• 9.370.388 stemmen

Dong Tian De Gu Shi (2007)

Alternatieve titel: Winter Story

Oorsprong: China

Geregisseerd door: Chuan-ming Zhu

Met onder meer: Mao Mao

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Dong Tian De Gu Shi

Een liefdesverhaal dat zich afspeelt in een koude winter in een arme buitenwijk van Beijing. Temidden van de drukte en de mensenmassa's vinden een kledingverkoper en een prostituee elkaar. Maar of ze daar nou gelukkiger van worden?

avatar van PatrickL

PatrickL

Op IFFR:

Cinerama 7, wo 30 jan, 19:45

Cinerama 2, vr 1 feb, 19:45

Pathé 2, za 2 feb, 13:30

avatar van henkie79

henkie79

Tja wat zullen we over deze film nu zeggen.

Ik heb er een dubbel gevoel bij. De eerste drie kwartier heb ik me prima vermaakt bij deze sobere film. Het was indrukwekkend om het straatleven in een grote Chinese stad te zien en ondanks de handheld camera's vond ik er toch wel mooie beelden bij zitten.

Maar hoe verder de film komt, hoe onprettiger je je voelt. Er gebeurd namelijk vrij weinig en het leven van de hoofdpersonen is nou niet wat je noemt uitdagend, eerder saai en vooral ranzig en emotieloos. Dus waarom toch 3 sterren?

Ik denk dat het onprettig voelen juist de bedoeling van de film was..... dus dat is gelukt En daarbij, na twee dagen ben je in ieder geval weer een andere blik op het verre oosten rijker.

avatar van Malick

Malick

Winter Story was mijn vierde hoofdfilm van de derde dag van het filmfestival. Wat was dat een rauw stukje cinema nergens aangezet of enige richting tot melodramatisch. Het liefdesdrama speelt zich af in de koude winter in een heel arm buitenwijk van Beijng.

Een klerenverkoper wordt verliefd op een prostituee maar of het echte liefde is moet nog blijken. De vraag of het een documentair of fictie is was moeilijk te bepalen. De camera registreert alleen maar. In het begin is de camera zoekende naar een onderwerp naar verloop van tijd heeft hij dan eindelijk een jonge klerenverkoper gevonden die leeft in behoorlijk armoede en geen vrienden of kennissen lijkt te hebben. De camera gaat verder en de taak lijkt alleen te registreren de jongen klerenverkoper wordt een achteraf bordeel ingetrokken door twee jonge dames. Hij wordt verleid tot een massage, knipbeurt en om te vrijen. Het onderwerp is gevonden want de ‘’volwassen’’ man is verliefd geraakt op één van de twee jonge dames. Wie hij is, wat zijn achtergrond is wat hem gemaakt heeft om in deze armoede te overleven wordt ons nooit duidelijk gemaakt. Het enige wat je kunt opmaken van de beelden is dat hij een illegale verkoper is van kleding en andere nonsens zoals de andere kleine winkels.

Over de prostituee krijgen we net zo weinig te weten, waarom is zij zo geworden lijkt te komen door omstandigheden. Het enige wat de twee met elkaar over heen komen dat ze leven in armoede en heel ver moeten gaan om te blijven overleven in deze harde wereld. Seks is niets meer dan een product het is te koop niet iets liefdevol tussen twee mensen. Het lijkt op een documentaire omdat alles vanuit de hand is geschoten iets wat steeds meer en meer wordt gebruikt als handelsmerk. De mensen lijken letterlijk van de straat afgehaald te zijn, muziek is er zeer spaarzaam als er al muziek is dan komt het al van de straat af. De regisseur lijkt puur alleen het (over)leven vast te leggen van jonge stedelingen in dat opzicht is het een belangrijk document. Helaas kon de film me niet de hele tijd bekoren dat vooral kwam omdat de camera heel lang de weg kwijt is of een juiste weg aan het zoeken was voor het verhaal. Er zijn hartverwarmende momenten maar de hele film voelt toch zeer koud aan, onmenselijk vooral. Neem nou een aftakking van het hoofdverhaal een moeder van haar kind die prostitueert om het kind te kunnen voeden maar heeft geen dak onder zich om onder te schuilen. Het kind moet dus steeds mee om het niet achter te laten. Hartverscheurend alleen jammer dat de camera geen compassie heeft met de mensen. Zo de film begint zo eindigt het ook heel barbaars maar zo dat je genoeg weet van de manier hoe de mensen leven. En dit kun je dus geen speelfilm meer noemen maar een documentaire die een hele duidelijke boodschap in zich heeft maar je moet wel de doorzettingskracht hebben om het te vinden.