• 9.379.404 stemmen

Wer Kennt Johnny R.? (1966)

Western | 91 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: 5000 $ für den Kopf von Johnny R. / La Balada de Johnny Ringo / Who Killed Johnny R.?

Oorsprong: Spanje / West-Duitsland

Geregisseerd door: José Luis Madrid

Met onder meer: Lex Barker, Joachim Fuchsberger en Marianne Koch

Gesproken taal: Duits

Plot Wer Kennt Johnny R.?

De gangster Johnny Ringo wil een totaal onschuldige man op laten draaien voor de misdaden die hij gepleegd heeft. Een ander plan om zijn achtervolgers en wrekers af te schudden is door de anderen te laten denken dat hij dood is. Op die manier denkt de gangster voor eens en altijd met achtervolgers af te kunnen rekenen. Kolonel Clyde Smith vertrouwt het één en ander niet en gaat op onderzoek uit.

Sam Dobie / Johnny Ringo

Billy Monroe

Cathy Carmichael

Captain Jason Conroy

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er niet zoveel van : paella westerns met Lex Barker...het is dan ook een halve sauerkraut die in Barcelona werd opgenomen en in Berlijn, dat laatste zorgt klaarblijkelijk voor de sauerkraut feel die Barkers Duitse fanbase verwachtte. In de cast ook meer sauerkraut dan paella regulars, al kennen we Koch en Rupp natuurlijk ook uit PUPDD.

Ik denk dat Lex Barker kenners * hier net doen alsof ze deze film niet gezien hebben omdat hun held er hier niet al te best afkomt, niet alleen speelt hij hier geen eh...overdreven sympathiek personage- dat van een wapenhandelaar die nauwelijks in actie komt- maar buitendien is de scène waarin hij tapdanst op de gekende maten van de revolver hopelijk voor hem een dieptepunt, zag er erg koddig uit. Ook anderszins maakt hij hier weinig indruk. Ik geef wel meteen toe absoluut geen Lex Barker kenner te zijn en weinig van hem te hebben gezien, als ik weer eens uit mijn nek lul moeten jullie me vooral streng corrigeren.

Goed, de film in zijn geheel dan : begint leuk met een siege waarin een stel baddies olv de eponieme anti- held die wij niet herkenbaar in beeld zien wordt belegerd door een posse, en wel in het huis van een braaf gezinnetje. Na een aardige shoot out vliegt de boel in de fik, en Johnny R. ensceneert het zo dattut lijkt alsof hij 1 van de slachtoffers is. De enige die beter weet is Johnny's lief Koch. Wie Clyde Smith de kolonel is die op onderzoek gaat weet ik niet, ik weet wel dat er een kapitein Conroy ( Rupp ) is die op onderzoek uitgaat, en dat er een burger Clyde Smith is ( Fuchsberger ) die wordt aangezien voor Johnny R. Deze Clyde is trouwens een fabuleus schutter en treedt in dienst van wapenhandelaar Barker. Deze beweert dat hij zelf niet kan schieten en lijkt zich meer te interesseren voor het gezelschap van de blonde heiress Carmichael . Barker nu is het die met enthousiasme de mare verspreidt dat zijn prijsschutter wel eens de legendarische Johnny Ringo zou kunnen zijn, inmiddels gezegend met de reputatie van een Billy the kid of Jesse James.

Ik vrees dat u nu al weet wie Johnny R. is, ligt niet aan mij maar iedereen die deze film ziet snapt dit al meteen. Als whodunnit werkt het dus niet, als western eigenlijk ook niet omdat we na het aardige begin amper nog actie krijgen voorgeschoteld. Dan wordt alles ook nog eens besloten met een gristelijk slot. In feite zitten we het merendeel van de film naar 2 ouwe lullen in gesprek met elkaar te kijken.

Opmerkelijk tenslotte de muziek en dat niet louter positief : de ballad of Johnny Gringo die we horen is misschien het afgrijselijkste dat ik ooit heb gehoord in het genre, maar er is ook Koch die 1 keert zingend opdraaft, en wel in het... Duits.

Film werd uitgebracht op DVD in DE als onderdeel van een 2-delige Barker western set.

*: excusez le mot, maar jullie hebben het er zelf wel naar gemaakt