• 9.372.934 stemmen

Dankert & Dankert - De Swarte Ingel (2006)

Drama / Misdaad | 79 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Steven de Jong

Met onder meer: Peter Tuinman, Lysbeth van der Werff, Manouk van der Meulen

Plot Dankert & Dankert - De Swarte Ingel

De gebroeders Dankert worden geconfronteerd met een cliënt die wordt verdacht van het doden van oudere patiënten in een ziekenhuis. Al snel blijkt dat er nog een verpleegkundige rondloopt die zich uitermate verdacht gedraagt. De Dankerts gaan op jacht naar ontlastend bewijs en stuiten op verrassende zaken die hen voor een enorm dilemma stellen. Hoever gaat een advocaat in zijn beroepsgeheim voordat het gaat knagen in zijn eigen privé? Een conflict tussen de twee broers is onvermijdelijk.

Zo slecht Quido?

Quido

Was mijn 2- en 2½-stemmenlijst even aan het doornemen. Kwam dus o.a. deze tegen, maar kon me er absoluut niet veel (goeds) meer van herinneren. Alleen dat het erg 'soapie' was. Tuinman in een dubbelrol is eigenlijk het enige lichtpuntje. Stukje uit de recensie die ik destijds schreef voor bij de dvd-bespreking:

Door het beperkte budget ogen de decors wat goedkoop. Het feit dat de film geschoten is op video versterkt deze uitstraling. Je hebt dan ook constant het gevoel dat je naar een lange soapaflevering zit te kijken. Af en toe zit er zowaar een aardig shot in doordat men een leuk spel speelt met het licht. De zogenaamde 'zwarte engel' wordt symbolisch afgebeeld doordat actrice Lyan van der Meulen voorzien wordt van het nodige tegenlicht. De muziek van Ronald Shilperoort is sfeervol, maar ook niet meer dan dat. Het is nèt niet goed genoeg om het geheel iets extra's mee te geven.

Al met al verveelt de film nergens, ondanks dat het allemaal erg oppervlakkig en cliché is. De altijd bijzondere Peter Tuinman en het aangename tempo maken het geheel iets beter kijkbaar dan de gemiddelde soapaflevering.

TimD

Beperkt budget viel wel wat mee hoor.

TimD schreef:

Beperkt budget viel wel wat mee hoor.

Vertel ...

TimD

Nou, er was een behoorlijk budget voor deze film . En het is ook geen soap.

TimD schreef:

Nou, er was een behoorlijk budget voor deze film .

Meen -volgens mij in de commentaartrack- iets heel anders gehoord te hebben ... maar zou die daarvoor nog eens moeten luisteren, is alweer een tijdje terug.

En het is ook geen soap.
Zo ziet het dus wel uit ...

TimD

Ben ik het niet mee eens. Ik vond het gewoon een lange aflevering uit de serie, en het is een advocatenserie, geen soap.

TimD schreef:

en het is een advocatenserie, geen soap.

Maar het probleem is dus dat het allemaal erg 'soapie' aandoet Niet alleen de vormgeving, maar ook het spel en het scenario.

TimD

Ja, en daar ben ik het niet mee eens. Ik vond er niks soapigs aan eerlijk gezegd

avatar van Quentin

Quentin

Wordt uitgezonden in twee delen.

TimD

Peter Tuinman die 2 rollen speelt, het enige verschil is een bril en een sproet die er zo nep uitziet dat je gaat twijfelen of het een stukje vuil is of dat ze het gewoon ietswat nep hebben gedaan.

avatar van OlafS

OlafS

ehm is dit gebaseerd op Anker & Anker Strafrechtadvocaten?

TimD

Je antwoord zit in een rebus.

Eerste letter van het woord Ja

Tweede letter van het woord Ahuh.

Als je het antwoord gevonden hebt dan heb je het antwoord.

avatar van Mug

Mug

Meer wel zeer losjes. De gebroeders Anker zijn stukken volwassener dan deze oudere schippers van de Kameleon (god, god, er wordt zelfs nog een grapje over gemaakt, ik liet pardoes een scheet). Peter Tuinman is gruwelijk irritant, de rest van de cast ook (hoera, een Poolse huishoudster en een alcoholistische vader), de soap-ontwikkelingen zijn pijnlijk, er zit geen tempo in, de montage is een drama.

avatar van robertus65

robertus65

Vrij standaard Fries filmpje waar ook hier weer Fryslan Boppe het licht is. Zelfs de plaatselijke trots FC Heerenveen moest zondig gepromoot worden, inclusief het volkslied. Ik heb het nu wel gehad met die Friese films. Manouk van der Meulen viel hier uit de toon, want zij sprak geen Fries!!! Verder vond ik alleen Peter Tuinman goed.