• 9.370.308 stemmen

Yolda - Rüzgar Geri Getirirse (2005)

Nog geen stemmen

Alternatieve titels: On the Way / Yolda

Oorsprong: Turkije / Bulgarije

Geregisseerd door: Erden Kiral

Met onder meer: Halil Ergün, Yeşim Büber en Serdar Orçin

Gesproken taal: Turks

Plot Yolda - Rüzgar Geri Getirirse

Begin jaren '80: in Turkije heerst een militair regime. Regisseur Yilmaz zit in de gevangenis, waardoor hij de plannen voor zijn nieuwe film moet doorgeven aan de jongere regisseur Sedat. Als Yilmaz moet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, besluiten zijn vrouw, Sedat en een oude vriend hem te volgen in een andere auto. Wanneer er een tussenstop wordt gemaakt in een motel, probeert Yilmaz met hen in contact te komen. Hij is van plan naar het buitenland te vluchten.

avatar van Anatolia

Anatolia

Yilmaz Güney geeft zijn in de gevangenis geschreven scenario in eerste instantie aan Erden Kiral. Deze begint met de opnames van de film Bayram ("Feest"). Na een tijdje wil Güney dat Kiral ermee stopt en besluit verder te gaan met Serif Gören. Zijn Yol wint de grote prijs in Cannes.

De film is gebasseerd op deze ervaring van Erden Kiral (Sedat in de film) en men zegt dan ook wel dat het een soort wraakactie is. Güneys vrouw Fatos bijvoorbeeld, is er niet echt gelukkig mee: interview (Turks).

Ik heb de film nog niet gezien, maar ik denk dat het te ver gaat om dit een poging tot revanche te noemen. Per slot van rekening wordt Yilmaz Güney gespeeld door Halil Ergün, die ook schitterde in Yol. Zoals Kiral ook zelf zegt, denk ik dat Yolda meer een "What if...-film" is. Het vertelt de twee dagen waarop Güney overgeplaatst werd en waarvan Erden Kiral nu zegt: "Was ik de confrontatie maar aangegaan toen! Had ik hem maar gevraagd waarom hij niet met mij verder wilde."

De titel is overigens natuurlijk niet toevallig gekozen:

Yol betekent De Weg;

Yolda betekent Onderweg.