• 9.371.645 stemmen

Geregisseerd door: Gülsah Dogan

Met onder meer: Halina Reijn

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot De OK-vrouw

De 40-jarige actrice Halina Reijn zou graag een gezin stichten, maar daarvoor is een man nodig en die heeft ze niet. Om haar heen wordt vaak met onbegrip op haar verdriet gereageerd want ze heeft toch alles? Ze is mooi, slim, heeft veel vrienden en een glansrijke carrière. Hoe graag wil ze eigenlijk een kind, wat voor offers zijn daar voor nodig, of voelt ze vooral maatschappelijke druk: een vrouw is pas compleet als ze een een gezin heeft.

avatar van The Oceanic Six

Van de week ook gekeken, vrij matige docu over een wel erg wanhopige en daardoor vrij ergerlijke Halina Reijn die zonder man haar kinderwens niet meer uit ziet komen. We volgen haar in haar dagelijkse leven, terwijl ze ondertussen veel praat over haar probleem. Ik vraag me vooral af wat je bezielt om een docu over jezelf te maken. Zo interessant is ze niet en ik vermoed dat na het zien van deze beelden geen man nog een relatie met haar wil, want dit komt wel vrij treurig over. Volgens mij moet ze gewoon eens wat minder werken en wat beter rondkijken, want ze is niet onaantrekkelijk en en ook niet eens onsympathiek, dus ze is niets minder dan de gemiddelde vrouw die het wel lukt. En anders accepteren dat ze niet het leven heeft om haar droom uit te laten komen. Of probeer op een andere wijze moeder te worden, er zijn mogelijkheden hé.

mikey

Grappig dat verhoeven allemaal pesterige dingen tegen haar zei op haar 40e verjaardag. Och jee geen man he, geen kindje he.... Nee paul nee.

Na enkele woedeaamvallen dit mormel afgekeken.

Mr Thee

Je kan veel over de dame haar voorkomen zeggen...tikje over het paard getild, te vaak bijzettafeldame @dwdd etc.

...maar ze heeft het aangedurfd om er een docu over te maken. Dat was vast een hele stap. Dat waardeer ik en dat maakte het wat mij betreft de moeite waard om de docu eens te kijken.

mikey

Dat moedige vrouwen concept is me te uitgemolken.

mikey schreef:

Dat moedige vrouwen concept is me te uitgemolken.

Als je nog andere, betere voorbeelden/docu's hebt over dit onderwerp houd ik me aanbevolen.

mikey

dit onderwerp? de ouwe vrijster? hmmm... dat is wel lastig.

Maar Sunny Bergman maakt moedige docs waarin ze zichzelf blootgeeft en daarmee inspireert, bv.

Toch niet een nieuw iets toch: vrouwen die hun prive uit de doeken doen en dan moedig zijn?? je hebt ze op toneel, strips, boeken, docs, kunst, blogs.

avatar van Bélon

Bélon

Mr Thee schreef:

Als het een leek was geweest was ik het met je eens geweest maar Reijn is al zo vaak op het witte doek/de beeldbuis verschenen dat het juist een peuleschilletje zou moeten zijn en geen grote stap.

Ik sla deze maar over

avatar van The Oceanic Six

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Het hele gedoe roept bij mij een eerste seksistische impuls op van het niveau: ‘knappe vrouw, leuke baan, mens wat zeur je toch!?’ Bij nader inzien denk ik dat mijn weerzin dieper zit, niet eens naar Halina Reijn als persoon of naar het onderwerp van haar ego-document. Gun haar die man/kinderen evengoed als ieder ander (of niet, als zij daar zelf gelukkiger van wordt) De irritatie zit hem meer in hoe DWDD gemakzuchtig de suggestie wekt dat zij maatschappelijke relevante issues ter discussie stellen, terwijl zij uiteindelijk niet meer of minder doen dan de BN’ers in kwestie een uitgebreid podium geven. Wat op zich niet erg is, maar de verheven pretenties liggen er zo dik bovenop. Fidan Ekiz bespreekt ‘islamofobie’ en Halina Reijn bespreekt ‘het taboe op ongewenste kinderloosheid’. In allebei de gevallen zet de BN’er vooral eigen opvattingen, eigen wereldbeeld, eigen ervaringen en eigen levensloop er mee op de kaart. Het concept suggereert objectiviteit en beschouwing, maar het brengt stemmingmakerij en navelstaren.

avatar van de grunt

de grunt

avatar van missl

missl

Ik heb de wens tot een kind niet, ik ben ook geen 40, daardoor heb ik totaal geen idee en kan ik me niet inleven in mevrouw Reijn. Zij zegt een grootse carrière te hebben, alleen geen kind. Ze is druk, geen vrije tijd, maar ze wil wel een kind. ' Moet ik dan maar een kind nemen?' zegt ze dan. Ik snap dat ze hiermee een punt aan wil snijden, dat wanneer je voor je carrière gaat dat er dan andere dingen niet uit zullen komen, maar ergens in je leven maak je keuzes, zij heeft deze niet genomen of anders genomen dan ze nu zou willen. Heel vervelend, maar als je wil dan kan het. En zo keek ik ook naar deze film. Ook twijfel ik aan de oprechtheid hiervan, volgens mij is mevrouw wel bewust van de cameras. En na de zoveelste oprakeling over haar geweldige carrière was het afgelopen.

avatar van Superkuuk

Superkuuk

Prachtige vrouw.....ze hoeft me alleen maar even te bellen...Docu was iets te kort, en er zat weing emotie in..

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Vond het anders aardig veel emotie voor een probleem wat sec genomen niet eens een probleem is...?

Donkerwoud schreef:

Probleem: hoe combineert een vrouw tussen 30-40 jaar haar kinderwens met haar (veel te drukke) baan en bestaan.

* de benadering van missl klinkt natuurlijk heel nuchter maar de Viva, Libelle (etc) worden volgens mij aardig gevuld met dit onderwerp: dat maakt het probleem wat mij betreft 'relevant' dan wel 'actueel'.

Overigens vind ik dat je je impuls echt zeer gevat omschrijft, Donkerwoud.

Mijn gedachte was: zal deze dame dan nu echt iets relevants gaan zeggen en haar DWDD masker laten zakken?

Wat bleek: Ik vond haar -ondanks haar BN'er look, haar irritante woordgebruik als genoemd door missl- nog tamelijk eerlijk overkomen(+).

De docu heeft eigenlijk een wat vaag, open einde en netals Donkerwoud meen ik dat het te veel om Halina draait (-). Als je dan een maatschappelijk issue wil aankaarten, onderbouw het dan door bv. aan te geven dat het een probleem is van de generatie. De docu wordt daardoor niet heel boeiend.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Donkerwoud schreef:

Dit is niet alleen het 'probleem' van deze docu, maar van heel DWDD. Met name de laatste tijd. Goed verwoord.

Ach.

Dat deze docu een diepgeworteld sociaal probleem beschrijft valt moeilijk te ontkennen, wat dat probleem dan feitelijk is, da's waarschijnlijk een moeilijker vraagstuk. Wat het probleem niet is, is gelukkig wél duidelijk. De OK-vrouw is vooral vermoeiend, zowel deze docu als de vrouwen in kwestie.

Sowieso is de docu als illustratie van het probleem onmondig. Eigenlijk krijg je alleen een inkijk in het leven van Reijn, die wat met haar zussen en naasten praat over haar kinderwens. En haar mannenwens. Weinig verhelderend jammer genoeg, want zo blijft het vooral aan één persoon vasthangen.

Ook allicht wat contraproductief, want Reijn heeft naar eigen zeggen verder een geweldig leven. Maar dat éne wat ze nog zou willen kan ze (momenteel) niet krijgen. Nou, érg zeg! Vele mensen zouden tekenen moest hun leven op rails lopen, behalve dan één wens die niet uit blijkt te komen. En daar ligt wat mij betreft dan ook meer de kern van deze docu. Dat eeuwige gejammer tegenwoordig omdat niet iedereen alles krijgt waar hij zin in heeft. Dat Reijn moeite heeft met het kinderloos blijven zal best, iedereen heeft wel moeite met bepaalde zaken. Maar dat er ineens een sociaal probleem van gemaakt moet worden gaat mijn begrip te buiten. Aan zelfreflectie blijkbaar geen gebrek, maar even beseffen hoe goed je het eigenlijk wel niet hebt is te moeilijk?

Het leven draait om keuzes maken en leven met de consequenties. Dat die consequenties af en toe negatief zijn, dat maakt iedereen mee. Dat je niet alles kan hebben, da's ook duidelijk. Dat je moet leren om daarmee om te gaan ipv steeds maar weer te janken om wat je niet hebt ... dat zijn velen tegenwoordig vergeten zo lijkt het wel.

Verder is dit een veredeld TV-document dat zoals vaker aangegeven allicht niet op deze site hoort. Wat een droevige bedoening zijn dit soort docus toch.