• 9.371.048 stemmen

Hao Qi Hai Shi Mao (2006)

Drama / Fantasy | 93 minuten

Genre: Drama / Fantasy

Alternatieve titels: Curiosity Kills the Cat / 好奇害死猫 / 好奇害死貓

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Yibai Zhang

Met onder meer: Carina Lau

Gesproken taal: Mandarijn en Engels

Plot Hao Qi Hai Shi Mao

In een stad waar arm en rijk naast elkaar leven, bloeit een vreemde relatie tussen vijf totaal verschillende mensen. De link van hen is een appartementsgebouw, waar zich vreemde zaken afspelen. Ze trekken er op uit om te achterhalen wat er met het appartementsgebouw aan de hand is.

Zheng Zhong / John

Chian Yu / Rose

Liu Fendou

Liang Shiaosia / Sharon

Wie de Chinese/HK markt een beetje volgt, merkt de laatste jaren wat veranderingen.

Naast de poppy markt (HK) en de loodzware klassieke drama markt (China) komen er meer en meer genrefilms met een frisse look en een wat sterkere eigen uitstraling.

Curiosity is een soort van thriller/drama, die beide elementen mooi en gecontroleerd combineert. De structuur is een beetje vreemd, maar werkt wel, visueel is het vaak sterk, al vallen sommige pogingen een beetje in het water. De muziek is vaak erg sfeerversterkend, soms komt het niet zo goed uit.

Typerend voor deze film, die erg veel goed doet, maar dat niet de hele tijd volhoudt. Niet erg, want Y Zhang is nog jong, en toonde ook al met z'n short in About Love veel potentieel. Fijn dat deze markt steeds verder uitgebouwd wordt, want hoewel het niet radicaal vernieuwend is, zit er toch een duidelijk handtekening aan de nieuwe Chinese wave.

Mooie film, die de juiste snaren raakt, op de juiste momenten. Kleine minpuntjes hier en daar, maar nooit wanneer het er echt om spant.

avatar van wei

wei

Ken Zhang Yi Bai alleen van zijn bijdrage aan About Love, en waarschijnlijk geen eendagsvlieg. Ietwat aparte Chinese film over 5 personages die allen op hun eigen manier geobsedeerd zijn door elkaar. Doet vanwege zijn thema een beetje aan Brian DePalma (en op zijn beurt weer Hitchcock) denken, maar staat buiten dat volledig op zichzelf.

Het duurde even voordat ik de juiste toon te pakken had, soms mede door op eerste gezicht vreemde montage keuzes, maar uiteindelijk valt alles op zijn plaats. Gedurfde rol van Carina Lau (Tony Leung Chiu Wai's liefje) die een Golden Rooster voor haar rol won. Mooie sombere locaties dragen ook bij aan de sfeer. Sterke film, blijft lang hangen.

avatar van Tayama

Tayama

Mijn eerste film van Yibai Zhang, en goed genoten. Ben er nog niet helemaal uit of de genre aanduiding hier Drama/Fantasy juist is. Denk toch dat Drama/Thriller een wat directer verband met elkaar kent.

Vooral genoten van de manier van vertellen welke Zhang hier toepast. Niet vernieuwend, maar wel goed behandeld. Ik verwachte heel wat anders na hier dingen als 'vreemde montage keuzes' gelezen te hebben. Ik zie dit gewoon als een moderne manier van vertellen, - niets mis mee, zeker als het goed gedaan word. De puzzelachtige verhaalstructuur werkt dan ook nergens storend en is overal simpel te volgen.

Deze manier van vertellen brengt de goede hoeveelheid spanning met zich mee. De vragen die je krijgt worden niet veel later voorgeschoteld. Werkt zeer fijn. Interessant hoe wij om de beurt met een personage meeleven, en dan minuten later achter de echte waarheid komen. Hoewel sommige personages (fotografe, Rose) wel een beetje een mystiek gevoel meedragen denk ik dat het verder best wel straightforward is. Had in het algemeen wel wat meer naar voren mogen komen.

Curiotisty Kills the Cat begint als een standaard verhaaltje, maar begeeft zich langzaam van de top van een glazen tuinhuisje hoog op een appartementsgebouw naar het laagste punt van een kelder onder een garage. Duidelijk een wijzende vinger naar het veranderende sociale leven in China waar grens tussen rijk en arm groter word, doch altijd naast elkaar leeft.

4.0/5.0

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Na Spring Subway toch wat tegenvallend deze van Zhang.

Hao Qi Hai Shi Mao doet zeker 10 jaar ouder aan. De doffe kleuren en sfeer deden me een beetje denken aan Chungking Express. Die Chinese korthaar (fotografe) was echt waardeloos. Slecht acteerwerk, geen uitstraling, vreselijke kleding, totaal niet boeiend. De patioscène, vooral dat gegil, is werkelijk niet om aan te zien/horen.

Gelukkig dat het later wat interessanter werd (vertelstructuur is één van de weinige pluspunten, samen met relaties Sharon/John en Vrouw/guard) en ook de muziek wat minder slecht, anders was ik hier wel erg laag uitgekomen.