• 9.230.253 stemmen

Lou Andreas-Salomé (2016)

Biografie / Drama | 113 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titels: In Love with Lou - A Philosopher's Life / Lou Andreas- Salomé, the Audacity to Be Free

Oorsprong: Duitsland / Oostenrijk / Italië / Zwitserland

Geregisseerd door: Cordula Kablitz-Post

Met onder meer: Katharina Schüttler, Petra Morzé en Alexander Scheer

Gesproken taal: Duits

Plot Lou Andreas-Salomé

1861. In de Russische stad Sint-Petersburg wordt Lou Andreas-Salomé geboren. Al op jonge leeftijd besluit ze nooit verliefd te worden in haar leven. In plaats daarvan wil ze genieten van de pure kennis en het intellectuele en zo haar geest tot uiterste perfectie te brengen. Haar veelvuldige interesses stellen haar al vroeg in staat om contacten te leggen met bekende filosofen zoals Paul Rée of Friedrich Nietzsche. Met hun steun wordt Andreas-Salomé een uitstekende studente en later een gerespecteerd psychoanalyticus. Maar zelfs de meest rationele persoon is niet immuun voor gevoelens en voor ze het weet, valt Salomé in Berlijn op de toen nog onbekende schrijver Rainer Maria Rilke.

logo tmdbimage

Lou Andreas-Salomé, jung

Friedrich Nietzsche

avatar van Fransman

Fransman

En deze ook al stinissen met Liv Lisa Fries. Je bent een bezig bijtje. Nog niet gezien? Lijkt me wel wat.

avatar van Fransman

Fransman

Een pareltje. Meestal zijn biopics, hoewel vaak degelijk gemaakt en informatief, saai. Deze is een uitzondering. Cordula Kablitz-Post is er in geslaagd de wereld van Lou Andreas-Salomé tot leven te wekken, zonder in het keurslijf van volledigheid en chronologie te vervallen. Aan de hand van drie actrices en met terugblikken door het schrijven van een biografie door een bewonderaar krijgen we via schetsen toch een behoorlijk compleet beeld van de levensloop, het gedachtengoed en de omgang met de mannen in haar leven: Rée, Nietsche, Andreas, Rilke en Beer-Hoffmann. Hield me tot het einde geboeid. Wat meehielp was de aardige techniek om ingekleurde aanzichtskaarten uit die tijd tot leven te brengen. En ja, Liv Lisa Fries (Babylon Berlin) is ook hier een plaatje als de jonge Lou.

avatar van Movsin

Movsin

Het verhaal van deze merkwaardige vrouw in een heel goede biografie gegoten.

Levensbeschouwende gedachten en opvattingen en variaties genoeg in haar bestaan van psycho-analyste, schrijfster... en vrouw, om het van begin tot einde boeiend te houden, mede door het knap en zeer toegankelijk opgemaakt script.

Ondersteund door overtuigende vertolkingen van de drie actrices die elk een stuk uit haar leven weergeven.

Verrassend levendig en nooit saai, ondanks dat het af en toe eventjes filosofisch "diep" durft gaan.