• 9.370.617 stemmen

Geregisseerd door: Christian Stengel

Met onder meer: Bernard Blier, Sophie Desmarets en Jacques Pills

Gesproken taal: Frans

Plot Seul dans la Nuit

Verschillende vrienden van een bekende zanger worden vermoord en het gebeurt telkens op de achtergrond van één van zijn liederen die hij aan het zingen is. Een moeilijk onderzoek wordt gestart in de straten van Parijs en eindigt in een theater.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er tientallen van : films waarin Bernard Blier een flic speelt...dit is een erg vroeg en ook bescheiden exempel. Speelt dan ook een rookie cop die zijn eerste serieuze casus krijgt: het opsporen en vernietigen van een deranged serial killer.

Klinkt als cliché spul en is het ook, ware het niet dat deze film bizar genoeg tevens diende als vehikel voor een toenmalig zangertje : Jacques Pills. Wie ? Geen idee eigenlijk, maar volgens wiki was hij in de jaren 40 en 50 erg populair, zijn acteercarrière echter heeft nooit een hoge vlucht genomen. Hij demonstreert hier ook wel afdoende waarom. Behalve voor hemzelf dus ook reclame voor zijn laatste hitje, verrassend...seul dans la nuit geheten.

We horen deze schlager steeds als er weer een groupie- en geen vriend- van de zanger wordt geslasht, helaas offscreen. Meest des nachts, ja. Waarna het gekende whodunnitspelletje kan beginnen waarbij Blier steeds op het verkeerde been wordt gezet en overweegt om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig is er zijn vriendinnetje Catherine die bij wijze van thin man fall out besluit om haar vriendje te assisteren, en zij is het dan ook die uiteindelijk de flikken naar de dader brengt- met gevaar voor eigen leven.

Wie die dader is laat ik in het midden, maar er zijn helaas weinig kandidaten en het wordt moeilijk om niet meteen te weten wie ut gedaan heeft. We hebben Pills zelf zonder alibi, we hebben de bohémien en excentriekeling Salou die artiesten haat, we hebben het jaloerse vriendinnetje van Pills en we hebben zijn manager, een cycloop die wat phantom of the opera fall out verzorgt in een verlaten theater waar hij een pathetische monoloog houdt.

Beste scène ook uit de film, die ondanks de vele nachtscènes sfeer mist en te veel zijwegen inslaat. Ronduit saai is, al maakte die Stengel later nog wat betere whodunnits.

Is uit op DVD, en werd in deze contreien uitgebracht als "alleen in de nacht " . Wie heeft dit gezien ?