• 9.370.316 stemmen

Geregisseerd door: Yuet-Sang Chin

Met onder meer: Wong Yu

Gesproken taal: Mandarijn en Duits

Plot Nan Bei Shi Wang

Een naïeve politie-officier (Lo Meng) die veel te eerlijk is voor zijn eigen bestwil wordt door zijn corrupte meerderen ontslagen. Een lokale oplichter (Yue Wong), betrekt hem bij zijn plannetjes om zijn baas op slinkse wijze geld te ontfutselen. Op zoek naar het grote geld beginnen ze samen een vechtschool waarbij ze andere scholen uitdagen om zodoende aan meer studenten, en dus geld, te komen. In hun onwetendheid raken ze betrokken bij een gevaarlijk spel tussen de Hemel en Aarde beweging, wiens doel het is de Ming dynastie opnieuw op de troon te krijgen. In de hoofdprijs van de jaarlijkse Leeuwendans is een lijst verborgen met daarin alle namen van de rebellen. Er wordt dan ook fel gestreden waarbij niets en niemand ontzien wordt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Metalfist

Metalfist

Komische leeuwen

Films van de Shaw Brothers studio zijn altijd een blinde aankoop bij mij. Zolang ik de film nog niet in de collectie heb en de prijs is niet te hoog, dan koop ik de film. Dat heeft al voor succes gezorgd maar aangezien de studio tegen een hoog tempo films produceerde, zit daar af en toe ook wel eens een misser in. Je voelt me denk ik al wel aankomen? Hoewel het merendeel van de (weinige) stemmen het blijkbaar niet met me eens is, is Lion VS Lion een ietwat taaie zit.

Dit soort films moet het sowieso nooit echt van het verhaal hebben, maar regisseurs Hsia Hsu en Yuet Sang Chin maken het wel erg bont. Een openingsscène waar zoveel informatie wordt afgevuurd dat je er duizelig van wordt om daar dan uiteindelijk eigenlijk bitter weinig mee te doen. De film is dan ook ruwweg in 2 delen te verdelen waarbij in het ene stuk de focus ligt op een lijst met namen die superbelangrijk lijkt te zijn (of toch belangrijk genoeg dat er een aantal doden vallen) en in het andere stuk ligt de focus op de komische avontuurtjes van Yue en Cun. Het helpt niet dat Yue te naïef is voor zijn eigen goed en dat Cun te irritant aanwezig is als sjacheraar waardoor het niet echt fijne personages zijn. Dat levert op zich nog wel wat leuke scènes op maar het helpt het plot voor geen meter vooruit en op den duur boeit het je eigenlijk ook niet meer. Daardoor komt de emotionele climax waar zowel Yue alsook Cun vermoord worden helemaal niet tot zijn recht en dat is toch enorm jammer. Hadden Hsu en Sang meer tijd gekozen om hun personages wat uit te diepen in plaats van ze wat stommiteiten te laten uithalen, het had een heel ander verhaal geweest.

Waarom dan toch nog die 3* kun je je afvragen. Wel, dat is voornamelijk omdat het laatste pakweg halfuur bijna aan één stuk actie is. Ook daar werkt niet alles even goed (het bezoekje aan het spookhuis deed me terugdenken aan Spiritual Kung Fu met Jackie Chan, een ervaring die ik liever vergeet) maar gelukkig kunnen Lo Meng (Yue) en Wang Lung-Wei (Bill Zhu) nog wel een degelijk potje knokken. Sowieso wel een fijne cast ook met Yeung Pan-Pan als Lady Red. De leeuwendans scène waar de film zijn titel vandaan haalt is eigenlijk het enige moment dat Wong Yue (Cun) nog weet te schitteren maar het jammerlijke daaraan is dat die scène dan weer wat te lang blijft doorgaan. Het is sowieso iets wat ik niet al te graag zie in dit soort films, maar in mijn herinnering heb ik ze ook al gewoon beter gezien. Ik vermoed Tai Chi Boxer maar ben niet meer 100% zeker.

Neen, Lion VS Lion is een iets mindere Shaw Brothers film. Moet ook eens kunnen natuurlijk en het is juist leuk dat ze zo af en toe eens proberen om iets anders te doen dan altijd dezelfde vechtfilms. Daar zijn al een aantal persoonlijke favorietjes uit voortgekomen (Human Lanterns onder andere) maar Lion VS Lion hoort niet tot die categorie.

Nipte 3*