• 9.370.370 stemmen

Nishi no Majo ga Shinda (2008)

Alternatieve titels: The Witch of the West Is Dead / 西の魔女が死んだ

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Shunichi Nagasaki

Met onder meer: Mayu Takahashi, Yûichi Kimura en Nao Omori

Gesproken taal: Japans

Plot Nishi no Majo ga Shinda

Mai is een meisje van 13 die lijdt aan astma en weigert sinds kort naar school te gaan. Haar ouders besluiten haar naar haar grootmoeder te brengen die op het platteland leeft. Er wordt over gespeculeerd dat grootmoeder een heks is dus Mai vraagt haar om hekslessen. Grootmoeder stemt daar mee in maar de lessen gaan uiteindelijk over verantwoordelijkheid nemen in het leven. Gebaseerd op een populair Japans kinderboek van Kaho Nashiki uit 1994.

danuz

Hier smelt ik wel voor zeg. Heksen staan vroeg op, werken in de tuin en doen het vooral rustig aan, met een gemoedelijke glimlach op het gelaat. Mai ontsnapt aan de groepvorming op school, bij oma in het bos, waar op z'n Engels thee met melk wordt gedronken. Alles enorm Japans vastgelegd, met mijmerende muziek, close-ups van bloemstekjes, een paar levenslesjes en de nodige traantjes. Schattig en klein, maar niet zonder zeggingskracht. Naar het einde toe wat melodramatisch, maar dat kon ik er wel bij hebben.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Nagasaki is een held!

danuz

Ken verder niks van hem, z'n oeuvre ziet er ook nogal divers uit. Vond dit in ieder geval enorm fijn, kan me echter wel voorstellen dat het voor sommigen te zoet danwel melodramatisch is, maar in dit soort films mag dat van mij.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Hij was ooit Filmmaker in Focus op het IFFR. Hij had toen ook een melodrama, maar ook experimenteel werk Heart Beating in the Dark. Twee klassiekers, het origineel is heel goed en de "remake" nog beter. Absolute must beide!

danuz

Ja, ik heb ze al eens opgezocht, maar nog niet kunnen vinden. Maar die komen ooit zeker aan de beurt.

Vond dit overigens niet direct echt auteurswerk, had door tientallen 'gezapige' Japanners kunnen worden gemaakt. Lijkt me ook een vrij toegankelijk werk, alhoewel het hier in het Westen vast als enorm voortkabbelend (saai) gezien wordt.

avatar van Baggerman

Baggerman

Typisch Japans melodrama en gelukkig kan ik dat goed waarderen. Mooi ingetogen en vliegt niet uit de bocht met tè pathetische muziek of ontwikkelingen. Doordat dit weer een iets andere setting is, ontsnapt deze film wel aan het dertien in een dozijn gevoel. Wel héél langzaam en er gebeurt eigenlijk maar heel weinig, dus zal niet iedereen dit werkje kunnen waarderen.

Fraai ook het einde met de buurboeman. Geen overdreven poespas, maar realistisch mooi.