• 9.370.356 stemmen

A Study in Scarlet (1933)

Mystery | 71 minuten

Genre: Mystery

Geregisseerd door: Edwin L. Marin

Met onder meer: Reginald Owen, Anna May Wong en June Clyde

Plot A Study in Scarlet

Een geheim genootschap onder leiding van advocaat Thaddeus Merrydew neemt bezit van de erfenissen van zijn gestorven leden, waarna deze verdeeld worden onder de overgebleven leden. Al snel sterven ze één voor één en roept James Murphy's weduwe de hulp in van Sherlock Holmes.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sherlock Holmes

Eileen Forrester

John Stanford

Mrs. Annabel Mary Murphy

Jabez Wilson

Will Swallow

avatar van neo

neo

Doyle introduceerde Sherlock Holmes voor het eerst in A study in Scarlet, die overigens niet in het hele boek aanwezig was. Deze verfilming mag gerust gebrekkig en erg anders genoemd worden, maar is toch zeer aardig. Reginald Owen mist misschien wat pit voor de rol, maar doet het alsnog niet verkeerd. Heb ondertussen al een heleboel Holmes films gezien, maar dit is tot dusverre de oudste. Zou graag eens de Britse uit 1922 en de Deense korte film uit 1908 willen zien.

avatar van Metalfist

Metalfist

My interest is to bring the criminal to justice

Ik ben altijd wel een fan van de Sherlock Holmes boeken geweest. Toen ik een jaar of 12 was heb ik ze dan ook verslonden in de bibliotheek (zou ze eigenlijk echt eens moeten herlezen maar de complete collectie staat al anderhalf jaar stof te vangen) en het was een tijd geleden via interesse in het derde seizoen van de Sherlock reeks van de BBC (met een geweldige Benedict Cumberbatch als Holmes) dat ik op Basil Rathbone stootte. Die heeft een resem films als Holmes gemaakt en ik besloot om de gok te wagen en kocht een boxset met zo'n 5 titels.

Ik begon met A Study in Scarlet omdat ik wist dat dat het boek was waar Holmes en Watson elkaar leren kennen en ik wist niet of de films elkander opvolgden. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik zag dat Basil Rathbone hier werkelijk niets mee heeft te maken! De films waarin hij speelt zijn allemaal uit de jaren '40 en deze A Study in Scarlet is van een 10 jaar daarvoor. Waarom ze deze in de box hebben gestoken, het is mij in ieder geval een raadsel. De rol van Holmes wordt aan Reginald Owen gegeven (die blijkbaar al eerder Watson heeft gespeeld en hoopte dat deze verfilming een carrière als Sherlock Holmes zou teweeg brengen) maar echt goed is hij niet. Misschien zit ik nog te hard met Cumberbatch in mijn hoofd maar hij kwam gewoonweg niet tot zijn recht. Te rustig en het gebrek aan arrogantie zorgen ervoor dat dit maar een vrij flauwe interpretatie van het personage is. Over Warburton Gamble als Watson nog maar te zwijgen want die komt eigenlijk amper in het verhaal voor en stemt niet overeen met de figuur uit de boeken. Over hun onderlinge relatie begin ik zelfs niet want die is nihil waardoor de chemie tussen beide personages compleet weg is. Dan doet Martin Freeman dat toch wel een stuk beter.

Maar eigenlijk kun je dit zelfs niet zien als een Sherlock Holmes verfilming. Oké, er zijn bekende(re) namen zoals Holmes, Watson en Lastrade maar met uitzondering van de titel heeft dit niets met het originele verhaal te maken. Ik begon al nattigheid te voelen toen er op de openingscredits 'Suggested by' verscheen en niet 'Based on' maar het verhaal op zich stelt ook niet zo enorm veel voor. De Conan Doyle feeling is ver te zoeken en daar komt dan nog eens bij dat je eigenlijk vrij snel weet wie de moordenaar is doordat Pyke de enige is wiens dood niet duidelijk in beeld wordt gebracht. De identificatiescène waar er alleen maar geconcentreerd wordt op een ring en een stel papieren is dan ook compleet nutteloos en zorgt er zelfs voor dat je snel doorhebt wie de moordenaar is. Hadden ze die eruit gelaten, had het misschien interessanter geweest. Wel interessant om te zien hoe A Study in Scarlet eigenlijk een blauwdruk voor Agatha Christie's bekendste boek, 10 kleine negertjes, is qua opzet met de rijmpjes. Geen idee of ze hier inderdaad haar inspiratie vandaan haalde (het is ook te lang geleden dat ik het boek heb gelezen dus een degelijk vergelijk kan ik niet maken) maar het is wel opvallend te noemen.

Gelukkig heeft deze Holmes 'verfilming' een korte speelduur maar toch mist de film nogal vaart. Misschien interessant voor de verzamelaars onder ons maar daar behoor ik (nog) niet toe. Reginald Owen en Warburton Gamble zijn niet echt een geslaagde combinatie en het feit dat dit gewoon een compleet ander verhaal in vergelijking met het originele boek is stoort me wel.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Een onderhoudende film met Reginald Owen in de huid van Sherlock Holmes.

De acteur hoopte om nog in meerdere verfilmingen de rol van Holmes te vertolken, maar het bleef uiteindelijk alleen bij deze. De boeken heb ik nooit gelezen, maar volgens alles is het plot in deze film anders dan die in het boek. Helaas is het nooit gelukt om de rechten voor deze film in handen te houden. Hiermee moet de kijker genoegen nemen met slechte kwaliteit en editing.

2,5 *

avatar van missl

missl

Mijn eerste Holmes 'uit de oude doos' en het kon me wat minder bevallen. Film is traag en de acteurs hebben totaal geen chemie. Spreek ik voornamelijk over Holmes en Watson. Of deze film anders is dan het boek, kan ik niet zeggen, ik heb deze boeken niet gelezen.