• 11.008 nieuwsartikelen
 • 162.819 films
 • 10.305 series
 • 30.073 seizoenen
 • 616.550 acteurs
 • 193.570 gebruikers
 • 9.003.721 stemmen
Avatar
 
banner banner

Beperkt Houdbaar (2007)

Documentaire | 55 minuten
3,04 126 stemmen

Genre: Documentaire

Speelduur: 55 minuten

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sunny Bergman

IMDb beoordeling: 7,4 (164)

Gesproken taal: Nederlands

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Beperkt Houdbaar

In Beperkt Houdbaar laat Sunny Bergman zich, net als in haar vorige films, inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden. Deze innerlijke tegenstrijdigheid is de drijfveer voor een filmische zoektocht door een wereld waar vrouwen na hun 35ste niet langer houdbaar zijn. De cosmetische industrie vaart er wel bij en laat niet na Bergman en andere vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Van kraaienpootjes tot schaamlippen, van hangborsten tot 'zadeltassen'. Overal laat Bergman zich aan een kritische blik onderwerpen door plastische chirurgen, die graag het mes in haar zouden willen zetten. Ook gaat ze verhaal halen bij glossy's als de Cosmopolitan. Waarom schenken ze zoveel aandacht aan het uiterlijk, terwijl ze ook prediken dat vrouwen zelfstandig en vrijgevochten moeten zijn? Of is dat geen tegenstelling?

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 21336 berichten
 • 4483 stemmen

FisherKing schreef:

Zou ze een dubbele agenda hebben ?

Zou je niet denken dat die chirurg uit intermediair een dubbele agenda heeft?


avatar van FisherKing

FisherKing

 • 18696 berichten
 • 0 stemmen

Ja, zou kunnen. Het gaat om notabene "adviseur" Diana G. van praktijk G in Rotterdam

(om te voorkomen dat ik een dubbele agenda heb, vermeld ik de achternaam maar niet)...


avatar van lottetje

lottetje

 • 284 berichten
 • 215 stemmen

Ik vind dit een hele goede documentaire.

Hij laat heel goed zien wat er nou allemaal precies aan de hand is met het modebeeld van nu. en dat is nog al een hoop.

en 2% van de vrouwen vind zichzelf mooi.

nou ik vind mijzelf mooi!!!!!!!!!!!!!!.

4


avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

 • 18918 berichten
 • 14819 stemmen

lottetje schreef:

nou ik vind mijzelf mooi!!!!!!!!!!!!!!.


avatar van Knisper

Knisper

 • 12992 berichten
 • 1250 stemmen

Misschien niet heel erg vernieuwend, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend als je vermoedens over de cosmetische industrie op zo'n krachtige manier worden bevestigd. Vooral het feit dat 15-jarige meisjes overtuigd raken van het feit dat er iets mis met hun is en dat ze een medische ingreep nodig hebben. Schokkend om haar zo onder zware verdoving op een tafel te zien liggen, terwijl ze een perfect gezond meisje. En dan verdient die chirurg er nog met bakken met geld aan ook.

Nee, dit is echt een probleem waar we later nog veel narigheid van krijgen. 4*


avatar van The One Ring

The One Ring

 • 29974 berichten
 • 4109 stemmen

Overtuigende documentaire, maar ik heb wel de zwakte om bij dit soort docu's vooral na te denken over wat voor een materiaal er weggelaten is. We krijgen natuurlijk alleen maar mensen met een negatieve boodschap aan het woord, alsof er niets positiefs tegen Bergman gezegd is. Ik weet dat ik de docu er niet op mag afrekenen, maar ik kom daar nooit onderuit.

Verder weinig nieuws onder de zon, al was het voor mij nieuw om te horen dat een frons bij het booskijken als lelijk wordt beschouwd, een mening die ik totaal niet deel. Ben het verder zeer met Bergman eens. Ik heb die hele wereld van plastische chirurgie altijd vreselijk gevonden. En persoonlijk vind ik het zelfs altijd mooier als vrouwen oud worden zonder ingrepen. En zelfs de zogenaamde 'imperfecties' kunnen vaak een voordeel zijn.

3*


avatar van El Duderino

El Duderino

 • 120 berichten
 • 884 stemmen

gotti schreef:

Een onwerkelijk probleem is het denk ik niet. De docu legt alleen de 'schuld' aan één kant, die van de cosmetische bedrijven en tijdschriften. Waar ik vroeger altijd geleerd heb eerst het probleem bij jezelf te zoeken, vraag ik me toch hier wel af in hoeverre de getoonde dames in deze film hier toe in staat zijn. Je hoeft er namelijk niet opgebotoxt uit te zien en niemand vraagt je dat ook (niet met zoveel woorden in ieder geval). Elk wel zelfdenkend mens kan toch bedenken dat opgepompte tieten en een 'braziliaanse kont' écht niet voor meer zelfvertrouwen zorgen; dit zit allemaal tussen de oren en fabels als deze houden alleen maar het beeld in stand, waar deze docu zich juist zo hard voor maakt.

100% mee eens. Daaraan wil ik nog toevoegen dat ik het hoogst eigenaardig vind dat zoveel mensen het eens zijn met Bergmans standpunten (waarin elke vorm van zelfreflectie ontbreekt), terwijl ze daarnaast "Hans Teeuwen bij de meiden van Halal" als tv moment van 2007 kiezen (die zelfreflectie daar zat te prediken). Een aantal quotes uit het laatstgenoemde:

"Een mening (hier een foto) kan beledigend (hier kwetsend) zijn, bovendien is een belediging voor sommige mensen een waarheid die ze niet willen horen. Dat zou dus betekenen dat we van hun (hier mevr. Bergman) daar niet over mogen praten (hier publiceren) want dat is dan weer beledigend" of "Mensen warm maken en laten koken (hier onzeker maken)?? Daar kiezen ze toch zelf voor!" en

"Denk je nou echt als ik de tv aanzet (of zoals hier een glossie inkijk), dat ik geen dingen zie die mij ergeren, dat ik me niet beledigd (onzeker) zou kunnen voelen?? Maar je ontwikkeld daar een schild voor, dat doe je in een vrije samenleving."

Zeker dat laatste heeft in onze samenleving betrekking op veel meer dan alleen "het geloof" en het valt mij op dat een hoop vrouwen "daar verschrikkelijk slecht in zijn" alsof "gevoeligheid en je gekwetst voelen, alleen een voorrecht is voor" vrouwen.

Mevrouw Bergman zou dat eens in haar oren moeten knopen, voordat ze weer eens een tijdschrift "de vrijheid van" publicatierecht wil beletten!!!


avatar van FisherKing

FisherKing

 • 18696 berichten
 • 0 stemmen

Drijven jullie niet gigantisch door. ? Ik had niet de indruk dat ergens de schuld op een belachelijke manier wordt neergelegd.


avatar van El Duderino

El Duderino

 • 120 berichten
 • 884 stemmen

FisherKing schreef:

Drijven jullie niet gigantisch door. ? Ik had niet de indruk dat ergens de schuld op een belachelijke manier wordt neergelegd.

Ik weet niet of je het weet hoor, maar ze heeft geprobeerd tijdschriften verplicht te stellen waarschuwingslabels op hun covers te plaatsen, waarop zou moeten staan dat sommige foto's bewerkt zouden zijn.

Zouden ze dat niet doen, dan zouden Bergman en kornuiten er wel even een rechtzaak van maken. Ze heeft zelfs geprobeerd hierbij steun van kamerleden te krijgen, wat door het magere bewijs (een paar krantenknipsels) waar ze mee op de proppen kwam (ze wou het verband tussen de extreme onzekerheden van vrouwen en de blootstelling aan gefotoshopte beelden aantonen alsof we het over gamma straling hebben), niet is gelukt. Ook heeft ze via haar site talloze vrouwen proberen op te roepen om met haar mee te lopen in deze belachelijke 'kruistocht'. Ook dit alles (vooralsnog) zonder succes. Slechts een handjevol pathologische theemutsen gaven gehoor. Dit was o.a voor een gedeelte te zien in haar tweede documentaire over dit onderwerp.

"Your revolution is over, Miss Bergman. Condolences. The bums lost. My advice is to do what your parents did; get a job, m'am!"


avatar van gotti

gotti

 • 14029 berichten
 • 5650 stemmen

Denk dat het grote probleem in dit geval is dat men niet weet wat er eerder was: het kip of het ei. Enerzijds maken vrouwen elkaar onzeker en is het de vraag of de media hier grote invloed op hebben; laat staan schuldig aan zijn. Anderzijds is de media een uiterst manipulatief middel die op perfecte wijze inspeelt op de behoeftes (en de (gecreërde) onzekerheden) van de vrouwen. Wie is er schuldig? Vertel het maar?

Het was niet mijn bedoeling om gigantisch door te drijven (wat ik ook niet doe overigens). Ik probeer alleen aan de kaart te stellen dat mevrouw Bergman wel erg haar best doet om zich in de slachtoffer rol te drukken. Tuurlijk was de scène bij die plastisch chirurg niet prettig, maar enig weldenkend mens kan toch zo'n antwoord verwachten? Je moeder vind je mooi, je vader vind je mooi en als je een beetje geluk hebt ziet zelfs je vriendje of vriendinnetje in dat je beeldschoon bent. Maar een plastisch chirug niet mevrouw Bergman! Ookal ben je beeldschoon, dan nog ziet hij de behoefte om je voor tonnen te laten verbouwen omdat het zijn beroep is.

De slachtofferrol van mevrouw Bergman wordt nu door haar gecreërd, doordat ze de 'problemen' ook daadwerkelijk opzoekt, terwijl zij niet echt de doelgroep voor deze plastische chirurgie is.


avatar van Knisper

Knisper

 • 12992 berichten
 • 1250 stemmen

El Duderino schreef:

Ik weet niet of je het weet hoor, maar ze heeft geprobeerd tijdschriften verplicht te stellen waarschuwingslabels op hun covers te plaatsen, waarop zou moeten staan dat sommige foto's bewerkt zouden zijn.

Ik ben het hier, mede dankzij de overtuigende documentaire, helemaal mee eens. Die afbeeldingen zijn schadelijk voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid van de vrouw. Als er op een pakje sigaretten waarschuwingen staan, mag er op deze bladen ook wel iets in de trant van 'deze bladen brengen schade toe aan uw zelfbeeld' of 'dit blad veroorzaakt een niet bestaand schoonheidsideaal' staan.

Ik zag laatst op MTV een stuk van 'I want a famous face', waarin jongeren zich later opereren om meer op hun favoriete popster te lijken. Een meisje had een pagina uit een blad gescheurd en richtte eigenlijk heel haar leven op het evenaren van die schoonheid. Ze deed haar haar precies hetzelfde, precies dezelfde make-up en jawel hoor, plastische chirugie. En dat om op een foto van te lijken van iemand die niet bestaat. Gelukkig zijn we in Nederland nog niet zo ver verblind, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.


avatar van BoordAppel

BoordAppel

 • 14274 berichten
 • 3160 stemmen

Ik weet niet of je het weet hoor, maar ze heeft geprobeerd tijdschriften verplicht te stellen waarschuwingslabels op hun covers te plaatsen, waarop zou moeten staan dat sommige foto's bewerkt zouden zijn.

Ze vroeg of die bladen dat wilden doen.

Zouden ze dat niet doen, dan zouden Bergman en kornuiten er wel even een rechtzaak van maken.

Dit is volgens mij helemaal klinkklare onzin.


avatar van FisherKing

FisherKing

 • 18696 berichten
 • 0 stemmen

Ja, dat denk ik ook. Ik denk ook wel dat je best bladen kan vragen indien foto's gemanipuleerd zijn. Toch niet meer dan logisch. Bij reclame is het toch ook verplicht te melden dat het om een reclame-boodschap gaat ?

(Alhoewel deze stelregel helaas wat deuken lijkt op te lopen)


avatar van El Duderino

El Duderino

 • 120 berichten
 • 884 stemmen

BoordAppel schreef:

(quote)

Ze vroeg of die bladen dat wilden doen.

(quote)

Dit is volgens mij helemaal klinkklare onzin.

Je hebt helemaal gelijk.

Dat ze in het VERVOLG op deze documentaire (lees mijn laatste bericht) op een gegeven moment met dat handjevol vrouwen en een advocaat rond de tafel zat, heb ik mezelf dan ook volledig ingebeeld. Ik heb hulp nodig. Welterusten.


avatar van x00

x00

 • 12 berichten
 • 8 stemmen

Wat een ongelofelijke zeurpietmevrouw is Bergman%u2026


avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

 • 565 berichten
 • 1944 stemmen

Een indrukwekkende spiegel voor de gemiddelde vrouw dunkt me.

Goed onderwerp waarvoor nu, 3 jaar na dato, de aandacht alweer geslonken is, zo lijkt het.

Wanneer zien we in dat we ons als maatschappij alleen maar de foute kant op bewegen. Verder vervreemden van wat we ooit waren; gewoon mensen, dik, dun, mooi en minder mooi.

Zie hier een van de tentakels van de massamedia die zich diep, heel diep, in de maatschappij heeft ingegraven.

Maar goed, ik hoop nog steeds op een Verlichting


avatar van niethie

niethie

 • 7308 berichten
 • 6526 stemmen

Een week geleden is het alweer dat ik dit zag maar nog altijd is het een beetje moeilijk om hier een rechtgetrokken mening over te vormen, enerzijds kan ik me perfect vinden in de mening van alle tegenstanders, maar ook in het kritiek van oa gotti. Toch moest ik het echt even van me af proberen te pennen aangezien het wel steeds door mijn hoofd blijft spoken. Zoiezo valt Bergman, wat je ook van haar vind, er enorm om te prijzen dat ze een probleem, zo groot als hier weergeven, aan de kaak heeft weten te stellen (ik zeg er maar even ''heeft'' bij aangezien ik nu pas zie dat het toch alweer meer dan 5 jaar oud is, maar het uiteraard nog altijd speelt en dit waarschijnlijk altijd zal blijven doen...) en hierbij voornamelijk zichzelf als uiterste neemt. Ik ben geen vrouw en niet van haar leeftijd maar dat moet vast niet makkelijk zijn geweest. Maar even leeftijd daargelaten: zoiezo is dit een onderwerp dat veel mensen aan zal spreken, zo ook mannen. Want ook die worden vaak genoeg net zo hard beoordeeld/afgerekend op hun uiterlijk door vrouwen, als andersom. Bovendien leven we al enkele tientallen jaren in een maatschappij waar de vrouw niet meer als het ''zwakke geslacht'' gezien wordt, dus moeten diezelfde dames zichzelf, wanneer het hun uitkomt, ook niet weer in die positie gaan plaatsen.

Zo ook niet Sunny die de helft van de tijd ook alleen maar lijkt te willen zien/horen wat ze wil zien/horen. Alsof je niet voor jezelf kan denken ofzo. Toch ken en heb ik genoeg lieve en oprechte meisjes gekend die zich, mede door het zien van veelste slanke modellen/actrices in glossy's of juist op het grote scherm, vaak onzeker voelen over zichzelf. En ja, als je al ziet dat die fotograaf zijn al van nature (?) graatmagere modellen nog gaat zitten fotoshoppen omdat hij van zijn opdrachtgever moet horen dat dat is ''wat het publiek wil zien'' Sja, dan zegt dat voor mij al genoeg. En als dat nou het allerziekste was aan deze documentaire dan had ik er nog vrede mee kunnen hebben dat de maatschappij nou eenmaal in zoverre verrot is, maar het zijn vooral de stukken waar ze afreist naar LA en zich laat ''keuren'' in de kliniek van Dokter Horror. Want wat een misselijkmakend mannetje was dat zeg!! Geld verdienen aan de onzekerheid/gezondheid van andere en nog vol trots vertellen wat hij over 2/3 jaar, wanneer hij niet meer hoeft te werken, met dat geld gaat doen. Gatverdamme. En dan dat pubermeisje dat met haar 15 kalenderjaren een strakker kutje wenste. WTF! Laten we maar hopen dat het in ons kikkerlandje en omstreken in ieder geval niet zulke absurde normen gaat aannemen en er werkelijk zoveel mensen zijn die er naar streven om er rond hun 50/60e als een Marijke Helwegen uit te zien. Of ben ik naief en is dit allang in zulke proporties aan de gang? Weet verder niet wat dit protest-filmpje in de tussentijd teweeg heeft gebracht maar ik hoop dat het op z'n minst toch enkele mensen (deels) van hun onzekerheden zal verlossen en zal doen inzien dat ze lang niet helemaal alleen staan met hun extra vetrolletje, ongelijke borsten, te kleine ''ding'' of weet ik veel waar je je als mens nog meer druk over kan maken. Hoe ik hier over 20/30 jaar zelf tegenover zal staan kan alleen de tijd uitwijzen... (3*)

Edit: Ben wel benieuwd wat ze van Sletvrees maakt: we zullen het 17 november gaan zien!


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87237 berichten
 • 12008 stemmen

Bergman is stijlvast.

Ditmaal is ze zelf leidend en lijdend onderwerp. En traditiegetrouw wordt er weer duchtig in het rond gekeken om schuldigen aan te wijzen. De schuld ligt volgens Bergman namelijk altijd ergens anders. En of de rest zich dan even wil aanpassen zodat mensen met een probleem dat niet zelf hoeven op te lossen.

Er zijn een aantal redelijke kritische noten te vinden in deze docu, maar die komen eigenlijk nooit van Bergman zelf en de docu doet ze ook nooit echt eer aan. Heb ook het gevoel dat Bergman zich qua prolematieken en inzichten erg laat leiden door Amerika, een tripje Zuid-Korea had deze docu ook wel goed gedaan denk ik dan.

Eenzijdig zoals steeds, de berispende en zeurende volce over van Bergman en het gebrek aan enige vorm van zelfkritiek. Mnee, Bergman weet op zich wel interessante onderwerpen uit te kiezen maar bakt er telkens helemaal niks van. Zou er geen traan om laten als dit soort documentaires vanaf 2017 helemaal niet meer gemaakt zouden worden.

0.5*


avatar van missl

missl

 • 3867 berichten
 • 5335 stemmen

Bergman heeft interessante onderwerpen maar ook bij deze (net als bij haar andere docu's) laat ze steekjes liggen, na het zien van haar films denk ik altijd: okee en nu?

Heftig wel die vrouwen van de Jacky, exact voorbeeld van hoe heerlijk vrouwen over elkaar doen.