• 9.374.496 stemmen

Le Mystère de la Chambre Jaune (1949)

Mystery / Misdaad | 90 minuten

Geregisseerd door: Henri Aisner

Met onder meer: Serge Reggiani, Pierre Renoir en Janine Darcey

Gesproken taal: Frans

Plot Le Mystère de la Chambre Jaune

Op het kasteel van Glandier wordt Mathilde, de dochter van professor Stangerson, op een avond in haar kamer aangevallen. Nochtans had ze alle deuren en ramen gesloten. Achteraf wordt een onderzoek ingesteld maar er wordt niemand gevonden. Iedereen staat voor een raadsel.

Joseph Rouletabille

Professeur Stangerson

Père Jacques

Larsan / Ballmeyer

Robert Darzac

Mathilde Stangerson

Le secrétaire

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er meerdere van : verfilmingen van LMDLCJ van Gaston Leroux...daar vertel ik de LMDLCJ buffs hier niets nieuws mee, en de Reggiani buffs al evenmin. 1 van de naar ik meen 2 Leroux/ Rouletabille films waarin hij dat jaar mocht opdraven als de razende reporter en speurneus van dienst, de andere- uiteraard een verfilming van het vervolg LPDLDEN- werd vreemd genoeg geregisseerd door een ander.

Of misschien niet zo vreemd, want hier maakt de vergeten Aisner wel duidelijk waarom hij geen household name is. Deze verfilming mist sfeer, en maakt ook enkele merkwaardige narratieve en castingkeuzes. Om te beginnen Reggiani : volgens sommigen te oud, lijkt me gelul want hij was toch pas 27, maar wel teveel een typische underdog/ loser om overtuigend te zijn als de flamboyante winner Rouletabille. Maar misschien komt dat omdat wij Reggiani nu zien als een bepaald type, en bestond dat probleem toen minder. Dan hebben we nog het volgende probleem : in de Herbier film vertolkte aartsschurk van Daele Darzac, hier vertolkt aartsschurk Herrand...Larsan. Mensen die de afloop kennen van het verhaal, zullen begrijpen welke keuze het ongelukkigst is. Verder hebben we nog Renoir als de professor, Perdriere als zijn dochter, Modot en de fiere Belg Devere als valet die hier de comic relief verzorgt, en daarmee de plaats inneemt van Sinclair die hier practisch verdwenen is.

Ik had het al over enkele merkwaardige narratieve keuzes: zo verdwijnt Darzac practisch uit het verhaal, zijn vrijwel alle toespelingen op het vervolg geschrapt, is er niets overgebleven van de befaamde maskerscène in de gang en komt de aanslag al meteen in het begin, zonder de lekker lange gotische aanloop van l'herbier. Ik zwijg nog over het abrupte slot dat veen vervolg- dat er toch kwam- uit leek te sluiten, niet in de geest van het boek ook. Al blijft courtroomdrama ons dan bespaard.

Tamelijke mislukking dus, slechts voor de Reggiani en Lerouxfans aanbevolen kijkvoer. Kan uiteraard worden gedownload met fansubs. Waarom zie ik geen stemmen trouwens ? Zijn die stemmen verwijderd