• 9.374.084 stemmen

Paris Vu Par... Vingt Ans Après (1984)

Komedie / Drama | 100 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: Paris Seen By... 20 Years After

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Chantal Akerman, Bernard Dubois, Philippe Garrel, Frédéric Mitterrand, Vincent Nordon en Philippe Venault

Met onder meer: Maria de Medeiros, Pascale Salkin en Albert Delpy

Gesproken taal: Frans

Plot Paris Vu Par... Vingt Ans Après

Een anthologie van zes verhalen. 1) Ik Heb Honger, Ik Heb Koud: Twee adolescenten vluchten van het platteland weg naar Parijs, de stad waarvan ze altijd gedroomd hebben. Maar wanneer ze ter plaatse arriveren wordt het voor hen minder leuk: als de ene honger heeft, heeft de andere het koud, en omgekeerd. Ze proberen aan geld te geraken door te zingen in restaurants. Op een avond nodigt een klant hen uit bij hem thuis. Dat blijft echter voor één van de meisjes niet zonder gevolgen. 2) Place Clichy: Fabien, een adolescent, deelt zijn leven met een vrouw die ouder is dan hem. Deze laatste schrijft een brief met een gedicht dat ze geeft aan haar minnaar, die dat voorleest voor een radio-uitzending. Het gevolg is dat Fabien zich vragen begint te stellen over haar veelvuldige afwezigheid. 3) Rue Fontaine: René, een dertiger, heeft geen centen en is depressief. Op een terras van een café vertelt hij zijn zorgen aan een vriend, die hem uitnodigt bij hem thuis voor een diner. Maar hij wordt verliefd op de vrouw van zijn vriend. 4) Rue du Bac: Een studente is verliefd op een jongeman die ze in de bibliotheek ontmoet heeft en die haar gevoelens beantwoordt, ondanks het feit dat hij eigenlijk homoseksueel is. 5) Paris Plage: In een modern flatgebouw bevindt zich een zwembad, waar veel verschillende personages elkaar ontmoeten. 6) Canal Saint-Martin: Twee mensen leren elkaar op deze plaats kennen. Al vlug krijgen ze een relatie. Een tijd later hebben ze een kind. De jonge vrouw wordt ziek. Haar vriend verkoopt hun auto en koopt een revolver. Nadat hij haar medicijnen heeft gegeven doodt hij haar in haar slaap.

La première fugueuse (segment 1)

La deuxième fugueuse (segment 1)

(segment 2)

Louis (segment 3)

René (segment 3)

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wow, da's nog eens een synopsis . Jammer dat u zelf niet stemt. Enfin , zoals u reeds vermoeddde betreft het hier een eerbetoon aan de gekende NV klassieker van 20 jaar eerder met wederom een zesdelige omnibus, al is de toonzetting tamelijk anders. Nogal katerig in feite, niet verwonderlijk want het handelt zich hier om 6 baby boomers in actie, vroegbejaarden met een ultrareactionair wereldbeeld voor wie 68 het ijkpunt is. Alles daarna moest natuurlijk wel kut zijn, al helemaal de gemene eighties met hun no nonsense mentaliteit. De 6 schilderen ons de lichtstad als een inferno, zal allemaal wel zijn meegevallen.

In concreto : het eerste verhaaltje van autrice Akerman gaat over Medeiros en haar vriendinnetje die zijn weggelopen van het "platteland " dat hier... Brussel heet overigens, en is als enige in z-w. Zal dus wel kunst zijn. Duurt 10 minuten en is het kortst, je zou het een feministiese slapstick chick flick kunnen noemen. Clou : de ontmaagding van Salkin. Routineklusje zowel die activiteit als de film zelf, dan nog de 1 na beste van de zes.
Tweede van Dubois- vooral gekend van Parano en later alleen nog voor teevee werkzaam bijna- is een soort zielige update van la maman en la putain. De jonge anti- held loopt rond in...skinny pants, houdt zich voor een beat poet en is in 68 blijven steken, schijnbaar zijn geboortejaar. Ridicule onzin.
Derde deel van jullie Garrel brengt wat we mogen verwachten : een godART imitatie met Garrel zelf als buddy van een Leaud met plakhaar en in midlifecrisis. Zielig gejank over mislukte relaties en het geheel besluit gelukkig met zelfmoord. Kleine 20 minuten.
Het vierde deel van die ouwe pedo Miterrand- vooral docufilmer zoals gekend- is misschien het zieligste : een poging tot een copie van Resnais en in mindere mate Marker met voice- off, tracking shots galore en flashbackstructuur.
Vijfde episode van de mij volstrekt ongekende Nordon is opgedragen aan zijn ouders die in Auschwitz zijn gestorven en begint met een verwijzing naar Klaus Barbie. Wat Barbie en Auschwitz te maken hebben met een zwembad weet ik niet, de enige overeenkomst tussen een vernietigingskamp en het zwembad zijn de douches . Die krijgen we dan ook te zien met daaraan verbonden bescheiden naakt, het enige uit de film. Dit gedrocht duurt gelukkig slechts 10 minuten.
Laatste deel van de tamelijk ongekende Venault is imho het beste en een eerbetoon aan een gekende Carné klassieker meer bepaald hotel du nord, hence de locatie en ook de ontvouwing van de intrige. Dialoogloos bijna en gaat over op mute. De ontknoping kunt u hierboven lezen.

Niet echt denderend kortom, maar er zijn nu eenmaal weinig omnibi die het maximale uit hun regisseurs halen. Ook het origineel ontkwam niet aan de regel, maar die had toch betere regisseurs zou ik denken, van deze 6 zijn er slechts 2 householdauteursnamen en dat waren ze al voor de film.
Door de Akerman of Garrel buffs/ completisten kan dit uiteraard worden bekeken via pindakaas.