• 9.370.389 stemmen

Geregisseerd door: Isao Takahata

Met onder meer: Chinatsu Nakayama en Norio Nishikawa

Gesproken taal: Japans

Plot Jarinko Chie

De kleine Chie woont in een populaire wijk van Osaka. Haar gezinssituatie is nogal ingewikkeld, maar als een echte McGyver slaat ze er zich doorheen. Met de hulp van haar grootouders en haar gewiekste kat probeert ze het povere familierestaurant te doen draaien. En alsof dat nog niet genoeg was, moet ze ook nog de streken van haar onverbeterlijk luie vader dulden. De buren noemen hem dan ook Tetsu de nietsnut. Ondanks al haar activiteiten en haar uitgesproken mening droomt de energieke Chie maar van één ding: een normaal gezinsleven.

Takemoto Chie (stemrol)

Shacho (stemrol)

Yoshie (stemrol)

avatar van Chr.s

Chr.s

Leuk dat deze toegevoegd is. Zal wel niet heel veel soeps zijn kijkend naar het oudere werk van Takahata, toch maar eens proberen.

avatar van tsjidde

tsjidde

Jarinko Chie van Takahata gaat, net als de TV-serie Meitantei Holmes (Sherlock Hound, the Detective) van Hayao Miyazaki, uit komen op Blu-ray, zie hier.

Ik hoop dat deze film nu eindelijk eens met subs verschijnt, maar op de nieuwspagina van GhibliWorld staat: Though subtitles have not been confirmed, presumably these will be left out like with the earlier corresponding DVD releases. Dammit.

Heb er eigenlijk wel zin in. De intro van deze film werd bijna klakkeloos overgedaan in Yamada-kun, dus heb nog best wel verwachtingen wat deze film betreft.

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Voor fans wellicht een leuk, grappig en lief filmpje, maar voor mij overheerste regelmatig een gevoel van "net niet"; De echte Ghibli-magie wordt zeer gemist. Cliché verhaaltje is mij wat te prominent aanwezig en is met subplots ook te lang geworden. Soundtrack is zo la-la en het constante geschreeuw van de vader ging me ook al snel op de zenuwen werken.

Neemt niet weg dat er leuke, warme momenten in zitten, waaronder observaties en grappige overdrijvingen in de personages, maar ik heb me net wat teveel verveeld voor een voldoende.

Matig.

Van Ghibli-magie is er zelfs helemaal geen sprake, al wordt dat ook helemaal niet gepoogd. Duidelijk nog een ander tijdperk voor Takahata.

Lef, leuk en grappig vond ik het ook niet zo. Nogal ruwe personages die grof en luidruchtig uit de hoek komen, met name door de aanwezigheid van Chie's vader. De scenes met haar moeder waren een opluchting, al moet ik zeggen dat ook daar het niveau nooit écht hoog werd.

Visueel niet zo heel boeiend, niet al te mooie tekenstijl, al toont Takahata af en toe al wel z'n oog voor detail. Film zwalpt qua verhaal een beetje heen en weer, al moet ik zeggen dat het zijpaadje met de katten op het einde wel voor een leuke afwisseling zorgt, zelfs al heeft het dan weinig met de rest van de film vandoen.

Al bij al vermaakt het wel, heeft het een klein beetje extra omdat Takahata achter het roer zit, maar zijn hoogdagen moesten duidelijk nog aanbreken.