuw, balscenes, kekke uniformen en weinig overtuigend Sint- Petersburg evocerende goedkope sets.

Waarom zou je hier überhaupt nog naar kijken dan ? Wel: vanwege Veidt ( die jullie ook kennen uit Casablanca...) wederom als getormenteerde ziel, i.c. als von Kempelen, de echt bestaan hebbende uitvinder van een schaakrobot. Deze man is een vervaardiger van automaten die overtuigender ogen dan die in de versie van 10 jaar eerder- waar sommigen lacherig over doen- en op sommige momenten vraag je je echt af wat nu een pop is en wat een figurant. Zeer veel aandacht aan besteed, ziet er leuk uit en overtuigender vaak dan eigentijdse CGI. Zorgen net als in het origineel voor de treffendste sequentie uit de film : de bad guy en zijn confrontatie met/ in het automatenkabinet. Onvergetelijk, en beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Verder een routinewerkje met een matige, jonge cast die mag zorgen voor het melodrama in tijden van oorlog en revolutie, en als sterkste troef verder misschien matriarch Rosay die hier een Catherina vertolkt niet zoals we haar uit andere campfilms kennen : ouder, lelijker, en waarschijnlijk waarheidsgetrouwer ook, een natuurlijke dominantie uitstralend.

Een fatsoenlijke DVD is er nog steeds niet bij mijn weten, hadden die automaten en de makers ervan toch wel verdiend.