• 9.196.068 stemmen

Geregisseerd door: Jacob Bijl

Met onder meer: Matthias Maat, Geert de Jong en Julien Schoenaerts

Releasedatum: 6 september 1979

Plot Tiro!

Tom is een jongen in de pubertijd, dol op eendenjacht en verknocht aan het Hollandse waterlandschap. Wanneer zijn vader de familiegronden wil verkopen aan een industrieproject, breekt het sluimerende verzet van Tom tegen zijn vader definitief aan.

'Opgenomen in o.a. Ameide en Meerkerk. 'Tiro!' is een kreet die bij de eendenjacht wordt gebruikt. Vermoedelijk afgeleid van 'tirer': schieten. Het schokkende slot werd na de wereldpremière in Cannes (in de Quinzaine des Réalisateurs) opnieuw gemonteerd. Positief ontvangen. '

Bron

Let op: plot aldaar bevat spoilers!

avatar van Tripler

Tripler

Mooi drama met overall goed acteerwerk en heel sfeervolle beelden die het verhaal prima ondersteunen.

Het rustige tempo is anno 2023 wel even wennen.

Het blijft treurig dat de films van Jacob Bijl nimmer op b.v. dvd zijn verschenen.

Bij mijn weten is alleen Beck op VHS verkrijgbaar geweest.

Ik kon 'Tiro!' eindelijk eens zien dankzij een vriendelijke Zuiderbuur, die zuinig is geweest op zijn van televisieuitzendingen gemaakte VHS opnames...