• 9.371.574 stemmen

Alternatieve titel: The Circle

Oorsprong: IJsland

Geregisseerd door: Friðrik Þór Friðriksson

Plot Hringurinn

De Þjóðvegur 1 (Nationale weg 1) of Hringvegur (Ringweg) is de belangrijkste weg in IJsland. Zoals de naam al aangeeft loopt hij in een grote cirkel over het eiland heen waar hij meerdere belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. De IJslandse regisseur Friðrik Þór Friðriksson heeft een film over de ringweg gemaakt. Op het dak van een auto monteerde hij een camera die elke 12 meter een opname maakte. Bij een afspeelsnelheid van 24 plaatjes per seconde leverde dat een schijnbare rijsnelheid op van ongeveer 1200 kilometer per uur en krijgt men een indruk van het landschap van IJsland.

avatar van Malick

Malick

Dat plot klinkt als iets van Zhengfan Yang. Zorg dat je zijn werk ook gaat zien, Alastor!

avatar van ichi

ichi

Prachtig! Werkt ook nog steeds op halve snelheid. Ring Road heeft een beetje een Kooyanisqatsi-effect, maar dan zonder het massale gekronkel van mensen, en conceptueel strak en to the point. Het tempo ligt enorm hoog (ruim 1300 km binnen 80 minuten) en werkt nogal in op de psyche. Voor herhaling vatbaar! En zou hier wel een documentaire over willen zien. Soms duurt het tijden voordat de bewoonde wereld weer in zicht is. Hoe is dit gefilmd en waar zitten de cuts? Waren er problemen onderweg?

De soundtrack ligt ook wel in mijn straatje - mystiek licht-industrieel synthgebeuren.

Zie net dat Sigur Ros Route 1 (ook counter clockwise) ook heeft afgelegd (binnen 24 uur - staat volledig op youtube). De look is veel cleaner, en is vanuit de auto zelf gefilmd, je ziet ruitenwissers, etc. En de wegen, en voertuigen, ogen een stuk moderner.

avatar van John Milton

John Milton

Voor mij werkte het in korte vorm toch vele malen beter.