• 9.369.636 stemmen

Geregisseerd door: Upi Avianto

Met onder meer: Vino G. Bastian, Fahrani en Marrio Merdhithia

Gesproken taal: Indonesisch

Plot Radit & Jani

"Rock-and-Roll, Tatto, and Lovers."

Radit (Vino G. Bastian) en Jani (Fahrani) besluiten, ondanks dat Jani's ouders er niet mee instemmen, om te trouwen. Zonder enig geld of inkomsten moeten Radit en Jani zien te overleven. Radit's verslaving aan drugs en zijn droom om een rockster te worden, maakt deze struggle alleen maar erger. Wanneer Jani zwanger wordt, probeert Radit zijn verslaving op te geven, een baan te zoeken en hij doet er alles aan om zijn vrouw en hun toekomstig kind gelukkig te maken.

Wadjoe

De stills zien er erg sfeervol uit en maken me toch wel erg nieuwsgierig naar 'Radit dan Jani'. Binnenkort maar even checken deze flick.

Wadjoe

En erg sfeervol waren de shots inderdaad. Veel lof voor de gekozen locaties en het kleurenspel. Ik vond de personages Radit en Jani erg mooi vormgegeven en (de ontwikkeling in) hun relatie erg meeslepend.

Helaas wat rommelig camerawerk en een onverwacht einde, dat ik toch liever anders had gezien. Desalnietemin een sterke film, Radit dan Jani.

• 1953 stemmen

Ben het niet met je eens, Wadjoe. Vond de twee hoofdrolspeelster vaak niet realistisch hun rol weergeven, veel overdreven reacties en gedrag. Dit zorgt naast veel onrealisme natuurlijk af en toe voor een aantal hilarische en stylistische momenten, maar dat is het dan ook.

Ook werd er veel te veel nadruk gelegd op het drama, wat je veel ziet in Indonesisch films, waardoor het verhaal langdradig wordt en verveelt. Vino G. Bastian is een goede acteur, dat kan je duidelijk zien in sommige scenes, maar soms was het ook echt belabberd. En wat je zegt Wadjoe, het filmwerk en de opzet was af en toe zeer amateuristisch wat ook het realisme uit de film trekt.

Vond dit een tegenvaller, vooral qua uitwerking van het verhaal en ik had wat meer stylisme verwacht gezien de regisseur.

Wadjoe

Kan me in sommige uitspraken van je wel vinden, Chuck. Vino G. is een goede acteur, maar in sommige scenes was het inderdaad een beetje over the top', té geacteerd. Fahrani vond ik overigens leuk acteren, ik vond haar wat meer 'naturel' overkomen.

Het camerawerk viel erg tegen, terwijl het op sommige momenten wel 'normaal' was. Dan kom ik al snel tot de conclusie dat er bewust voor de 'trillerige' beelden is gekozen en dat pakte niet erg fijn uit. Je kreeg een beetje het gevoel dat je vanuit het perspectief van een 'stalker' keek die telkens met Radit en Jani mee liep, althans ik.

Hoewel ik over het camerawerk negatief ben, was ik daarentegen erg onder de indruk van de locaties en kleuren. Gelukkig zorgde dit voor een goede sfeer en wat afleiding van het camerawerk.

Chuck Taylor schreef:

Ben het hier niet mee eens. Ik vond de twee hoofdrolspelers wel realistisch overkomen, inderdaad af en toe wat overdreven. Aan de andere kant worden personages wel vaker wat overdreven neergezet in films en heb me hier dus niet aan gestoord.

Chuck Taylor schreef:

Zonder deze nadruk op het drama zou je erg weinig overhouden, dan zou 'Radit dan Jani' echt niks meer zijn dan een 'aantal hilarische en stylistische momenten' en karakters.

Wat mij zo aangreep was Jani binnen de relatie van haar en Radit. Ik vond het interessant om te zien hoe zij telkens in een vicieuze cirkel bleef haken en hierin werd meegesleept (en zich liet meeslepen tegen beter weten in) door Radit.

Wadjoe schreef:

Omdat 'personages wel vaker overdreven worden neergezet in films vind jij het wel realistisch overkomen? Rollen die overdreven worden gespeeld zijn toch nooit geheel realistisch? Daarnaast vraag ik me dan af welke films dat zijn, dit zullen dan films zijn met een heel ander soort genre (bijv. Stallone of Schwarzenegger films) ofwel zeer lage Holly/Bolly/Nollywood producties?

Wadjoe schreef:

Klopt, ik vond 'Radit dan Jani' ook weinig meer dan dat. Overbodige drama.

Wadjoe

De personages in dit geval waren 'af en toe' wat overdreven. Met die 'af en toe' bedoel ik in twee of drie scenes, waardoor de personages voor mij nog steeds realistisch blijven.

Personages worden in het gros van films overdreven, dat maakt het zo interessant om naar ze te kijken. Eén van de voornamelijkste redenen waarom mensen een film willen zien, is om een wandelingetje buiten de realiteit te maken en daar heb je onder andere 'overdreven personages' voor nodig.

Voorbeelden van films met overdreven personages vind je daarom genoeg in de Top 250 hier op MM. En dan nog te bedenken dat het 'overdreven' aspect qua personages in 'Radit dan Jani' niks is vergeleken bij deze films.

Jammer om te horen dat je 'Radit dan Jani' niets meer vond dan overbodig drama, maar ik heb ervan genoten. Dat is het mooie aan film en muziek, iedereen beleeft het op z'n eigen manier.

Wadjoe schreef:

Even duidelijk maken wat ik met 'overdreven' bedoelde. Personages die niet realistisch overkomen omdat ze de rol die ze spelen veel te uitbundig spelen en dus alle karakteristieken overdrijven.

Films hebben verschillende genres en een film waarin Johnny Depp een piraat speelt is dan een voorbeeld van een overdreven gespeelde rol, maar dat pas ook bij het genre. Een film als deze kende dat niet, het probeert een serieus onderwerp in de maatschappij aan te snijden - drugs en haar nadelen - en daarbij passen deze onrealistische 'overdreven' personages niet. Films zijn lang niet altijd 'een wandelingeje buiten de realiteit'.

Chuck Taylor schreef:

Films zijn lang niet altijd 'een wandelingeje buiten de realiteit'.

Dat probeer ik ook niet te stellen, maar genoeg films wel.

Chuck Taylor schreef:

Same here, vond de personages simpelweg niet onrealistisch. Het zou me eerlijk gezegd niks verbazen als er een koppel net als Radit en Jani hier in Amsterdam zou rondlopen. De drugs, leefsituatie en wijze, gezondheid en persoonlijkheid speelden een grote rol in de reacties en gedrag van Radit en Jani wat een hoop verklaard en rechtvaardigd en de personages dus ook realistisch houdt.