• 9.370.069 stemmen

Geregisseerd door: Bingjian Zhang

Met onder meer: Li Bin

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Zhixi

Verhaal over een fotograaf met mentale problemen. Hij is getrouwd, maar al snel komt zijn vrouw er achter dat er wat mis is met hem. Tijdens een ruzie vermoordt hij haar, maar al snel blijkt ze teruggekomen te zijn uit de dood om hem het leven zuur te maken. De fotograaf verglijdt al snel in totale waanzin.

Shen Xiao

Mrs. Zhao

Baggerman schreef:

Hè? En er zaten dit keer geeneens zeurkinderen in deze film!

En dan zou een film ineens wel goed zijn?

avatar van Erwinner

Erwinner

Snap eigenlijk niet wat hier spuuglelijk aan is. Had ook geen last van slechte kwaliteit, misschien via de pindakaas...

avatar van Reinbo

De hele film heeft toch gewoon een goedkope low budget look. Dat vind ik hier vooral spuuglelijk uitpakken. Een paar aardige shots te spijt, maar zet dit naast Martyrs of A l'interieur (die ik toevallig net heb gezien) en dat vind ik 10 keer mooier.

avatar van Erwinner

Erwinner

Volgens mij ga je al lelijk de fout in om die 2 films erbij te pakken omdat dat 2 snel gemonteerde films zijn die een heel ander effect willen bewerkstelligen. Maar over een goedkope look spreken vind ik vreemd, is mij nergens opgevallen terwijl ik daar ook vaak snel over kan "vallen".

avatar van Reinbo

Ach ook daarbinnen kunnen smaken schijnbaar verschillen. Ik had het idee naar een los budget chinese horror te kijken. Visueel vond ik het erg grauw.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Regisseur Zhang heeft goed opgelet bij meester-regisseur Aleksandr Sokurov. En bouwt in een volslagen hallucinante stijl met veel groen-effecten een niet chronologisch verteld meesterwerk.

Voor mij het soort van filmtaal waarvoor het medium film bij uitstek geschikt is. Laat de alom bekende straight-forward-vertelling los en gebruik het filmdoek als schilderspallet.

Dat maakt het geen makkelijk te behappen film, zeker niet omdat het beeld af en toe zo donker wordt dat je als kijker ook niet precies ziet wat er nu eigenlijk gebeurt.

Meesterwerkje dat momenteel nog in de MovieMeter-Pakketservice zit. Reinbo's 100% andere mening hierboven. En die had ik niet gelezen voor ik aan de film begon.

avatar van JJ_D

JJ_D

Ben het volledig eens met Reinbo. Film binnengehaald via de pakketservice omdat het visuele aspect hier hoog staat aangeschreven, maar ik had verdorie het gevoel naar een twintig jaar oude VHS-band te zitten kijken op een al even oude televisie. Niet slecht gedaan qua regie misschien, maar gewoonweg niet om aan te zien, zo ouderwets.

Verhaaltechnisch leek het mij inderdaad nogal clichématig te zijn, bijvoorbeeld hoe de kijker aan de weet komt dat het hoofdpersonage zijn vrouw heeft vermoordt. Verder kan ik er weinig over zeggen, want ik heb de film na een kwartier afgezet. Horror bevalt me niet, dat zegt genoeg. Stiekem hoopte ik echter op een soort 'A Snake of June' (een psychologische-erotische horrortrip), maar dat niveau haalde Bingjian Zhang in de eerste 15 minuten absoluut niet.

Verder wil ik nog even kwijt dat ik niemand tegen de schenen wil schoppen. Het "goeie deel" van de film heb ik waarschijnlijk gemist, vandaar uiteraard geen stem.

avatar van Black Math

Black Math

Waarom men het in de ondertiteling heeft over een cello is me een raadsel. De vrouw bespeelt toch echt de contrabas. Mooi stuk overigens wat ze speelt, de Arpeggione sonate van Schubert. Sowieso één van mijn favoriete componisten, en het stuk heb ik zelf ook veel gespeeld, maar dan op altviool, hetgeen me een stuk makkelijker lijkt dan op contrabas.

De film zelf heeft als sterke punten de montage en de soundtrack. De sfeer is behoorlijk beklemmend. Gedurende de film moest ik wel een beetje denken aan enkele films van Tsukamoto en Ishii, waar ik zaken toch net wat beter aangepakt vind. De beelden waren soms spectaculair, zoals in de tunnel, maar er was toch iets dat me stoorde. Ik vond het allemaal niet zo helder, of dat nou door de belichting kwam, of misschien komt het door de camerakeuze, zoals door Mochizuki Rokuro wordt gesuggereerd, ik kan er niet echt mijn vinger op leggen. Maar het voelt aan alsof er iets mist. Het zorgde ervoor dat ik niet helemaal de film in werd getrokken zoals bijvoorbeeld wel gebeurde bij Yume no Ginga.

Toch zeker de moeite waard. 4*.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Vond de visuals ook niet echt denderend, al is de belichting soms wel aardig. Het kon me verder helaas maar mondjesmaat boeien. De hoofdpersoon is verre van interessant om te volgen. De scène in het mortuarium was wel zo'n beetje het hoogtepunt van de film.

Verouderingsproblemen.

De derde keer dat ik de film zie en moet zeggen dat de leeftijd Zhixi al een beetje parten begint te spelen. Toch ligt het ook wel wat aan de povere DVD uitgave. Als je er wat screenshots en trailers op naslaat online merk je al snel dat de kwaliteit van de DVD toch écht wel pover is. Jammer want de film leunt toch wel sterk op het audiovisuele.

De geelgroene fotografie blijft wel indrukwekkend, zo ook een aantal mooie standpunten en de scherpe editing. Maar de goedkope DV look en de onscherpe beelden verknoeien het effect een beetje. Zelfde geldt eigenlijk voor de soundtrack, een geluk voor de film is dat You Ge de film aan de acteerkant makkelijk weet te dragen.

Naarmate het einde nadert wordt het allemaal wel een stuk beter, Zhang is iemand die erg veel in z'n mars heeft denk ik, jammer dat hij zich na Zhixi de kans niet meer gekregen heeft zichzelf echt te bewijzen.

Zhixi blijft boeiend, maar verliest na 8 jaar toch al wat van z'n pluimen. Veel kans om nu nog een betere DVD release op de kop te tikken is er ook niet vrees ik.

4.0* en een uitgebreide review