• 8.898.200 stemmen

Le Vampire de Düsseldorf (1965)

Misdaad / Thriller | 89 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titels: The Vampire of Dusseldorf / La Belva di Dusseldorf / El Asesino de Düsseldorf / De Vampier van Dusseldorf

Oorsprong: Frankrijk / Italië / Spanje

Geregisseerd door: Robert Hossein

Met onder meer: Robert Hossein, Marie-France Pisier en Roger Dutoit

Gesproken taal: Frans en Duits

Plot Le Vampire de Düsseldorf

Duitsland aan het einde van de jaren 20. Een drukkend en zwaar klimaat weegt op het land. Het geld heeft bijna geen waarde meer en er is schrijnende werkloosheid. De ontaarding verspreidt zich. De stad Düsseldorf leeft in doodsangst. Een sadist valt vrouwen aan en vermoordt ze op beestachtige wijze. Hij vindt er het genoegen in nadien zijn misdaden aan de politie te vertellen. Anna leert een arbeider kennen, van onberispelijke schijn. Maar dan ontdekt ze een brief die hij aan de politie geschreven heeft.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Kwam een paar jaar geleden uit op DVD in Frankrijk.

Le Vampire de Dusseldorf: Amazon.fr: DVD

avatar van Wouter

Helaas zonder ondertiteling

avatar van Querelle

Querelle

Randy Newman - In Germany Before the War - Album Version [HD] - YouTube

Ik dacht altijd dat dit dezelfde persoon was als Fritz Haarman die voorkomt in Die Zärtlichkeit der Wölfe (1973)

Beide personen dienden echter wel als inspiratie voor M (1931)

Van deze film had ik nog niet gehoord.

avatar van Brix

Brix

• 19184 berichten

Querelle

Inderdaad, en zie ook de ondertitel van deze DVD release

avatar van Brix

Brix

• 19184 berichten

Hossein heeft zich destijds vol overgave op zijn rol en de regie van de film gestort, en de uitkomst was dit, op waarheid gebaseerde pareltje.

Hij imponeert in de rol van de gestoorde massamoordenaar Kürten, met zijn maniertjes en expressie (en vaak bewust non-expressie)

Ook de prachtige Marie-France Pisier is overtuigend als een soort kloon van Marlène Dietrich in "Der Blaue Engel".

Wel jammer dat het lied dat zij zingt in de Duitse versie van de film helaas in 't Frans is.

(zingen deed ze overigens niet zelf)

Ik koos voor de Duitstalige versie van de film vanwege de daardoor toch versterkte sfeer.

Sommige gedeeltes van de film zijn echter niet nagesynchroniseerd, en kunnen gevolgd worden via de Duitse, of Engelse ondertiteling

Alles past perfect in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Hossein en zijn filmcrew hebben daar vooraf enorm veel research voor gedaan.

De keuze voor zwart-wit i.p.v. kleur is de juiste gebleken.

De grauwe locaties komen daardoor nog killer over.

De opkomst van de nazi's in het door crisis geplaagde Duitsland is ook in het verhaal verweven.

De muziek is van Hossein's vader.

Helemaal blij was ik daar op sommige momenten niet mee, maar dat is maar een klein minpuntje wat mij betreft.

De DVD bevat als extra een interview met Robert Hossein.

Verder ook nog een iets kortere bioscoopversie van 79 minuten.

avatar van Aapje81

Aapje81

Vandaag is deze film toegevoegd op Netflix. Moet hem nog even laten bezinken maar ik vond hem zeker indrukwekkend. Erg sfeervol.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

• 1917 berichten

Sobere film met vrij weinig dialoog, maar vooral heel veel beeld. Sfeervolle beelden van de lege smoezelige straten van Düsseldorf waar je tussen de vervallen woonblokken je eigen voetstappen kunt horen. Het luiden van de kerkklokken verbreekt telkens de stilte, wat een fijn geluid is dat toch. Steeds hetzelfde liedje dat wordt ingezet, door Kürten op zijn mondharmonica en later door Anna in de nachtclub, waarvan de begintonen sterk lijken op die van Gloomy Sunday van Billie Holiday maar dan opeens verandert in iets anders.

De Franse acteur Robert Hossein (Azerbeidzjaanse vader, Oekraïense moeder) vertolkt op meesterlijke wijze de seriemoordenaar Peter Kürten wiens schrikbewind vergelijkbaar was met dat van Jack the Ripper, zijn bijnaam: de Vampier van Düsseldorf. Zwijgzaam, grote ogen, met een half ineengedoken houding, als een schuw dier.

De gelijkenis met Fritz Langs M is evident, weliswaar niet zo groots en iconisch, maar toch zeker even meeslepend, met een paar aardige vondsten zoals de kinderen die Vampier! Vampier! schreeuwen net op het moment dat Kürten de trap komt aflopen.

En verder ook hier weer de haast voelbare spanning, de dreiging van het opkomende fascisme; Kurten die een brief schrijft aan de politie en die even wegstopt in een exemplaar van Mein Kampf, aan het einde de soldaten die de stad in komen marcheren, met swastika-vlag.

Let aan het begin ook even op de lijstjes met dode vlinders in Kürtens kamer.

avatar van david bohm

david bohm

Stijlvol gefilmd dit nogal simpele verhaal over een seriemoordenaar te Düsseldorf in het Interbellum. De hoofdrollen worden sterk vertolkt en ik heb gewoon een beetje te doen met de sympathieke Anna. Wat hierbij zeker helpt is dat Mme Pisier een mooie vrouw is.

De film heeft de tand des tijds goed doorstaan.

Wouter schreef:

Helaas zonder ondertiteling

Te zien op Netflix!

avatar van charmie

charmie

Een nogal afstandelijke film die me niet echt aan het scherm gekluisterd hield. Verder is een Frans sprekende cast in een Duitse setting altijd rampzalig. 'Heil Hitler' temidden van Frans gerebbel en dan die merkwaardige uitspraak van de namen Peter en Hans...... Robert Hossein als killer ook niet echt een succes: teveel stoïcijn en aan de andere kant niet louche genoeg. Geef hem een rol als minnaar en ik ga voor de bijl, maar hier: nee. Zwart-wit voor het sfeertje oké, maar wat een leegte in die uitgeleefde straten met al die kasseien. Er wordt ook wel erg veel tijd verwandeld. Het variétéhuis Eldorado dan ineens weer in een zanderige middle of nowhere. Bij het optreden van Anna, en zeker bij de laatste keer, moest ik niet zozeer aan Dietrich maar eerder aan Charlotte Rampling in 'The Night Porter' denken met al die loerende kerels om haar heen. Waarom de killer vampier werd genoemd, heb ik nergens kunnen ontdekken. Daar is Wikipedia dan weer goed voor.

Peter Kurten - frwiki.wiki - nl.frwiki.wiki

Robert Hossein in een andere rol:

Dat bedoel ik.