• 9.370.364 stemmen

Kochankowie z Marony (2005)

Drama / Romantiek | 107 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titel: The Lovers of Marona

Oorsprong: Polen

Geregisseerd door: Izabella Cywinska

Met onder meer: Karolina Gruszka en Krzysztof Zawadzki

Gesproken taal: Pools

Plot Kochankowie z Marony

Ola woont in een klein dorpje en is lerares van beroep. Ze is single, gefrustreerd en ongelukkig. Dit allemaal al op haar jonge leeftijd. Ola maakt weinig positiefs mee in haar leven, ze heeft geen leuke plannen meer en ook haar dromen verdwijnen. Dan ontmoet ze Janek, een patiënt van het nabij gelegen tuberculosecentrum. De twee worden stapel verliefd, maar helaas wordt Janek erg ziek.

avatar van Knisper

Knisper

Goede film. Tevens mijn eerste Poolse film ook. Lovers of Marona is een erg klassiek verteld verhaal. Het is dan ook gebaseerd op een toneelstuk van Jarosław Iwaszkiewicz uit 1930; zo voelt het ook aan. Al is er filmisch hier verder weinig van te zien. Erg fraai geschoten, met vooral de felle kleuren er wat uitgefilterd, zodat het een erg mooie, wat lichtbruine tint krijgt. Ook verder heel degelijk geschoten.

Het verhaal is uiteindelijk erg mooi. De film begint eigenlijk op een punt waarbij je het gevoel hebt dat er al een historie is tussen de personages, die zichzelf daarna langzaam ontvouwd. Mooi gedaan en vooral het laatste half uur is prachtig.

Karolina Gruszka is wederom erg ontwapenend en draagt de hoofdrol met verve. Alle andere acteurs zijn ook degelijk. Goede film, die best wat mee aandacht zou mogen krijgen.

avatar van The Eye

The Eye

Lastige film: het camerawerk en het kleurgebruik zijn prachtig en de film begint interessant. Maar na een half uur komt de klad er wat in en haalt de film nergens meer het eerdere niveau. Zo blijft het 'schilderijenkijken', ondersteund met een goeie soundtrack van Jerzi Satanowski

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Heb me ontzettend geërgerd aan de geëxalteerde personages en hun volstrekt onlogische gedragingen. Dacht inderdaad naar een slechte theatervoorstelling te zitten kijken, dus dat dit gebaseerd is op een toneelstuk verbaast me niks. Verder allemaal in de gebruikelijke bruine grauwheid opgenomen waarop Oost-Europa het patent heeft geclaimd. De muziek was ook niet mooi en vooral slecht ingezet steeds (maar wat wil je als de componist Satanowski heet). Snel vergeten deze ellende.