• 9.374.502 stemmen

Broken Trail (2006)

Western | 184 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Western

Speelduur: 184 minuten (miniserie, 2 delen)

Oorsprong: Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Walter Hill

Met onder meer: Robert Duvall, Thomas Haden Church, Greta Scacchi

Plot Broken Trail

Oregon, 1898. Print Ritter, zijn neef Tom Harte en Heck Gilpin moeten een kudde van zo'n 500 paarden afleveren in Sheridan, Ohio. Ze worden ongewild de beschermers van vijf mishandelde en in de steek gelaten Chinese meisjes. Hun pogingen om de meisjes zo goed mogelijk te beschermen worden bemoeilijkt doordat ze onderweg te maken krijgen met diverse outlaws, waaronder de medogenloze 'Big Ears', die de meisjes willen ontvoeren om ze af te leveren bij de bordeelhoudster 'Big Rump' Kate.

avatar van Barfly

Barfly

Inderdaad ziet het er allemaal erg mooi uit. Het acteerwerk is van hoog niveau. Ik vond alleen de uitvoering van het verhaal wat minder, heel veel sfeerbeelden, maar weinig spanning beleefd aan de achtervolgers. Dat blijft op de achtergrond tot vlak voor het einde.

Het gedraaf van paarden in de diverse omgevingen is mooi om te zien, maar dit vond ik wat teveel in beeld komen, zonder dat het ergens toe leidde.

Achteraf kreeg ik toch het idee dat ik het peper- en zoutstel had moeten klaarzetten.

avatar van 606

Geen woorden voor echt fantastisch, mooi geschoten ook met die paarden en natuur.

Het verhaal is heel boeiend en kent dan ook een prima opbouw.

Acteurs zetten een zeer sterke rol neer en Duvall spant te kroon.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend prachtig Westernfilm...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteur Robert Duvall speelt zeer goed...

Perfect verhaal...

Zeer prachtig omgeving land...

Zeer mooi HD kwaliteit...

Prachtig paarden...

Uitstekend achtergrond muziek (Dolby Digital)...

Het is moeite waard...

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

In één woord: Prachtig. Toch lijkt me één woord niet genoeg om al wat zo wonderschoon en fantastisch is aan deze film te beschrijven. Het zijn immers meerdere aspecten die er voor zorgen dat het van begin tot eind niets anders dan genieten is.

De prachtige plaatjes die de weidse omgeving met zich meebrengt zijn voor mij wel zo’n beetje de belangrijkste elementen die deze film tot een groots succes hebben weten te brengen. Ze hebben een aardig plekje uitgezocht om het geheel zich af te laten spelen. De 500 paarden maken de mooie beelden compleet. De natuur brengt een erg fijne sfeer met zich mee en het doet af en toe goed om te zien dat de dienstdoende acteurs/personages eveneens genieten van al het moois om hen heen.

Thomas Haden Church is geweldig in zijn rol. Van Robert Duvall was me al bekend dat hij een buitengewone acteur is en ook hier zet hij weer een geniale rol neer, maar Church had ik nog niet eerder aan het werk gezien. Graag zou ik nu meer westerns van hem zien, maar ik zie dat hij naast deze film alleen in Tombstone een klein rolletje had. Betreurenswaardig, want de rol die hij hier had lijkt hem op het lijf geschreven, voor zover ik dat kan zeggen.

Broken Trail vertelt een erg simpel, maar interessant verhaal, zoals een goede western betaamt. Er gebeurt eigenlijk weinig, maar middels een erg fijn en langzaam tempo weet het gemakkelijk drie uur te vullen. Het is overigens ongelooflijk, hoe bij een film van drie uur de tijd zo snel voorbij vliegt, terwijl het tempo toch wat aan de lage kant ligt.

Het zal dan officieel een miniserie heten, maar voor mijn gevoel zat ik gewoon naar een film te kijken die wellicht wat aan de lange kant is. De eerste keer dat ik de film zag keek ik beide delen in één keer achter elkaar, maar nu ik hem verdeeld over twee dagen bekeken heb moet ik zeggen dat dat geen probleem is. In het tweede deel wordt mede door het wat laag liggende tempo de tijd gegeven om er weer even in te komen, waarna vervolgens een prachtig tweede deel voorgeschoteld wordt.

“So I went and got our horses and our money... had to stretch a fella... and you start a finishing school for Chinese girls.”

avatar van mister blonde

mister blonde

Walter Hill zei eens dat elke film die hij ooit maakte een western is. Daarmee bedoelde hij natuurlijk dat ook zijn niet-westerns, wel door dit genre zijn beïnvloed. Ook bij zijn volbloed westerns, zoals Broken Trail overduidelijk is, is zijn liefde voor het genre duidelijk voelbaar.

Broken Trail geeft al vrij snel de aantrekkingskracht van het inmiddels steeds kleiner wordende genre goed weer. Avontuurlijke films over echte mannen die in de buitenlucht moet kamperen en weidse landschappen vol gevaar moeten doorkruisen om hun doel te bereiken. Heerlijk.

Vond het ook een pre dat ze direct op pad gaan. Niet beginnen met karakterontwikkeling voor personages die je nog niet kent. Dat komt onderweg wel. Dat was veel effectiever. Er zijn meerdere sterkere scenes, netjes verspreid over de speelduur. Op de een of andere manier meestal als er geweld aan te pas komt. De film kent overigens wel een inkak moment na het eerste deel. Cinematografie was prettig, net als de acteerprestaties. Het verhaal an sich niet heel bijzonder, maar dat hoeft ook niet perse. Broken Trail is prima in balans.

Wat nadeeltjes die niet heel erg storen, maar wel meespelen; Hill speelt een beetje vals. De 500 paarden zijn er bijna heel de speelduur een stuk of 50 maximaal. Dat wordt wel opzichtig duidelijk in een aantal shots. Hill probeer ons nog te slim af te zijn door het handig te filmen, maar dat lukt niet helemaal. Jammer, want ik kreeg te weinig het gevoel dat dit een heel lastige missie was. Ook is het wat miniserie achtig in veel scene-overgangen. Duidelijk dat dit momenten voor reclame zijn, maar het haalt je er dus een beetje uit. Het zijn details.

Wie dacht dat Eastwood alleen het genre in leven hield na de hoogtij dagen, kent Hill nog niet. De film zit de hele speelduur tegen een hoge beoordeling aan, maar redt dat steeds net niet. Daarvoor vond ik het niet bijzonder genoeg. Een dikke 3,5 sterren is dit zeker waard.

avatar van woeler82

woeler82

Een mooie western die we de laatste tijd zelden krijgen te zien zijn in de bioscoop of televisie

Robert Duvall zet een prachtige rol neer, en eigenlijk ook de de 5 Chinese meisjes die ongewild

mee zijn gekomen naar het wilde westen

Zij zetten een prachtige rol neer, en soms moet ik ongewild een traantje laten , super gewoon

avatar van Leno

Leno

Duvall draagt de film met verve en krijgt goede bijval van Church. Het verhaal is niet bijzonder en iets te braaf; toch de karakters en mooie setting doet de film veel goed. Het tweede deel is wat vlotter en Duvall krijgt meer de ruimte en zodoende blijkt de lange speelduur gerechtvaardigd.