Gvozdi (2003)
Genre: Horror
Alternatieve titels: Nails / Гвозди
Rusland
Geregisseerd door: Andrey Iskanov
Met onder meer: Alexander Shevchenko, Svyatoslav Iliyasov en Alexandra Batrumova
5,4 (559)
Gesproken taal: Russisch
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Gvozdi
Hitman heeft zich opgesloten in zijn troosteloze appartement en slaat lange nagels in zijn schedel. De film volgt de veranderde waarneming van de man, die steeds drastischer maatregelen neemt om de wereld in zijn hoofd te manipuleren en zo een diepere waarheid te vinden.
Hitman
Hitgirl
Hitman/Creature
Boss/Creature (stemrol)/Second Psychiatrist (stemrol)
Boss' Girl
First Psychiatrist (stemrol)
Mirror Ghost

-fal
- 2028 berichten
Nails is, anders dan de plot doet vermoeden, geen ultra-gore horror. Er zit gore in de film, maar die past binnen de door de film ontwikkelde esthetiek en werkt niet afstotender dan de hele film al doet met zijn akelige, psychedelische sfeer.
Nails is een bizarre trip met experimentele beelden, ondersteund door een effectieve en "weirde" soundtrack. De plot wordt wat warrig verteld en op een haast surrealistische manier wordt er eigenlijk ook impliciet een uiterst somber sfeerbeeld geschetst van het leven in Rusland.
Terzijde, trepanatie als middel om boze geesten – veronderstelde oorzaak van waanzin - uit de schedel kwijt te raken heeft een historische basis.
Ik vond Nails zowel filmisch als thematisch eerder “wel interessant " dan dat hij me echt beroerde. 2,5

Goto
Weer een prachtige film van Iskanov.
De effecten zijn net als in VoS slecht. Maar Iskanov heeft genoeg talent om dit te verhullen achter prachtige shots. Vooral de zwart-wit shots zijn prachtig. Fukui en Tsukamoto zijn niet ver weg, maar het is weer 100% Iskanov. Het geluid is wat knullig zowel qua prestatie als qua editing. Storen doet het echter nergens.
Verder weer veel freaky gedoe en heerlijke scenes. Niet zo goed als VoS maar wel erg sterk.

Goto
Nee enkel engelse. Maar voor de dialoog hoef je het niet te doen.

Goto
Voor zo ver ik weet niet nee. Misschien anders maar eerst het pindakaas label proberen.

Tonypulp
Strak debuut
Vooral in het begin, het zwart/wit gedeelte, vond ik het ronduit briljant wat hij toonde. Lichte teleurstelling toen hij toch weer overging naar kleur, echter herken je hierin de typische Iskanov stijl met de foute broeierige kleuren, waar ik toch wel van hou.
Middenstuk is qua inhoud lang niet zo interessant als een Visions of suffering, gelukkig maakt het einde álles weer goed. Beste wat ik van hem heb gezien tot nu toe, die laatste 10minuten. Visueel ongelooflijk bevreemdend, misselijkmakend en de montage hier is om je vingers bij af te likken zo strak.
Over het algemeen niet zo goed als VoS maar absoluut een fantastisch debuut waarin het surrealisme weer ontzettend overtuigend en interessant is. mede dankzij de (zoals verwacht) sterke soundtrack.

Boeikens
Gekocht in Duitsland onder de naam Cruel Behaviour "Uncut". Sterke hoes (niet zoals hier), prachtige shots achteraan (in de film gezien in minder dan een seconde) en een sterk plot om te lezen.
Wat een miskoop zeg!
Heb me 60 minuten zitten afvragen naar wat ik eigenlijk keek.
Vizueel geweld aan experimenteel, misselijkmakend camerawerk, kleur en sound.
Barslechte fx voor de gore scènes, geen spanning of wat dan ook.
Ik zal waarschijnlijk die artistieke hersencel, die velen hier blijkbaar hebben, ontbreken
Ik zie soms wel graag nog eens een B of C filmpje maar deze is in ieder geval niet mijn ding.

wibro
Filmliefhebbers die van conventionele cinema houden hebben bij deze film niets te zoeken. Dit is puur surrealistische kunst. Misschien te vergelijken met die absurde films van Tsukamoto zoals Tetsuo bij voorbeeld.
Wat deze film verder betreft: Het zwart/wit gedeelte vond ik zonder meer het mooiste, het gedeelte in kleur daarentegen vond ik niet altijd even geslaagd. De soundtrack kon ik wél waarderen. Die paste prima in dit kunstwerk, waarvan ik de horror nu ook niet direkt shockerend vond.
Dit is de tweede film trouwens die ik van deze tot voor kort voor mij totaal onbekende Russische regisseur gezien heb. Die andere was Visions of Suffering, die ik wel ietsjes beter vond.

joolstein
Surrealistische film van Andrey Iskanov. Bijzonder sfeervolle aaneenschakeling van beelden. De beelden hadden volgens mij ook wel weg van Andy Warhols popart en Japanse invloeden. Ik zag zo voor me dat de film in een museum werd vertoont. De eerste kennismaking met deze regisseur en het beviel me goed! Ook de soundtrack was vet! Elektronische soundscapes die perfect paste bij de beelden. Door deze klanken kwamen de laatste 10 minuten zelf nog beter binnen!

leatherhead
Eerste Iskanov. Zeker geen teleurstelling, al vond ik hem op teveel vlakken te ondermaats om écht geniaal te zijn. Visueel begon het erg veelbelovend, maar eens de film overgaat op kleur (domme keuze) wordt het lage budget toch op pijnlijke wijze duidelijk. Qua look had het veel weg van één of ander fout hardcore/rave clipje uit de jaren 90. Gelukkig wordt er gedurende de film veelvuldig uitgepakt met een hoop visueel geklooi, geschifte montage en een weirde soundtrack om zo een uiterst bevreemdende trip te visualiseren. Tegen het einde aan geeft Iskanov nog wat extra gas, waardoor ik toch op een solide 3,5* uitkom.
Toch best jammer van die amateuristische zweem die over de film hangt. Met Iskanov's bedoelingen zit het namelijk helemaal goed, en mijn fantasietje slaat aardig op hol als ik me bedenk wat voor een moois deze man met een wat hoger budget allemaal zou kunnen aanvangen. Binnenkort maar eens Visions of Suffering proberen dan.
3,5*, misschien neig ik ooit nog naar een halfje hoger.

Woland
Mijn tweede Iskanov, en hoewel ik ook al bij Visions of Suffering wat kanttekeningen had, beviel die toch iets beter dan deze Nails. Overeenkomsten zijn er zeker - een nadruk op sfeer, psychedelische beelden en experimentalisme die niet altijd werkt en vaak wat goedkoop overkomt, en waarbij plot (of acteerkunsten) niet echt van belang is. Maar bij Nails straalt de low-budget-heid er nog een graadje erger vanaf dan ik me kon herinneren bij VoS, met heel veel goedkope, simpele kleurfilters en het type psychedelische kaleidoscoopeffecten dat vroeger door je mp3-afspeelprogramma werden getoond. De ambitie van Iskanov heb ik wel respect voor, en interessante aspecten heeft het wel (en dan heb ik het met name over de ontsporende geestelijke gesteldheid en de bijbehorende hallucinante effecten), maar het blijft wat storend cheesy en low-budget. Wel zou ik erg benieuwd zijn wat Iskanov zou doen als hij wél budget zou hebben. Maar ik ben bang dat we dat nooit zullen weten.

Kerstfilm op Netflix door kijkers als 'slechtste film aller tijden' bestempeld, 'Squid Game'-acteur zaagt per ongeluk twee tenen eraf | MovieMeter Recap

Gevangenisdrama 'Time' met Stephen Graham en Sean Bean is een absolute kijktip op NPO Start

De tien best beoordeelde films van de jarige Huub Stapel (69)

'Hekimoglu' is de Turkse versie van ziekenhuisserie 'House M.D.'

Za Ginipiggu 4: Manhoru no Naka no Ningyo