• 9.372.056 stemmen

Congo River, au-delà des Ténèbres (2005)

Documentaire | 116 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Congo River / Congo River beyond Darkness

Oorsprong: België / Frankrijk / Finland

Geregisseerd door: Thierry Michel

Met onder meer: Olivier Cheysson, Thierry Michel, Lye Mudaba

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Congo River, au-delà des Ténèbres

Deze reis naar Afrika is een ode aan het leven; het leven dat ons overrompelt, zoals de niet in te tomen plantengroei langs de Congo-rivier. De beelden tonen ons het lief en leed van het volk langs de oevers, de feesten en ceremonies die het ritme van hun leven bepalen. De film geeft ook aan dat er, achter de ondergang en de tragische, gewelddadige geschiedenis van dit continent, nog hoop en geluk bestaat; de hoop en het geluk van rituelen, volksliederen en dansen.

avatar van fritsje

fritsje

joepie,huppel huppel wat was dat Afrika toch een paradijs als die boze blanke mannen er niet zo een zooi van hadden gemaakt,

avatar van JonnieBrasco

JonnieBrasco

fritsje schreef:

Kom op zeg, hoeveel novib subsidie kan een film hebben

De kolonisatie is toch gewoon een feitelijk onderdeel van de geschiedenis van Congo, en heeft een grote invloed gehad op het land. Maar dat er in de film boos met het vingertje naar fritsje en zijn volk gewezen wordt, dat heb ik niet zo gemerkt eigenlijk. Wellicht is het je eigen geweten dat is gaan opspelen bij deze film, zeker niet de intentie van de regisseur. Mocht je doelen op die oude beelden van slavernij, die werden toch redelijk luchtig en afstandelijk gebracht, en nergens wordt mijnsinziens direct of indirect de conclusie gemaakt dat Afrika een paradijs was zonder deze geschiedenis.

Ik vond het wel een interessante maatschappelijke documentaire, die indruk heeft gemaakt met onderwerpen als volgepakte vastgelopen schepen, feest, oorlog, verkrachting, ziekte, kinderarbeid, hekserij, christendom, Mobutu's electriciteitsmasten, de generaal, de dappere Mai-Mai strijders. Gelukkig dat er door dat alles ook nog een lijn in de film zit: dat Thierry Michel letterlijk en figuurlijk ook zelf tegen de rivier ingaat, om uiteindelijk helaas alléén letterlijk bij de bron te eindigen.

avatar van Mug

Mug

Ik kan me niet voorstellen dat hij uberhaupt de film heeft gezien (correct me if I'm wrong). Lekker inspelen op onderbuikgevoelens...

De documentaire maakt goed duidelijk dat het kolonialisme niet de enige reden is voor de hedendaagse problematiek in Afrika. Veel onderwerpen komen aan bod, en dat is de grote kracht, maar ook de grootste zwakte. Michel blijft hier en daar te lang hangen, bij sommige onderwerpen is er wel ruimte voor kritiek, voor andere onderwerpen totaal niet. De documentaire is daardoor net een kalme Congo-rivier met hier en daar een verwoestende golf. Een ietwat meer gestroomlijndere visie had de documentaire meer recht gedaan. 3*

avatar van Mug

Mug

Even ter info. Vanavond het eerste deel en volgende week het tweede deel op NL2. Vorige week was 'the making of' te zien: http://www.congo-river.com/index.php?module=articles&id=478554963&cat=

Mug schreef:

Mijn gevoelens bij het kijken van het eerste deel. De film schiet alle kanten op qua onderwerpen zodat geen ervan echt diep wordt uitgelicht.

Score volgt na het zien van het tweede deel.

fritsje schreef:

Kom op zeg, hoeveel novib subsidie kan een film hebben

Eerlijk gezegd vraag ik me af waar je deze conclusie vandaan haalt. Beoordeel je de promo van 20 seconden ofzo? Als de film iets doet dan is het zien dat de zaken complexer liggen dan we denken. Ik heb er juist uitgehaald dat sommige zaken (hekserij, bijgeloof, machtsmisbruik) tijdloos zijn en bij de ontstane cultuur horen. Hoewel het kolonialisme zeker niet geholpen heeft om dit te doorbreken.

Donkerwoud

Ik blijf bij mijn eerdere standpunt, teveel onderwerpen en te weinig een rode draad tussen de onderwerpen. Wel een schitterende soundtrack en mooie pakkende plaatjes. We zien zowel de ranzigheid van het oorlogsverleden als wel de schoonheid van de natuur.