• 9.376.903 stemmen

100 Films and a Funeral (2007)

Documentaire | 84 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Michael McNamara

Met onder meer: Stephan Elliott, Jodie Foster en Geoffrey Gilmore

Plot 100 Films and a Funeral

De Brit Michael Kuhn werkt bij het aanbreken van de jaren negentig als advocaat voor het muziekconcern PolyGram. Kuhn heeft geen enkele ervaring in de filmbusiness, maar hij heeft grote ambities: hij droomt ervan om in Londen een filmstudio van de grond te krijgen die kan concurreren met Hollywood. En dat lukt. In 1991 ontstaat PolyGram Filmed Entertainment als tak van Philips en platenlabel PolyGram. Nog geen vijf jaar later maakt de filmstudio furore in Cannes, op het Sundance Festival en bij de Oscars met films als Four Weddings and a Funeral, Fargo, Dead Man Walking, The Usual Suspects, Elizabeth, Trainspotting en Priscilla, Queen of the Desert. In totaal maakt en distribueert de studio in haar bijna tienjarige bestaan meer dan honderd speelfilms, waarvan er maar liefst veertien een Oscar winnen. Maar op het moment dat Michael Kuhn en zijn team alle records lijken te gaan breken met de film Notting Hill, krijgt moederbedrijf Philips een nieuwe bestuursvoorzitter, Cor Boonstra, en deze ziet geen brood meer in PolyGram...

avatar van starbright boy

Ja, helemaal met het bovenstaande eens. Ik was nog verbaasd hoeveel MM-top-250 films wel niet van hen afkomstig waren trouwens. Zijn volgens mij veruit de best scorende studio hier op de site voor wat betreft 90's films.

avatar van scorsese

Inzichtelijke en voor de filmfanaten boeiende documentaire over de Britse filmmaatschappij Polygram Filmed Entertainment (bekend om hun onafhankelijke internationale producties). Met een rap tempo en een vlotte montage wordt verteld over de successen van Polygram in de jaren '90 en de uiteindelijke trieste verkoop (bedankt Cor Boonstra!). Ook komt goed naar voren waarin de studio zich wist te onderscheiden door hun vrijere aanpak t.ov. Hollywood en hoe belangrijk marketing en release-strategie is bij het succes van een film.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Bijzonder interessante docu, vooral doordat ik dit hele verhaal eigenlijk niet kende van Polygram. Goed uiteengezet verhaal, met interviews en film beelden, dus behoorlijk afwisselend. Ook prettig om te zien en vooral informatief. Conclusie: Boonstra handelde niet enkel met voorkennis, maar verkwanselde ook even een Europese filmmaatschappij. Hulde. 3,5*.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Vond vooral de uiteenzetting van hoe een Europese maatschappij moest opboksen tegen Hollywood interessant, en het blijkt maar weer hoe belangrijk een goede marketing en distributie-tactiek is. Het is verder inderdaad wel een beetje eenzijdig belicht maar wat hebben ze een paar pracht-titels onder hun vleugels uitgebracht.. en ik had graag bij dat Trainspotting-feestje willen zijn.