• 9.370.282 stemmen

The Only Good Indian (2009)

Western | 114 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Kevin Willmott

Met onder meer: Wes Studi, J. Kenneth Campbell en Winter Fox Frank

Plot The Only Good Indian

Kansas, begin 20e eeuw. De jonge indiaanse tiener Charlie wordt van zijn familie weggevoerd en gedwongen geplaatst op een indiaanse school waar hij zich de manier van leven van de blanken gewoon moet maken. Hij ontsnapt om naar zijn familie terug te keren. De premiejager Sam Franklin wordt ingehuurd om hem weer op te sporen. Franklin is een voormalig scout van het leger met Cherokee-bloed in zijn aderen. Hij heeft zich gedistantieerd van zijn oorspronkelijke identiteit omdat hij vindt dat de blanke manier van leven de enige manier voor indianen is om te overleven. Onderweg heeft het één en ander tot gevolg dat Franklins' oude vijand, sheriff Henry McCoy ook de achtervolging inzet op de jongen, maar ook op Franklin zelf.

avatar van Barfly

Barfly

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Net afgekeken. En alhoewel de film in het begin wat traag is toch zeer goed te kijken. Een mooie ode aan het genre.

avatar van stinissen

Ik vond het een ramp op alle vlakken.

avatar van Barfly

Barfly

Geen ramp, maar een film met twee gezichten is het wel. Aan de ene kant het hervormingsverhaal van de indianen die gedwongen werden de blanke gewoonten over te nemen en hun hele oorsprong en opvoeding moesten vergeten. Op straffe van overtredingen kreeg men een stuk zeep in de mond, en uiteraard de fysieke afranselingen. Het andere verhaal in deze film is wat simpeler... de achtervolging tussen twee oude bekenden van elkaar, met daarin de actie.

Niet helemaal geslaagd om dit in één film te zetten, maar toch ook geen ramp.

Minpunten zijn de vele mager uitgevoerde bijrollen, de voice-over die niet echt inspireerde om te blijven kijken, en dus het tweeslachtige verhaal.

De langzame vertelling van het verhaal vond ik dan juist weer prettig. Onderweg leverde het af en toe erg mooie beelden op van het landschap.

Ook het acteren van Studi en Winter Fox Frank was van een prima niveau.