• 9.372.269 stemmen

Cossette no Shôzô (2004)

Animatie / Mystery | 108 minuten (miniserie, 3 delen)

Genre: Animatie / Mystery

Speelduur: 108 minuten (miniserie, 3 delen)

Alternatieve titels: Le Portrait de Petite Cossette / コゼットの肖像

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Akiyuki Shinbo

Met onder meer: Marina Inoue, Mitsuki Saiga, Kumiko Yokote

Plot Cossette no Shôzô

Eiri houdt een antiekwinkeltje open, en komt op een dag in contact met een apart schilderij. Al snel verschijnt het meisje op het schilderij in z'n dromen, en groeit er een hechte band tussen beiden. Maar het meisje blijkt minder onschuldig te zijn dan ze lijkt, en is heel wat met Eiri van plan.

Akiyuki Shinbo is een regisseur om volgen. Heeft nogal wat troep onder z'n naam staan, maar wanneer hij de vrijheid krijgt (en dat merk je wel) is hij tot geweldige dingen in staat.

Met Cossette was het weer raak. De man viel mij een eerste keer op tijdens het kijken van Soul Taker. Een geschift gestyleerde, prachtige nonsense anime. Soort van Power Rangers on speed, met extreem dynamische animatie en ultragestyleerde visuals.

Cossette stort zich eerder op het mystery genre, en blijft daardoor wat rustiger, maar alle typische kenmerken zijn aanwezig. Shinbo is een bombastisch regisseur, en trekt zo ver alle registers open dat het werkt. En daar ligt ook de sterkte van Cossette. De animatie, stijl, muziek en het verhaal, allemaal dragen ze dezelfde sfeer uit. Overdreven, zwaar aangedikt, maar het werkt wel. Visueel weer erg mooi, met vaak prachtige shots en gedurfde animatie. Erg veel gebruik van felle en contrasterende kleuren, en veel monochrome shots. Het geheel is ook erg apart geëdit, met weirde, snelle cuts die voor een lekkere dynamiek zorgen in combinatie met de vele extreme close-ups en rare camerastandpunten. Ook de muziek is alles behalve subtiel, wel erg mooi, en veel overdreven soundeffect zorgen dat het alleen maar sfeervoller wordt.

En het verhaaltje is verder ook leuk om volgen. Enkele van z'n eerdere themas komen terug (mutatie naar demonen etc), en dient eigenlijk als perfercte leidraad voor de sfeer die Cossette wil uitstralen.

Waarom dan maar 4* ? Soul Taker is net dat ietsje wilder en geschifter, en Shinbo's experimenten zijn soms net niet geslaagd genoeg. Soul Taker was volledige hand-drawn, hier komen meer CGfratsen bij kijken. Soms subliem, vaak ietwat onafgewerkt maar met erg duidelijk potentieel, en soms gewoon niet goed genoeg.

Maar wel een aanrader. Erg apart, duister en weird filmpje. Type Lain / Texhnolyze / Boogiepop Phantom, maar dan met een bombastische gotische kant. 4 dikke *.

avatar van Dopke

Dopke

Erg gave nachtmerrie.

avatar van wibro

wibro

Schitterend.

Dit filmpje heeft alles wat voor mij een animatiefim moet hebben; prachtige animaties, zeer mooie soundtrack en ook nog eens een uitstekend verhaal. Ik houd wel van dit soort animatiesprookjes of hou je het ook noemen wilt. Het meisje Cossette zag er trouwens schitterend uit.

Opvallend trouwens dat er zo weinig op deze film gestemd is. Omdat het niet uit de Ghibli studio komt? Liefhebbers van de Japanse anime kan ik niettemin deze film van harte aanbevelen. Van mij krijgt dit romantisch horrorsprookje in ieder geval de hoogste waardering.