• 159.521 films
 • 9.828 series
 • 29.144 seizoenen
 • 609.076 acteurs
 • 355.450 gebruikers
 • 8.903.720 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Big Blockade (1942)

Documentaire / Oorlog | 73 minuten
2,75 2 stemmen

Genre: Documentaire / Oorlog

Speelduur: 73 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Charles Frend

Met onder meer: Leslie Banks, John Mills en Michael Redgrave

IMDb beoordeling: 5,4 (238)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The Big Blockade

Doordat men Hitler in de jaren '30 heeft onderschat, gebruikt de Britse propaganda de laatste jaren van de jaren '30 om het publiek te overtuigen dat men is voorbereid op een mogelijke oorlog. Big Blockade is geproduceerd in samenwerking met het Britse Ministerie van Economische Zaken en was bedoeld om het moraal op te poetsen. Op een documentaire-achtige wijze onderstreept de film het belang van de economische blokkade die Engeland tegen Duitsland voerde. Een all-star cast (Michael Redgrave, Leslie Banks, John Mills, Robert Morley etc.) verschijnt in korte fragmenten om het effect van de blokkade en de reacties van het Britse publiek te dramatiseren.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5494 berichten
 • 2157 stemmen

Een bizarre film waarvan het documentaire-achtige propagandakader wordt gevormd door een voice-over die praat over de mogelijkheden die vanaf 1939 werden benut om zand in de raderen van de Duitse oorlogsmachine te strooien (het afsnijden van zeeroutes, het tegenhouden van schepen die mogelijk met Duitsland collaboreren, het verspreiden van valse informatie, het bombarderen van Duitse spoorlijnen), geïllustreerd met authentieke journaalbeelden en gerealiseerd met de medewerking van het Engelse Ministry of Economic Warfare.

        Dat alles wordt doorsneden met korte fictieve scènes waarin Engelse, Duitse en anderstalige betrokkenen op de omstandigheden reageren, met diverse bekende Engelse acteurs die lang of (zeer) kort even hun gezicht laten zien. Zo discussieert Leslie Banks met een ridicule pattriottistische en humorloze Duitse vleesproducent in een trein; een jonge en nog vrij slanke Robert Morley (“We’re not studying history, we’re making it!”) neemt het bevel over het Belgische landsbestuur over; in minder dan vier minuten legt marine-officier Will Hay aan Bernard Miles uit wat een "Navicert" is (een certificaat dat de lading van een neutraal schip specificeert) terwijl ze gezamenlijk aan het boordgeschut staan om een Heinkel neer te halen; Michael Redgrave is een opgewekte Sovjetrussische gezant die de economische situatie van Nazi-Duitsland komt peilen, vlak voordat Duitsland eenzijdig het non-agressie-pact met de USSR opzegt; en piloot Michael Rennie en zijn patience spelende navigator John Mills voeren een precisiebombardement boven een krachtcentrale in Hannover uit terwijl hun vliegtuig beschoten wordt en aan alle kanten in brand staat.

        Het resultaat van deze lappendeken is eigenlijk verrassend onderhoudend, enerzijds vanwege het enorme historische belang van deze periode in de Europese en wereldgeschiedenis, anderzijds door al die grote namen uit deze vruchtbare fase van de Engelse cinema die hier allemaal even hun ding(etje) komen doen. Dat de scènes niet allemaal even overtuigend zijn en de Britse stiff-upper-lip-superioriteit begrijpelijkerwijs nogal dik en soms enigszins kluchtig wordt aangezet (een jonge krachtige Nazi met vierkante kaak krijgt op de geluidsband een ingedubde vrouwelijke stem!) neem ik graag voor lief. Laten we vooral niet vergeten dat The big blockade letterlijk middenin de oorlog werd gemaakt, hetgeen een extreem contrast vormt met de moderne kijker die in totale gemoedsrust naar deze film (en op de Tweede Wereldoorlog terug) kan kijken in de kalmerende wetenschap dat het allemaal toch nog goed is gekomen... (Op DVD te vinden op de Ealing Studios Rarities Collection volume 2.)