• 9.372.459 stemmen

La Carga de la Policía Montada (1964)

Western / Avontuur | 101 minuten

Geregisseerd door: Ramón Torrado

Met onder meer: Alan Scott, Frank Latimore en Diana Lorys

Gesproken taal: Spaans

Plot La Carga de la Policía Montada

In een Canadees fort dat door indianen wordt bedreigd, vechten twee soldaten om de liefde van een vrouw. Deze rivaliteit gaat ten koste van de veiligheid van de mensen en het fort.

Commander Inspector John Bedford

Corporal Paul White

Flower of the Mountains

Valerie Jackson

Sergeant Custer

Trapper Don Halsey

Fur Trader Peter Barton

Hun bestaan was reeds aangetoond : mountie westerns...een bizar subgenre en geloof ik niet bijster populair. Deze film is ook tamelijk in de vergetelheid geraakt, hoewel hij in deze contreien werd uitgebracht onder de titel "stormloop der rode tunieken " en dus door de liefhebbers hier is gezien...wat vonden jullie hiervan en wat vinden jullie van mountiewesterns in het algemeen ?

Film van de matige genregisseur Torrado- jullie gekend van zijn Karl May verfilmingen- met als protagonisten de ook niet meteen roemruchte Scott en Lattimore als de commandant van het fort resp. Paul Wilde, beroepsmaverick. Die 2 vechten dus om de gunsten van Silva- Valerie, een boer'ndochter *. Dat is vreemd, want in de buurt hebben we ook nog squaw " Flor de los cumbres " Lorys rondhupsen als een soort Pocahontas- ze staat niet voor niets op de poster- die 532467 keer het leven van Scott redt, dit terwijl haar familie is uitgeroeid door boze blanke mannen....dat Scott haar hardnekkig blijft negeren is tamelijk mind boggling, een huwelijksaanzoek wordt voor kennisgeving aangenomen terwijl dit meteen zijn leven zou redden. Geen 40 arrows hier.

Die slachting leidt dan tot een algehele oorlog tussen indianen en blanken, die door de overmacht van de eerste groep dreigt uit te draaien op een massaslachting onder de blanken ditmaal. Het wordt vervolgens een siegemovie alla the Alamo, zij het weinig spectaculair. Toch was er genoeg geld om tientallen Spanjolen als indianen te laten opdraven, en zien we toch nog een massale charge die overigens eerder aan Zulu deed denken dan aan westerns. Jullie raden nooit wie uiteindelijk de dag redden...

Curiosum ongetwijfeld en slechts geschikt voor de completisten en Lorys aficionados. Geschoten niet in Almeria allicht- dat zou te dol zijn- maar in de studio's omg. Madrid, al is de plaatselijke mesetasteppe ook niet wat je noemt ideaal terrein om de wouden van Canada te evoceren. Locatie wordt niet gegeven, maar het zou niet ver van Calgary moeten zijn. In het fort hangt een vlag die sterk op die van Ontario lijkt maar het niet is, de maple leaf is het iig niet. Misschien de oude Canadese vlag ? De kenners mogen het weten.

Opmerkelijk ook het intro en slotlied dat "for the glory of Canada " heet en beslist campvalue heeft.

Ten overvloede : de visuele stijl is volstrekt niet die van de gekende eurowesterns, logisch gezien het bouwjaar.

*: IMDB maakt er weer eens een onomastisch potje van, de credited namen van de personages daar kloppen van geen kant. De eveneens genoemde Brana en Sambrell zitten hier trouwens niet in en staan ook niet in de credits.