• 8.901.735 stemmen

Le Hasard et la Violence (1974)

Alternatieve titels: Chance and Violence / Amore e Violenza / Teder Geweld

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Philippe Labro

Met onder meer: Yves Montand, Katharine Ross en Catherine Allégret

Gesproken taal: Frans

Plot Le Hasard et la Violence

De levensmoeë criminoloog Laurent Bermann wil aan de Côte d'Azur een essay over geweld schrijven. Als hij zelf wordt aangevallen, vindt hij aansluiting bij zijn aantrekkelijke dokter Constance Weber en wordt verliefd op haar. Laurent heeft een veelbewogen leven gehad, maar hij aarzelt om iets over zijn verleden prijs te geven.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Laurent Bermann

Docteur Constance Weber

La fille de l'agence

Inspecteur Tanner

Docteur Morgan

Le directeur de la prison

Le fou de karaté

Homme sur la plage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor deze oddball existentialistische anti-sriller met Yves Montand ?

Gekende klassieker waarvan de titel lijkt te verwijzen naar LHELV van Monod en waarvan de thematiek wellicht beinvloed is door SEP, ware het niet dat deze pas een jaar later werd gepubliceerd. Want Montand is niet alleen een criminoloog die het penitentiair systeem in de vraag stelt, hij is ook een ex-con, volkomen onschuldig uiteraard.

Het speelt allemaal in een troosteloos Nice in de winter en ik dacht eerst met een non-narratieve film te maken te hebben, Labro bezondigt zich echter aan een overdreven voorliefde voor kruiskutten. Zo ontvouwt zich een wat warrige anti-sriller meets anti-love story culminerend in een zinloos, absurd slot. Ja Labro, je hebt Camus ook gelezen, dat snappen we.

Montand is weer ok, Ross is tres Milf, Allegret-Montand jr. is vrij overbodig en de glansrol is weggelegd voor een kung-fu kabouter die Montand tweemaal uitdaagt tot een duel, werkelijk briljante en waarlijk absurde scenes die een bredere cultstatus zouden moeten genieten.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Is er ergens een versie in de omloop met Nederlandse of Engelse ondertitels?

avatar van stinissen

• 22058 berichten

brucecampbell schreef:

Is er ergens een versie in de omloop met Nederlandse of Engelse ondertitels?

Netflix

avatar van 93.9

93.9

Dit soort films moet je koesteren, je komt ze niet vaak tegen.

Alle slechte recensies ten spijt.

Dit is een Cult film vanjewelste

Heel bijzondere en merkwaardige film. Jaren 70 films hebben vaak een heel andere benadering, opbouw van het verhaal en een andere 'logica'. Deze film is daar een zeer goed voorbeeld van.

Het verleden van criminoloog Laurent Bermann komt in flashbacks voorbij. Het wordt echter niet geheel duidelijk wat zijn criminele achtergrond is, maar het gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Wat wel goed overkomt is dat Bermann niet bang aangelegd is, anders was hij ook geen criminoloog geworden.

Het is voor de helft een romantische film, met de aantrekkelijke Katharine Ross als de dokter waar hij voor valt. Het leeftijdsverschil tussen haar en Montand is wel heel groot, dat vond ik wel wat storend (19 jaar).

avatar van brucecampbell

brucecampbell