• 9.370.299 stemmen

Jerusalem Is Proud to Present (2007)

Documentaire | 82 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Yerushalaim Geaa Lehatzig

Oorsprong: Israël

Geregisseerd door: Nitzan Giladi

Plot Jerusalem Is Proud to Present

Jeruzalem bereidt zich voor op de eerste internationale Pride Parade. Deze stuit echter op fel verzet van joodse, moslim- en christelijke geestelijk leiders. Zij verenigen zich in een fanatieke strijd tegen 'de bedoezeling van de heilige stad'. De organisatoren van de parade worden geconfronteerd met gewelddadige uitingen van homohaat en persoonlijke bedreigingen. In combinatie met de alom aanwezige politieke en religieuze spanningen in Jeruzalem, lijkt de parade gedoemd te mislukken. Maar gesteund door burgerrechtenorganisaties en het enige homoseksuele raadslid in de volksvertegenwoordiging, laten de activisten van de Open House, de organisatoren van de parade, zich ondanks alle tegenwerkende factoren niet uit het veld slaan.

avatar van vorkje

vorkje

ok, die ga ik opnemen. Als ik een keer quasi-intellectueel wil overkomen op de familie zet ik deze op.

avatar van cales77

cales77

of gewoon ergens iets van van wil opsteken.....

avatar van Lui

Lui (crew films)

lijkt me niks dit

avatar van speedy23

speedy23

lijkt me niks dit

Je zou versteld zijn. Steengoede docu die de vinger op de wonde legt van de hypocrisie van de drie grote godsdiensten: joden, islamieten en christenen, die de Pride Parade in het Jerusalem van 2006 willen laten verbieden en plots wél met elkaar kunnen samenwerken.

avatar van Lui

Lui (crew films)

speedy23 schreef:

speedy23 schreef:

aha oke.. dan heb ik het blijkbaar mis ben wel benieuwd nu

Komt morgenavond (maandag) op CANVAS om 23.40 uur!

Poeh, heftig zeg!

Ze hadden de titel beter kunnen veranderen in "Jerusalem Is Not So Proud to Present"!

Dat die Ultra-orthodoxen zo ongelooflijk gevaarlijk kunnen zijn, had ik al eerder gezien in de documentaire "5 Days"!

En ja, verder ben ik het eens met wat Speedy zei.

avatar van RRT

RRT

Boeiende documentaire, die maar weer eens laat zien hoe weinig verdraagzaam de diverse godsdiensten zijn. En van de ultra orthodoxe joodse leiders zou je zeker anders mogen verwachten, daar het joodse volk toch tot letterlijk op het bot heeft ondervonden wat het is om gediscrimineerd en vervolgd te worden. Leven en laten leven.

RRT schreef:

Orthodox betekent juist letterlijk en figuurlijk strikt volgen, dus zo vreemd is het niet dat ze onverdraagzaam zijn naar iets anders. Laat staan 'ultra-orthodox' .

RRT schreef:

Pardon? Mischien ken jij de politieke situatie in Israël en Palestina dan nog niet zo heel erg goed?

De Ultra-orthodoxen behoren tot de meest rechtlijnige groepen in Israël, en de minst toegevelijke. Dat zijn de die-hards, de Haviken. En zelfs geweld schuwen ze niet, dat had ik al eerder gezien in de docu "5 Days", wat ik hierboven al schreef.

Ben benieuwd hoe het Midden-Oosten eruit zou zien, als die Ultra-orthodoxen de absolute macht hadden in Israël. Ik moet er iig niet aan denken!

aha oke.. dan heb ik het blijkbaar mis ben wel benieuwd nu

Komt morgenavond (woensdag) weer op TV; NED2 om 23.35 uur!

avatar van Fayerin

Fayerin

gisteren voor de tweede keer gezien.

De vpro zond deze documentaire eerder uit in de zomer van 2008 (ik denk ook net voor de gay pride in amsterdam) toen heeft hij al een diepe indruk op mij gemaakt.

Ik ben in 2009 zelf naar Jerusalem geweest, ik kom uit een joodse familie en ben met mijn grootmoeder meegegaan omdat zij nog een laatste keer naar israel wilde. Mijn familie is helemaal niet zo vroom en al helemaal niet (thank god) orthodox, ik weet dat wij daar door de orthodoxe wijk liepen (netjes in het zwart en met lange mouwen, lange rokken, zonder camera's of iets westers) en alsnog werden bespuugd en nageroepen door de locals op straat. héél naar.

Mijn eigen beleving is dat Israel helemaal geen coservatief land is, en zeker tel-aviv niet, maar in jerusalem ligt alles anders en gecompliceerder. uiterst vreemde stad.

Nu ik de documentaire nog eens heb gezien (na mijn bezoek aan jerusalem) was het me veel helderder en herkenbaar, de documentaire greep me deze maal nóg meer (ook al ben ik niet homosexueel, of israelier, noch onderdrukt)

Prachtig ook in beeld gebracht hoe het leven in jerusalem gewoon doorgaat als er in het noorden en zuiden van het land oorlog uitbreekt (terwijl israel nog niet eens zo groot is als de helft van nederland)

Het is gewoon een heel vreemd land, en dat komt heel goed naar voren in deze deocumentaire.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Aardige Documentaire.

Toch was ik niet echt verrast of geschokt door dit verhaal.

Het geweld dat hier wordt gebruikt tegen homoseksuelen in Jerusalem is niet iets nieuws.

Het was te verwachten dat ze in deze stad op zo veel verzet zouden stuiten van de diverse religieuse aanhangers.

Het is wel goed dat dit nu is in beeld is gebracht, maar iets nieuws is het voor mij persoonlijk niet.

Al met al toch een aardige docu!

* * *