• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: David Grubin

Met onder meer: Caroline Bernard en Marie‑Agnès Brigot

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Marie Antoinette

Docudrama over het leven van de in 1755 in Wenen geboren Marie-Antoinette, dochter van de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia, die 14 jaar oud was toen ze trouwde met de Franse dauphin, de latere koning Lodewijk XVI, en in 1793, 38 jaar oud, op de guillotine stierf. Het traditionele beeld van Marie-Antoinette is dat van een aan seks verslaafde, onverantwoordelijke en spilzuchtige koningin die neerkeek op het gewone volk en daarvoor later de rekening kreeg gepresenteerd. Grubin nuanceert het inderdaad soms buitenissige gedrag van Marie-Antoinette en zoekt er een verklaring voor in haar ongelukkige leven.

Marie Antoinette

Marie-Antoninette (stemrol)

Marie-Thérèse (stemrol)

L'accusateur public (stemrol)

MisterPink

Documentaire duurt 115 minuten en geeft een historisch correct beeld van de Franse koningin met de pratende hoofden Fraser en Lever als autoriteiten op haar gebied.

Een verademing na de draak van een film uit hetzelfde jaar.

MisterPink schreef:

Dat lijkt me een riskante bewering, gezien het feit dat MA al heel lang kassiewijle was eer deze documentaire het daglicht zag.

Graaf Machine schreef:

Nee hoor. Antonia Fraser weet alles over Marie Antoinette. Historische bronnen zijn er zat bovendien. We zijn Ridley Scott niet he

MisterPink schreef:

Ik geloof er een moer van dat A.F. alles weet. Maar ik laat me graag verrassen. Ga die docu eens zien. Natuurlijk is de versie van S. Coppola geen historisch document, maar dat was ook nooit zo bedoeld. Wel een toffe film overigens.

Graaf Machine schreef:

Ga die docu eens zien.

à vous

Graaf Machine

Sorry, maar ik spreek geen Frans. Het heeft iets te betekenen als 'u' meen ik, maar meer kan ik er niet van maken.

Vertaling geeft me 'aan jou', wat ik dan maar ga interpreteren als 'voor u'. Ik zal dan eens verder kijken. Wel bedankt voor de inlichting, of hoe ik dat noemen moet. Je bent er van overtuigd dat ik de film moet zien, dus probeer ik dat ook te gaan doen. Probeer. Niet gezegd dat ik het ook echt doe. Tijd heeft zijn beperkingen, vooral wat tijd betreft.

MisterPink

Ik geef alleen de link. Je zei zelf dat je de docu eens wilde zien. Het Frans in de docu is ondertiteld. Het Engels van historica Chantal Thomas helaas niet