• 9.371.694 stemmen

Alternatieve titel: Cross Aid Post

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Meral Uslu

Plot Kruispost

'Wij geloven in God, dus God zal u belonen', zegt een Afrikaanse patiënt tegen een arts van de Kruispost in hartje Amsterdam. De medische praktijk is bestemd voor mensen zonder ziektekostenverzekering - met name illegalen, daklozen en verslaafden - en wordt gerund door ongeveer tachtig vrijwilligers, waaronder studenten en gepensioneerden. Deze documentaire observeert de dagelijkse beslommeringen op de Kruispost. Een zwerver laat zijn voeten verzorgen, een junk huilt vergeefs om zijn moeder, een illegale zwarte vrouw is ongewenst zwanger. Sommige illegalen willen met een medische verklaring hun verblijfstatus gunstig beïnvloeden, maar met een loopneus zal dat niet lukken. Een zwaarlijvige Oost-Europese vrouw, die selectief de Nederlandse taal verstaat, vindt het advies ietsje af te vallen schandalig. Ook zijn er patiënten die de minimale eigen bijdrage proberen te ontlopen. De praktijk maakt dankbaar gebruik van materialen van het AMC, die anders naar ontwikkelingslanden gaan. 'Ontwikkelingswerk in eigen land', noemt een medewerkster haar taak.

avatar van Robi

Robi

Qua documentaire is deze niet zo heel bijzonder. In het verhaal hier boven staat het allemaal heel uitgebreid beschreven. Het is een observatie van de dagelijkse gang van zaken in de Kruispost.

En ik moet zeggen dat ik er vooral een grote bewondering en diep respekt van krijg voor de artsen die daar op vrijwillige basis werken.

Ze hoeven dit immers niet te doen, maar ze doen het dus wel !! En het zijn ook nog eens niet de makkelijkste patienten. Veel psychische problemen, taal problemen en vaak ook nog eens een grote verwaarlozing van de kwaal omdat de mensen zo lang gewacht hebben met naar de dokter te gaan.

Een grote verdienste voor de documentaire makers is wel dat alles op een hele eerlijke manier gefilmd is en dat geeft een erg waarheidsgetrouw beeld.

Kruispost is door een christelijke instantie opgezet en het mooiste voorbeeld van eerlijkheid is wel het moment dat een arts zegt dat het hem misschien zijn "carriere" kost omdat hij een vrouw door verwijst naar een abortus kliniek. De christelijke instantie die kruispost heeft opgezet is namelijk fel anti-abortus.

Ja mooie documentaire met beelden en verhalen die nog lang in mijn geheugen zullen blijven nawerken.