Genre: Drama / Fantasy
Met onder meer: Pieke Dassen, Josée Ruiter en Nettie Blanken
7,8 (7)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Vaarwel
De oude vagebond Noël kan niet sterven. Vergezeld door zijn hond en kraai zwerft hij gedurende vele eeuwen door het land. Geboren in een grot in het stenen tijdperk, gaat hij zijn einde tegemoet in een modern winkelcentrum. Ondertussen is het verleden zichtbaar geworden in scènes metvele historische personages zoals Romeinse soldaten, kruisvaarders en een vrouwelijke vampier. Noël vraagt zich af wat de bedoeling van het leven is.
neo
Naast Ennio Morricone's betrokkenheid bij Sportman van de Eeuw, hier dus wel echt een score voor gecomponeerd.
FisherKing
Opnamen gemaakt in Limburg. Opgedragen aan Joseph Vlieger.
Speelfilmregiedebuut van Guido Pieters, die in 1970 afstudeerde aan deNederlandse Filmacademie met twee korte films ALLERZIELEN en CARNAVAL, waarvoor hij tijdens de Arnhemse Filmweek werd onderscheiden.
Theo van de Sande's zelfstandig cameradebuut.
VAARWEL is vertoond op het Edinburgh Film Festival 1973, het London Film Festival 1973 en het Arnhems Alternatief Festival 1973. Geen bioscooproulement in Nederland. 'Zienema Oktopus' in Amsterdam vertoonde de film op vrijdag 26 oktober 1973. Bron Filmtotaal.
Wie de rechten heeft is niet bekend.
Als alt. titel kom ik ook Vaarwel/Een sprookje tegen.
Van die Ennio Morricone score is ook niets meer te vinden ?
neo
Er is werkelijk niks over die van Morricone te vinden, behalve credit vermelding op vele pagina's. Ik zal v/d week nog eens wat filmbladen uit 73' doorbladeren, wellicht dat dat er iets over wordt verteld.
neo
Net een oude Skoop gevonden waarin een lang interview met Guido Peters staat, aangevoerd door Ate de Jong. Nergens wordt ook maar Morricone genoemd helaas. Als ik de Jong was geweest zou enkel daar het interview overgaan! Zo was deze film als docu bedoeld en had hij een veel kortere lengte dus in gedachte. Het werd uiteindelijk zo'n 90 minuten. Er was zo'n 3 ton in gepompt en was constant in gevecht over de lengte. De film bracht uiteraard in commercieel opzicht niks op. 'Ze' bestempelde de film als wereldvreemd, wat een van de kreten was.
FisherKing
Interesting.
Als zelfs op de officiele site van Ennio Moricone deze film niet vermeld wordt, dan kan er toch getwijfeld worden of hij er wel iets voor gedaan heeft.
Staat er ook bij wie die 3 ton erin-pompten ?
neo
Morricone heeft verscheidene sites maar op zijn officiële kan naast een discography geen eens een filmography vinden. Maar de vele bronnen (die ik 100 % vertrouw) beweren van wel.
Jef Fliegen was producent. Pieters zei aangaande de vraag of deze 100 % door hem is gefinancieerd: Nou hij heeft een bv en er zitten een aantal mensen in, maar hij heeft zelf meer dan 2/3 gefinancieerd uit persoonlijke bronnen. Het leeuwendeel is van hem''.
Mug
Voor de heren Q en Q [en anderen] goed nieuws: binnenkort op het witte doek in Lumiere. Woensdag 1 november, 14.00 uur [middagvoorstelling
]
Mug
Staat genoteerd, is Mug ook te verwachten?
Ik dacht dat mijn 'smiley' (terecht tussen aanhalingstekens) reeds boekdelen sprak... [*was ik maar eeuwig student*]
Mug
Blijkbaar veel klachten gekregen van 'den werkenden mensch'. Extra voorstelling aanstaande zondag, 16.00 uur.
Quentin
Zeer bijzondere film die wel wat weg heeft van Harry Kümel's werk. Zowieso de meest surealistische Nederlandse film die ik heb gezien. Ondanks wat schoonheidsfoutjes weet de film enorm te boeien. Een bijzonder verhaal dat mooi verteld wordt door prachtig camerawerk van Theo v/d Sande en mooie muziek van Morricone. Jammer dat Pieters hierna alleen maar standaardwerk heeft afgeleverd.
neo
Ai, lees net in een oud tijdchrift dat Guido Peters muziek van score van Morricone's La Califfa hier in hergebruikte. Zou graag de film willen zien om te weten te komen of er ook echt origineel voor de film gecomponeerd materiaal inzit van de componist.
Quentin
Als het meezit laat Pieters me hier binnenkort wat over weten ...
neo
Zou erg leuk zijn als het echt wat origineels was. Mijn 'droombeeld' dat Vangelis De Manter der Liefde scoorde verdween ook al toen het bleek te gaan om hergebruik van Heaven and Hell.
D-ark
Vaarwel is weer een amper beschikbare film uit de interessante filmhistorie van ons kikkerlandje. Het blijft ook een herinnering dat behalve het goede werk dat Eye, sommige particulieren en het filmfonds doet er gewoon nog zoveel interessants uit de jaren 60-80 nu onvindbaar is voor het regulier publiek of zelfs voor iedereen. Een film als Mariken van Nieumeghen is zelfs alleen nog te krijgen in de peperdure Stelling box die a-film al meer dan 10 jaar niet meer maakt(zelfde voor de Ditsvoort box) en vertoningen voor soortgelijke films in eye blijven schaars. Toch verscheen Vaarwel een tijdje terug(zeer kort) op een site waar je het kon pindakazen.
Na mijn gezeur maar door naar Vaarwel, het theologisch verantwoorde surrealistisch werkje van Peters geschoten in het prachtige Limburgse platteland. Een film die overduidelijk uit de overgang jaren van 60-70 komt en perfect past naast het meer surrealistische werk van Ditsvoort(vooral Antenna). Het verhaal is vooral passages uit Noel's leven, de verschillende mensen die hij ontmoet en de situaties waar hij mee te maken krijgt.
Prachtige scenes geschoten op het platteland, de kleigrotten en kastelen worden afgewisseld met pinkster optochten in Limburg. Pieke Dassen belichaamt de vooral zwijgende Noel perfect en de rest van de 'acteurs' zijn in hun korte scenes vooral aanwezig voor ondersteuning van de weg die Noel loopt door zijn leven. Het is vooral een surrealistisch vraagstuk over hoe het voelt om eeuwig te leven. Dit doet Pieters erg goed want Vaarwel word geen moment stoffig of zelfs oninteressant. Met zijn onderwerp van onsterfelijkheid en de eenzaamheid die eruit voorkomt heeft de film een uitstekend skelet voor de vele visuele verhalen die Noel vertelt. De film's dialoog scenes zijn verspreid en gaan vooral op een interessante manier in op sterfelijkheid maar duiken regelmatig ook in Limburgse cultuur(witte wieven en in bredere zin Beeldenstorm).Prachtig is ook de bizzare cult scene met 2 naakte dansende vrouwen rond een penis vormig beeld van Noel ondersteund door Yes's Heart Of The Sunrise
Alles begeleid door de prachtige (stoffig ABN) filosofische voiceover ingesproken door Anne-Wil Blankers is Vaarwel vooral een interessant, op momenten prachtig, stuk Nederlandse filmhistorie die interessant/goed genoeg is om bijvoorbeeld bij een IFFR in selectie programma of Eye heruitgave vertoningen te krijgen. Jammer dat de film nu nog steeds niet regulier verkrijgbaar is en het behalve de vertoningen die hierboven lijkt hier weinig veranderingen in te komen. Grote kans door het gebruik van dat ene Yes nummer(en/of de score) op de soundtrack, jammere zaak.
Lakte
Wat een geweldige film! Zonde dat er verder nooit wat mee gedaan is vind hem nu een beetje vergeten!!! Ze hadden hier veel meer aandacht aan moeten besteden, Nederland heeft niet zoveel films als dit! Jammer dat Guido Pieter nooit meer zoiets als dit gemaakt heeft.
Lakte
Nu met toestemming van regisseur Guido Pieters gratis op Youtube te zien!
Bijzondere film, zeker om te bedenken dat dit Pieters zijn debuut was.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Leuk als curiosum, ik had moeite mijn aandacht erbij te houden - typische jaren '70 esthetiek met heel veel zweverigheid. Bij vlagen absoluut mooi, soms saai. Een kleine 3,0*.
mcdaktari
Dit klinkt als een heel leuk verhaal. Ik ga de film zo kijken want ben toch wel benieuwd geworden.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie