• 9.369.469 stemmen

Xia Gu Rou Qing Chi Xi Zin (1978)

Actie / Drama | 86 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: The Master and the Kid / Shaolin Master and the Kid / Fury of the Shaolin Master

Oorsprong: Taiwan / Hongkong

Geregisseerd door: Lin Fu-Ti

Met onder meer: Phillip Ko

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Xia Gu Rou Qing Chi Xi Zin

Als Nan Kung Sao op een dag thuiskomt is zijn hele familie op brute wijze afgeslacht. Er zijn slechts twee overlevenden: zijn kleine neefje, die zich in de waterput verstopte en zijn oom, die nog net kan vertellen wie de daders waren alvorens hij bezwijkt aan zijn verwondingen. Nan Kung Sao brengt zijn neefje onder bij een vriend en gaat op pad om wraak te nemen. De kleine jongen komt hem echter achterna en is niet van zijn voornemen om zijn oom te vergezellen af te brengen. Samen proberen ze te achterhalen wie het brein achter de moordpartij op hun familie is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Baggerman

Baggerman

De films die je zelf hebt toegevoegd moet je natuurlijk altijd proberen te kijken en nu was deze dus aan de beurt! Ik vreesde (terecht) voor de Engelse dub en de kwaliteit en heb daardoor daarmee lang gewacht.

Tja, veel jatwerk! Zo wordt er wordt schaamteloos gejat uit Lone Wolf en Cub, al is de Cub hier een doetje vergeleken bij Daigoro! Verder is de af en toe tenenkrommend toegepaste soundtrack een allergaartje uit spaghettiwesterns. Het ontbrak er nog maar aan dat Ónce upon a Time in the West' nog langskwam, todat........ik begon te schaterlachen.....dit ook nog eens gebeurde!

Okay, moet ik me al gaan schamen voor het toevoegen van deze film? Nee, want er valt ook nog wel het één en ander te genieten, hoor!

Supergave booswichten (met als über-villain die op de poster hier!) en best spectaculaire gevechten met mooie choreografie. Verder is het zij-plot niet standaard (trapte ik tòch weer in met mijn Hollywood-vergiftigde brein!) en moest ik nog een keer hardop schaterlachen om het resultaat van een gevecht met een soort arend!

Conclusie: best aardig en voor de kung fu liefhebbers vast wel het bekijken waard!

avatar van Phantasm

Phantasm

Ik vind de film veel te nepperig overkomen en rommelig.

Het is maar wat je leuk vindt.

avatar van Baggerman

Baggerman

Tja, het is natuurlijk inmiddels al best een oude film en zeer matig geconserveerd, zoals zoveel Hongkong-films.....

avatar van Metalfist

Metalfist

Lone Wolf and Cub: de Taiwanese versie

Ik heb het hier al vaker verkondigt, maar ik blijf ergens toch wel fan van de Kung Fu Classics Collection reeks die je jaren geleden in ondertussen lang verdwenen shady DVD-winkeltjes (Compact 500 in Antwerpen onder andere) kon vinden. Er is veel op te merken aan de releases zoals a) Engels gedubt en vaak ook nog eens slecht gedaan b) ondertiteling die grammatisch verkeerd is en ook nog is vol taalfouten zit en c) de beeldkwaliteit laat ook vaak te wensen over. En toch..

The Master and the Kid is alweer nummer 29 in de reeks en hoewel ik de voorgaande 28 niet allemaal in bezit heb, betrap ik me er van tijd tot wijlen wel op om er nog eens eentje op te zetten. Deze release is trouwens helemaal vreemd aangezien het plot wel klopt, maar de filmposter (en de stills op de achterkant van de DVD) niet. Meestal is het andersom in deze reeks. Soit, maakt verder ook niet veel uit doordat dit eigenlijk ook een ietwat atypische kung fu film is. Het uitgangspunt gaat vooral lenen bij Lone Wolf and Cub maar dat zorgt er wel voor dat dit zich wat onderscheidt van de overige films in de reeks. Deze keer geen jonge man die een pak rammel krijgt en na wat training onder begeleiding van een oude wijze man met baard een geheime techniek leert waardoor hij de slechterik van dienst in de laatste 5 minuten kan verslaan, maar gewoon een uitstekende vechter wiens familie compleet wordt uitgemoord en op zoek gaat naar de daders en dat in een hels tempo doet.

Want de openingsscène lijkt eerder een trailer te zijn met veel verschillende cuts naar veel verschillende gevechten en daarna passeert het ene na het andere personage vooraleer we dan eindelijk aan de grote baas komen. Yueh Hua is goed op dreef als Nan Kung Sao en heeft eigenlijk best nog wel een leuke interactie met Wen Chiang-Long die de kleine Sao Sun speelt die koste wat het kost zijn oom wilt vergezellen op diens queeste voor wraak. Hua kan een lekker potje knokken en krijgt een aantal vermakelijke tegenstanders voorgeschoteld, maar het is hier dat het schoentje uiteindelijk wat knelt. Er zitten een aantal over the top scènes in (op een bepaald moment is er een aanval van vogels, onze held zwaait wat in het rond met zijn zwaard en er valt letterlijk een gepluimde kip op de grond) maar verder neemt de film zich veel te serieus. Bizarre soundtrack trouwens, geen idee of de originele versie (in hoeverre die nog bestaat/te vinden is) ook zoveel is gaan stelen bij andere films.

Fijn! Ik heb ondertussen al wel veel van dit soort films zien passeren dus ik vermoed dat ik dit wel eens hoger had gewaardeerd mocht ik dit een aantal jaar eerder gezien hebben. Dat neemt niet weg dat dit nog altijd een vermakelijk filmpje is geworden dat alleen niet volledig losgaat zoals je zou denken. Geen typische kung fu flick, maar nu ook weer niet zo wereldschokkend. Gewoon een lekkere wegkijker dus..