Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titels: The Vampire of Dusseldorf / La Belva di Dusseldorf / El Asesino de Düsseldorf / De Vampier van Dusseldorf
Frankrijk / Italië / Spanje
Geregisseerd door: Robert Hossein
Met onder meer: Robert Hossein, Marie-France Pisier en Roger Dutoit
6,7 (521)
Gesproken taal: Frans en Duits
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Le Vampire de Düsseldorf
Duitsland aan het einde van de jaren 20. Een drukkend en zwaar klimaat weegt op het land. Het geld heeft bijna geen waarde meer en er is schrijnende werkloosheid. De ontaarding verspreidt zich. De stad Düsseldorf leeft in doodsangst. Een sadist valt vrouwen aan en vermoordt ze op beestachtige wijze. Hij vindt er het genoegen in nadien zijn misdaden aan de politie te vertellen. Anna leert een arbeider kennen, van onberispelijke schijn. Maar dan ontdekt ze een brief die hij aan de politie geschreven heeft.
Peter Kuerten
Anna
Commissioner Momberg
Paula
Beck
A girl
Lehndorf
Schroeder
The owner of the cabaret

Querelle
Randy Newman - In Germany Before the War - Album Version [HD] - YouTube
Ik dacht altijd dat dit dezelfde persoon was als Fritz Haarman die voorkomt in Die Zärtlichkeit der Wölfe (1973)
Beide personen dienden echter wel als inspiratie voor M (1931)
Van deze film had ik nog niet gehoord.

Brix
- 19184 berichten
Inderdaad, en zie ook de ondertitel van deze DVD release

Brix
- 19184 berichten
Hossein heeft zich destijds vol overgave op zijn rol en de regie van de film gestort, en de uitkomst was dit, op waarheid gebaseerde pareltje.
Hij imponeert in de rol van de gestoorde massamoordenaar Kürten, met zijn maniertjes en expressie (en vaak bewust non-expressie)
Ook de prachtige Marie-France Pisier is overtuigend als een soort kloon van Marlène Dietrich in "Der Blaue Engel".
Wel jammer dat het lied dat zij zingt in de Duitse versie van de film helaas in 't Frans is.
(zingen deed ze overigens niet zelf)
Ik koos voor de Duitstalige versie van de film vanwege de daardoor toch versterkte sfeer.
Sommige gedeeltes van de film zijn echter niet nagesynchroniseerd, en kunnen gevolgd worden via de Duitse, of Engelse ondertiteling
Alles past perfect in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Hossein en zijn filmcrew hebben daar vooraf enorm veel research voor gedaan.
De keuze voor zwart-wit i.p.v. kleur is de juiste gebleken.
De grauwe locaties komen daardoor nog killer over.
De opkomst van de nazi's in het door crisis geplaagde Duitsland is ook in het verhaal verweven.
De muziek is van Hossein's vader.
Helemaal blij was ik daar op sommige momenten niet mee, maar dat is maar een klein minpuntje wat mij betreft.
De DVD bevat als extra een interview met Robert Hossein.
Verder ook nog een iets kortere bioscoopversie van 79 minuten.

Aapje81
Vandaag is deze film toegevoegd op Netflix. Moet hem nog even laten bezinken maar ik vond hem zeker indrukwekkend. Erg sfeervol.

Ebenezer Scrooge
- 1917 berichten
Sobere film met vrij weinig dialoog, maar vooral heel veel beeld. Sfeervolle beelden van de lege smoezelige straten van Düsseldorf waar je tussen de vervallen woonblokken je eigen voetstappen kunt horen. Het luiden van de kerkklokken verbreekt telkens de stilte, wat een fijn geluid is dat toch. Steeds hetzelfde liedje dat wordt ingezet, door Kürten op zijn mondharmonica en later door Anna in de nachtclub, waarvan de begintonen sterk lijken op die van Gloomy Sunday van Billie Holiday maar dan opeens verandert in iets anders.
De Franse acteur Robert Hossein (Azerbeidzjaanse vader, Oekraïense moeder) vertolkt op meesterlijke wijze de seriemoordenaar Peter Kürten wiens schrikbewind vergelijkbaar was met dat van Jack the Ripper, zijn bijnaam: de Vampier van Düsseldorf. Zwijgzaam, grote ogen, met een half ineengedoken houding, als een schuw dier.
De gelijkenis met Fritz Langs M is evident, weliswaar niet zo groots en iconisch, maar toch zeker even meeslepend, met een paar aardige vondsten zoals de kinderen die Vampier! Vampier! schreeuwen net op het moment dat Kürten de trap komt aflopen.
En verder ook hier weer de haast voelbare spanning, de dreiging van het opkomende fascisme; Kurten die een brief schrijft aan de politie en die even wegstopt in een exemplaar van Mein Kampf, aan het einde de soldaten die de stad in komen marcheren, met swastika-vlag.
Let aan het begin ook even op de lijstjes met dode vlinders in Kürtens kamer.

david bohm
Stijlvol gefilmd dit nogal simpele verhaal over een seriemoordenaar te Düsseldorf in het Interbellum. De hoofdrollen worden sterk vertolkt en ik heb gewoon een beetje te doen met de sympathieke Anna. Wat hierbij zeker helpt is dat Mme Pisier een mooie vrouw is.
De film heeft de tand des tijds goed doorstaan.

Helaas zonder ondertiteling
Te zien op Netflix!

charmie
Een nogal afstandelijke film die me niet echt aan het scherm gekluisterd hield. Verder is een Frans sprekende cast in een Duitse setting altijd rampzalig. 'Heil Hitler' temidden van Frans gerebbel en dan die merkwaardige uitspraak van de namen Peter en Hans...... Robert Hossein als killer ook niet echt een succes: teveel stoïcijn en aan de andere kant niet louche genoeg. Geef hem een rol als minnaar en ik ga voor de bijl, maar hier: nee. Zwart-wit voor het sfeertje oké, maar wat een leegte in die uitgeleefde straten met al die kasseien. Er wordt ook wel erg veel tijd verwandeld. Het variétéhuis Eldorado dan ineens weer in een zanderige middle of nowhere. Bij het optreden van Anna, en zeker bij de laatste keer, moest ik niet zozeer aan Dietrich maar eerder aan Charlotte Rampling in 'The Night Porter' denken met al die loerende kerels om haar heen. Waarom de killer vampier werd genoemd, heb ik nergens kunnen ontdekken. Daar is Wikipedia dan weer goed voor.
Peter Kurten - frwiki.wiki - nl.frwiki.wiki
Robert Hossein in een andere rol:
Dat bedoel ik.

'Mad Max'-prequel 'Furiosa' met Chris Hemsworth krijgt spectaculaire trailer, 'Abeltje'-producent Burny Bos (79) overleden | MovieMeter Recap

Bella Ramsey vond bekendheid angstaanjagend: 'Blij dat ik redelijk anoniem kon blijven'

Netflix deelt nieuwe trailer voor tweede deel van zesde en laatste seizoen 'The Crown'

De tien best beoordeelde films van de jarige Woody Allen (88)
Realtimes | Publishing Network
Social media