• 9.372.674 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Jean Yarbrough

Met onder meer: Preston Foster, Alan Curtis en Ann Rutherford

Plot Inside Job

Twee ex-criminelen, Bart Madden en Eddie Norton, zijn inmiddels getrouwd en proberen op het rechte pad te blijven. Ze krijgen een baan in een warenhuis. Een gangster, die hun verleden kent, dreigt hen te verraden over hun criminele verleden, wanneer ze niet voor hem het warenhuis waar ze werken beroven. Eenmaal buiten, verdelen beide ex-criminelen de buit met elkaar, zonder met de chanteur te delen. De chanteur wordt door de politie gedood, maar wat gaan Madden en Norton doen?

Claire Norton

Trent W. Winkle

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2067 stemmen

Zoals de titel laat vermoeden gaat het om een misdaadfilm, meer bepaald een B-film van Universal. Een dik uur lang volgen we het verhaal van Preston Foster en Ann Rutherford, in conflict met Alan Curtis. Een prima scenario waarin misdaad verweven wordt met een zoetige Kerst subplot. Gebaseerd op een origineel verhaal van niemand minder dan Tod Browning (en Garrett Fort – om volledig te zijn). Evenwel vraag ik me af of de bestraffing van Foster en Rutherford op het eind niet toegevoegd is omwille van de Hayes censuur. De film had perfect kunnen eindigen met de dood van Curtis. Foster en Rutherford hadden er in feite mee weg kunnen komen.
De regie van Jean Yarbrough is degelijk, waarbij visueel veel gebruik gemaakt wordt van schaduwrijke lamellen. Typisch noir.. Ook inhoudelijk zijn er noirelementen, zoals de dubbelrol van Ann Rutherford, Preston Foster die opgejaagd wordt door zijn verleden en zich daarbij begeeft op een ambigue morele lijn. Geslaagde film.