Camping Cosmos (1996)
Komedie / Erotiek
88 minuten
geregisseerd door Jan Bucquoy
met Lolo Ferrari, Jan Decleir en Sabrina Leurquin
Op een Belgische camping aan de kust worden de vakantiegangers geconfronteerd met allerlei bizarre toestanden alhoewel ze zelf alleen denken aan seks. Ze willen hun vakantie doorbrengen met voetbal, frieten en bier. Zij willen wél kijken naar een schoonheidswedstrijd of een boksmatch maar niet naar een theaterstuk of een interview met de beroemde schrijver Pierre Mertens (Noël Godin). Mevrouw Vandeputte (Lolo Ferrari), echtgenote van de campinguitbater, krijgt haar eerste orgasme bij de lectuur van een strip van Kuifje.
Lolo Ferrari steelt de show maar er is meer aan de hand in deze film: er is ook een boksmatch en een zangwedstrijd. Cultuur brengen aan Belgen die hun vrije tijd volledig willen geven aan sex is een hopeloze zaak!
"Iedereen heeft het altijd over mijn borsten, maar in de eerste plaats ben ik een zangeres."
hahahahahahahahahaha

Het is niet omdat je dikke borsten hebt dat je niet goed kunt acteren.
yeah right ...
Denk dat die borsten haar enigste 2 talenten waren hoor. Al herinner ik me nog dat liedje van haar - dat was goed. Vraag me af wie dat echt gezongen heeft

Schitterende satire op de Hollywoodpresentaties die altijd maar perfecte, slimme mensen willen tonen: in het bijzonder is Camping Cosmos een parodie op het Amerikaanse "Baywatch". Hadden jullie dat nog niet niet gesnopen?
Deze film "Camping Cosmos" is een apologie van de slechte smaak van de Belgen. De kleine Belgen zien zichzelf als het ware in een spiegel en ze zien dus hoe lelijk (schoonheidswedstrijd) en dom ze wel zijn.
Moet ik me hier aangesproken voelen?

en aan de andere filmliefhebbers,
nee, dit bericht was niet voor u, althans u hebt geen bericht geschreven en u bent toch niet Belgisch?
Het verhaal van de film is eigenlijk dat de dochter van de cultuuranimator op de camping weggelopen was en terugkomt bij haar vader die bezig is met allerlei zaken op een onooglijk kustplaatsje: Westende. Het thema van de film is: hoe breng je cultuur aan Belgen aan zee die op vakantie zijn en die alléén maar denken aan sex?
Ik heb de film een paar jaar geleden gezien en 'k had niet echt het gevoel dat het over de Belg ging. Wel over een specifiek soort Belg maar niet de Belg in het algemeen. Stel je voor!

het gaat dus om dat specifieke soort Belgen dat je vaak tegenkomt in campings. Er is bij deze mensen weinig hunker naar kunst of theater, wel naar voetbal (en in de film ook boksen). Voor deze mensen gaat sport boven alles - met uitzondering van seks- .De film is wel een karikatuur van dit soort Belgen. Of deze mensensoort ook bij de buurlanden bestaat weet ik niet maar ik vermoed van wel. Je moet maar luisteren naar die stereotiepe grapppen over Nederlanders in de Ardennen!
BRUSSEL - De anarchistische Belgische filmmaker Jan Bucquoy heeft zondagmiddag geprobeerd het Koninklijk Paleis in Brussel te bestormen. Hij wilde zo een staatsgreep plegen. De politie kon hem en sympathisanten snel oppakken. Agenten hadden de extravagante relschopper al verwacht. Bij zijn vorige poging, in 2005, heeft hij aangekondigd elk jaar op 21 mei een staatsgreep te willen plegen.
Bucquoy kwam vaker in het nieuws met vreemde acties. Zo opende hij het Slipjesmuseum in Brussel, waarvan hij zelf conservator is. Ook heeft hij op de Grote Markt in Brussel eens een pop onthoofd, die op koning Boudewijn leek.
Als regisseur maakte hij absurde films als Camping Cosmos en Het sexuele leven der Belgen 1950-1978.
Bron: ANP
Mooi toch zo'n man. En hij gaat het ieder jaar proberen.

Helaas lijken z'n films niet veel voor te stellen.
heb echt gelachen heel de tijd
let vooral op arno in een geweldige bijrol
had hier nie echt veel van verwacht ... maar al bij al toch vermakelijk.
gastrollen voor arno,jan decleir,arno,heman brusselmans en zelf een jonge marcel vanthilt is te zien ( bij de bokswedstrijd ) ...
dit gaat dus over de foute 'marginale' mensen ... de frigoboxtoerist
als dan lolo ferrarie nog eens ten tonele verschijnt ,weetje dat hier geprovoceerd wil worden...
kwa inhoud stelt het niet veel voor, maar was volgens mij ook niet de bedoeling.
maar toch een film die je es moet gezien hebben als belg zijnde.
Al stoorde ik me wel dat er enkel frans gesproken werd.had mss beter uit de verf gekomen als er ook in het nederlands gesproken werd.wantja men zit nu eenmaal aan de kust

de enigste nederlandstalige zin was dan nog gezongen 'waarom zijn de banaantjes krom' ... vond ik wel heel grappig...
al bij al blijft dit een buitenbeentje in de belgische filmgeschiedenis
maar ze moeten er ook zijn

Gisteren zag ik hem voor de tweede maal, en ondanks het feit dat de film zeker niet zonder gebreken is, heb ik er eigenlijk nog behoorlijk van genoten.
De humor is het grootste pluspunt in deze film: de heerlijke sneer naar het sponsoringfenomeen, de treurige pogingen van de culturo's om cultuur/volksverheffing een zo groot mogelijk publiek te bezorgen (door bv. een anarchistisch pamflet in een bokswedstrijd te smokkelen), het slapstick-koppel dat worstelt met typische strandaangelegenheden (de klapstoeltjes, de vlieger, het aantrekken van een zwembroek,..), enz.
Als Belg heb ik tevens genoten van het uitgesproken Belgisch karakter van deze film: de culturele referenties (Kuifje op kop), de kust, de frieten,... Fijn om te zien

De acteerprestaties zijn wisselvallig - de voornaamste rollen blijven echter goed overeind -, de filmstijl is niet spectaculair en af en toe verliest het verhaal zijn spankracht.
Maar ik moet toegeven dat deze tweede visie van Camping Cosmos me de film heeft leren herwaarderen: een absoluut unicum binnen de Belgische filmgeschiedenis, en zeker niet zo slecht dan zijn beruchte reputatie laat vermoeden. Een stevige 3*, die misschien nog kan uitgroeien tot een 3,5*.
Enige tijd geleden denk ik maar een 0,5* is hier wel volledig op zijn plek, compleet 0 is het immers niet maar veel meer ook zeker niet.
Ah nee blijkbaar dit jaar al één andere 0,5* gegeven, nu goed die film (Vice) verdiende dat ook wel.