• 9.370.360 stemmen

Más Allá del Terror (1980)

Horror | 80 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Beyond Terror / Further Than Fear

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Tomás Aznar

Met onder meer: Francisco Sánchez Grajera, Raquel Ramírez en Emilio Siegrist

Gesproken taal: Spaans en Duits

Plot Más Allá del Terror

"Their Nightmare Was Further than Fear... It was BEYOND TERROR !"

Een groep erg gewelddadige motorrijders zaait op uitzinnige wijze terreur en doodt zowel bejaarden als kinderen. Ze beroven een bar en gijzelen twee personen. Daarop vallen ze een huis binnen waar ze een oude vrouw en een kind om het leven brengen en de woning in brand steken. Wat later zoekt de bende onderdak in een oud vervallen klooster. Vooraleer ze de oudste van de twee gijzelaars vermoorden spreekt hij een vloek uit over hen en dat zal hun leven veranderen in een afgrijselijke nachtmerrie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er helaas niet zo veel van : combi's van cine quinqui en all out horror...vreemd, gezien de populariteit van beide genres leek zo'n hybride toch erg voor de hand te liggen. Degene die op de idee kwam was de beruchte pulpregisseur Piquer Simon die de film zelf schreef en produceerde, de regie echter overliet aan de ongekende Aznar- wie weet familie- en hem een uiterst bescheiden budget meegaf, plus daarmee samenhangend een stel volstrekt ongekende acteurs.
We beginnen dus op quinqui terrein: de lelijke Lola tippelt, berooft en vermoordt een klant in het park, en mag haar beloning in de vorm van drugs ophalen bij haar provider. Dat is een biker, net als zijn 2 buddies. Deze onverlaten zijn helemaal in the mood en besluiten een rooftocht te organiseren, die begint in een wegrestaurant waar een gewapende overval tamelijk uit de hand loopt. Volgt de gijzeling van een antipathiek koppeltje dertigers, dat uit een wel heel spontane Stockholm opwelling dan wel opportunisme besluit met de 3 overgebleven boefjes samen te werken. Dit geschiedt via gememoreerde overval op een landhuis, tijdens welke de bewoners - een bejaarde mevrouw, een kind en een ...herdershond- hun goedheid mogen uitboeten en de hele boel op hilarische goedkope wijze in de fik vliegt.
Wat de deugnieten niet weten is dat het oude wijfje stervende niemand minder dan Satan heeft opgeroepen om haar te wreken ! En zo komen we in de tweede helft terecht op all out horror terrein, zich goeddeels afspelend in een kerkruïne op een desolate vlakte in Castilië waar de schelmen hun toevlucht hebben gezocht. Aanvankelijk is het nog erg gezellig en wordt al neukend en rukkend blasfemische taal gebezigd en de Satan opgeroepen, een zwarte prins waarvan de baddies natuurlijk denken dat hij hun buddie is. Helaas : de wegen van de Boze zijn ondoorgrondelijk, en in naam van de burgerlijke moraal en de gevestigde orde besluit Lucifer het verzoek van hun slachtoffers te honoreren. Dit doet Hij op tamelijk derivatieve wijze, want behalve de kerk is er daaronder ook een crypte waar mummies tot leven komen, wat ook geldt voor de 3 ]verbrande slachtoffers die vanuit gene zijde terugkeren om de Wraakte voltrekken ! Ja, inclusief de herder. Het pièce de resistance is er voor het oude wijfje, dat zorgt voor een spetterende finale: ze laat de kop van het grietje uit de bende ontploffen ! Dat was wel leuk.
Net zoals de gehele film wel vermakelijk is, extreem goedkoop en met zeer berscheiden production values weliswaar, met een stel prutsers die strijden om de titel slechtste acteur aller tijden. Alleen dat lelijke grietje was wat beter. Het tempo zit er goed in en de combi quiqui/ horror zorgt voor variatie, werkt ook. Bovendien weer eens wat anders dan cheerleaders en jocks die geslasht worden. De hele structuur doet natuurlijk erg aan FDTD denken, ongetwijfeld hebben Tarantino en Rodriguez dit gezien. Mensen die Spaans kennen zullen ook genieten van het - onbedoeld - grappige jargon quinqui stijl dat de anti- helden bezigen. Tenslotte de score : gevarieerd, niet altijd even goed met behalve de onvermijdelijke synthesizer ook nog wat crime/ blacksploitation invloeden zoals die bij een halve quinqui gepast zijn.
Een film die bij mijn weten ook alleen in het Spaans is te zien, de VHS rip kan worden gedownload met fansubs.

Een meesterwerkje is het niet, maar voor liefhebebbers van eighties trash toch een aardige timewaster. Is hier een Hollandse VHS van ?