• 11.285 nieuwsartikelen
 • 163.476 films
 • 10.415 series
 • 30.335 seizoenen
 • 618.007 acteurs
 • 193.921 gebruikers
 • 9.026.224 stemmen
Avatar
 
banner banner

Dad's Army (1971)

Komedie / Oorlog | 95 minuten
3,24 117 stemmen

Genre: Komedie / Oorlog

Speelduur: 95 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Norman Cohen

Met onder meer: Arthur Lowe, John Le Mesurier en Clive Dunn

IMDb beoordeling: 6,9 (3.678)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Dad's Army

"At last! Their epic story invades the Big Screen!"

In deze filmversie van de serie Dad's Army (Daar Komen de Schutters) wordt onder leiding van bankdirecteur Mainwaring en een aantal vrijwilligers in Walmington-on-Sea de burgerwacht samengesteld. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Na wat training worden de mannen uitgenodigd voor een militaire oefening. Dit verloopt echter niet geheel vlekkeloos.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Capt. George Mainwaring

Sgt. Arthur Wilson

LCpl. Jack Jones

Pte. James Frazer

Pte. Joe Walker

Pte. Charles Godfrey

Pte. Frank Pike

Mavis Pike

Maj. Gen. Fullard

Regimental Sergeant-Major

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Betamax

Betamax

 • 1256 berichten
 • 1231 stemmen

Minder leuk dan de serie, mischien door de speelduur.

Maar wel leuk om één keer te zien


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3156 berichten
 • 3810 stemmen

Hoe leuk is Engelse humor?

Heel leuk!

Deze film ook en best aardig om te zien. 4 sterren voor deze lolbroeken!


avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

 • 730 berichten
 • 6411 stemmen

Alles wat er over te zeggen valt is al gezegd, je moet er van houden.


avatar van Geno

Geno

 • 298 berichten
 • 224 stemmen

Dit blijkt uiteindelijk een legendarische serie. Er is een stroom geweest van humor-series waar Engelsen al vanaf eind jaren zestig begin jaren zeventig in kunnen grossieren natuurlijk..... maar dat is ook goed aan ze besteed... zelfspot. (Nederlanders bakken er in het geheel niets van... andermansspot?.... hoe dan ook, echt internationaal wil het niet aanslaan).

En of iets écht goed is blijkt meestal achteraf. Dat is wel vaker zo in 't leven... zo ook met series. Zo ook met die eindeloze stroom van humorseries... Hoe langer het duurt, hoe verder weg in de tijd (het is nu al ruim 40 jaar oud deze serie)... hoe minder gedateerd de Engelse humor in deze serie is.

Dat blijkt temeer uit het populaire museum dat al sinds jaar en dag bestaat. Door tal van evenementen die worden georganiseerd, de documentaires die zijn gemaakt over de schrijvers... en de acteurs... Overigens... er zijn nog maar drie van de gehele crew in leven....

Uiteraard is de setting een groep van welwillende maar totaal incompetente groepje oudere dorpsgenoten die het Engeland wel even zouden beschermen tegen de Duitsers... maar dat maakt de humor nog niet gedateerd. Nee die blijkt na al die jaren nog springlevend!

Aan die enorme brei van series blijkt langzaamaan juist deze serie zich te hebben ontworsteld aan de middelmaat...; het steekt met kop en schouders uit boven al het andere. Jaarlijks wordt deze serie nog herhaald op de Engelse zenders.

Achteraf, ja helaas achteraf, blijken Perry en Croft geniale scriptschrijvers, en blijken de sukkels van acteurs, geniaal getypecast te zijn... ; alles klopte aan deze serie.

Het is aan de kijker of het enige boodschap heeft aan de setting van een bijeengeraapt oude mannen clubje... dat nota bene Engeland wil redden gedurende de WO2. Het is aan de kijker of het kan omgaan met al die mislukkingen en stupiditeiten... Het is aan de kijker of het wat heeft met Engelse humor, of dat Amerikaanse humor hen toch meer aanspreekt.... Dat bevalt of dat bevalt niet.

Dat laat onverlet dat de serie als geheel, of bepaalde fragmenten, of juist sommige opmerkingen onvergetelijk zijn. En de moeite waard van het bekijken. Uiteindelijk ga je van ze houden! Misschien wel omdat het de mens laat zien in al z'n zwakte en gekte... en goeiigheid...


avatar van Movsin

Movsin

 • 7822 berichten
 • 8167 stemmen

De serie liep van 1968 tot 1977 en tussendoor kon er zonder populariteitsverlies nog een langspeelfilm vanaf.

- "Can you swim to the shore, sir ?"

- "I' m a general, not an admiral".

Dit en vele grappigheden in woord en absurditeiten in beeld vullen deze film, die eigenlijk, net als de serie" erg origineel is en een zelfspottend portret van het bedreigde Groot-Brittanië in WO II brengt. Geen Brit die er zich aanstoorde. De realiteit van de oorlog werd te ver weggehouden en de amusementswaarde lag te hoog om er zich over op te winden.

Bovendien werd die oude rakkers die het land moesten verdedigen goedmenend en onschuldig voorgesteld en de de acteurs die de rol waarnamen karikaturaal en knap bedacht. Arthur Lowe, John Le Mesurier en co schitteren van begin tot einde.


avatar van wihu61

wihu61

 • 843 berichten
 • 398 stemmen

De kortere afleveringen uit de serie zijn meestal geestig, subtiel en goed geschreven. Dat verwachtte ik hier uiteraard ook, maar het viel me helaas wat tegen, ik vermoed dat het ontbreken van de "lachband" hiervan de hoofdreden was.

Dan denk je soms wel eens dat zoiets eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, maar lachen werkt nou eenmaal aanstekelijk, en veel van die Engelse comedyseries zijn zonder eigenlijk minder leuk. Ik geloof dat dit ook zo ervaren heb bij Mr. Bean... En ja, 40 minuten of anderhalf uur zijn ook twee verschillende dingen om te vullen.


avatar van Dk2008

Dk2008

 • 10473 berichten
 • 769 stemmen

Dk2008 schreef:

In deze film beginnen ze gewoon weer opnieuw met hoe het allemaal begon. Hebben ze wel leuk gedaan, zo met die Duitsers die over het kanaal heen kijken. Toch een nogal trage start, wordt na een half uur wat leuker maar het laatste half uur is toch wel het beste gedeelte. Leuk met die stoomwals en kundig gedaan met het paard. De film wordt trouwens ook erg leuk afgesloten.

Tot mijn grote verrassing kwam ik, nu alweer een hele tijd geleden, de dvd tegen bij boekenvoordeel en meteen aangeschaft (net als Are you being served film). Met Nederlandse ondertitels.

De film staat nu in mijn top 10.

Goed gemaakte maar uitvoerige grotendeels sketch matige film die pas het laatste gedeelte nog wat verhaal heeft. Ouderwets charmante film en een hoop gelachen, vooral met de stoomwals en het paard wat ook erg goed is gedaan. Zonder ondertitels gaat een heleboel humor verloren en het beeld/geluid van de dvd is goed.

Zeer goed.


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1871 berichten
 • 1847 stemmen

Geweldige serie en de film is niet meer of minder dan het verlengde ervan. Het heeft wel een kwartiertje geduurd eer ik erin kwam. Het is wennen aan de cinematografische effecten die (uiteraard) totaal ontbreken in de tv-serie. Het is ook duidelijk dat de film moet kunnen bekeken worden zonder voorkennis van de serie getuige de introductie van personages en situatieschets. Eens dat voorbij was ontvouwde zich in feite een triple aflevering van de tv-serie. Een echt rode draad vond ik er niet in, eerder een aaneenschakeling van heerlijke gags. Ook de bij momenten (maar steeds spaarzame) semi-dramatische soundtrack doet gelukkig niets af aan de luchtige (oorlogs!)sfeer. Mocht het uiteindelijk iets meer zijn dan dat? Nee dat hoefde voor mij niet. De serie was briljant zoals ze was, en daar hoef je in een andere versie niets aan te wijzigen. Ik denk trouwens dat het niet mogelijk was om een andere kant op te gaan met de film omdat die eveneens geschreven is door Jimmy Perry en David Croft, de bedenkers van de serie. Ik veronderstel dat zij moeilijk iets anders konden doen dan hun normale ding. En het zijn toch ook wel twee echte kings of comedy, zie ook hun andere verwezenlijkingen in het comedy gebeuren.

Het is voor mij moeilijk in te schatten hoe iemand deze film ontvangt zonder voorkennis van de serie, maar ik heb er alleszins een entertainende avond mee gehad. Ook fijn dat James Beck hier nog in meespeelt.


avatar van Toontje G

Toontje G

 • 780 berichten
 • 1488 stemmen

Jeugdsentiment, Engelse humor, gedateerd maar blijft leuk.