• 9.370.379 stemmen

Bertie and Elizabeth (2002)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Giles Foster

Met onder meer: James Wilby, Alan Bates en Juliet Aubrey

Plot Bertie and Elizabeth

Als koning George V dood gaat, wordt hij opgevolgd door zijn oudste zoon Edward. Edward is vastbesloten om met een gescheiden Amerikaanse vrouw te gaan trouwen, wat door de Britse regering niet wordt getolereerd. Alleen als Edward afstand doet van de troon, is hij vrij om te trouwen met wie hij wil. Dat zou echter inhouden dat George' jongste zoon, eveneens George geheten, maar bijgenaamd 'Bertie', op de troon zou komen. Deze George is echter geen groot spreker, die veel last heeft van stotteren.

King George VI, aka 'Bertie'

Thelma Furness

Lionel Logue

avatar van ags50

ags50

Geweldig zoals drie personages in deze film zeer negatief te kijk worden gezet: de laffe houding van Wilhelmina (die zogenaamd berooid - zelfs geen hoed - in het Verenigd Koninkrijk aankomt en later haar dochter + kleinkinderen naar Canada stuurt, terwijl George VI juist erop staat dat zijn kinderen in Londen blijven), de slappe houding van David (Edward VIII / hertog van Windsor) met de inhalige Wallis en de zelfingenomenheid van de opgeblazen kikker Montgomery.

avatar van Fransman

Fransman

Doorwrocht historisch epos over de abdicatie van Edward VIII en de arme en stotterende Bertie die de klus moest zien te klaren. Vakkundig gemaakte film, dat kun je wel aan de Britten overlaten, die klooien niet maar wat aan met zulke zaken.

Toch wordt het wel wat afgeraffeld in nauwelijks twee uur. Misschien had een miniserie toch wat meer rust en evenwicht gebracht. Mijn exemplaar duurde maar een uur en 43 minuten. Waar die zeventien minuten zijn gebleven is m'n een raadsel.

Edward (David) en Wallis Simpson komen er niet goed vanaf, maar dat is volgens mij ook wel overeenkomstig met de feiten. Vond niet dat Wilhelmina zo belachelijk werd gemaakt. Oké het was een rare hoed. Maar er waren toen wel belangrijkere dingen. Churchill moet van haar gezegd hebben: de enige vent te midden van een stel ouwe wijven.

Toch mist de film de impact die een film als 'The King's Speech' over het stotterprobleem van Bertie, wel had.