• 9.372.531 stemmen

Geregisseerd door: Andrea Frazzi en Antonio Frazzi

Met onder meer: Maria Grazia Cucinotta en Claudio Amendola

Gesproken taal: Italiaans

Plot Marcinelle

In de vroege ochtend van 8 augustus 1956 verandert een banaal ongeluk de mijn van Marcinelle in België in een ware vlammenzee. Er vallen meer dan 250 slachtoffers. De film schetst een getrouw beeld van die rampzalige gebeurtenis en vertelt wat er met de mijnwerkers, de meeste van Italiaanse origine, en hun familie gebeurd is.

avatar van Tarkus

Tarkus

De gebeurtenis waarover deze film gaat staat inderdaad bij vele Belgen en Italianen in het geheugen gegrift.

Ik was toen nog niet geboren, maar vele jaren later sprak men nog over deze ramp al was ze pas gebeurd, en zeker in families waar er in de mijn werd gewerkt.

Ik had een oom die in de mijn werkte en bovendien niet ver van Marcinelle.

Deze film toont goed wat voor een hel het moet geweest zijn zo diep onder de grond, het was al niet prettig te werken 1000 meter diep in stof en vuil, laat staan dat er dan nog eens een inferno losbarst.

Hoewel ik niet echt een liefhebber ben van de Italiaanse cinema vond ik deze film wel goed, en omdat er toen zovele Italianen bij betrokken waren stoorde me het niet echt dat er ook Italiaans werd gesproken, al had men de Belgen beter Frans laten spreken om het geheel toch geloofwaardiger te laten overkomen.

Maar de film maakt wel duidelijk wie verantwoordelijk was voor de ramp, die evenwel er niet voor zijn gestraft.

Uiteindelijk zijn vele jaren later alle mijnen gesloten, niet uit veiligheidsoverwegingen, maar om economische reden.

avatar van stinissen

De eerste 90 min is eigenlijk een intro om de karakters te leren kennen en ik moet zeggen zeer goed in geslaagd vooral de verhaallijnen over de mislukte relaties kwamen daarbij goed uit de verf. Het 2de gedeelte van de film ( De laatste 90 min) gaan alleen maar over de vreselijke ramp en laat ook goed zien om welke bizarre omstandigheden deze gast arbeiders moesten werken en hoe bekrompen de mijn bazen te werk gingen voor hun geld er maar een wet en dat is hoe moeten we de mijn redden ongeacht de slachtoffers. Dit leidde tot een ramp waarbij 262 mensen van twaalf verschillende nationaliteiten het leven lieten, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen.