• 9.377.533 stemmen

Een Ander Zijn Geluk (2005)

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Fien Troch

Met onder meer: Ina Geerts, Johanna ter Steege en Johan Leysen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 6 juli 2006

Plot Een Ander Zijn Geluk

'Een ander zijn geluk' speelt zich af in een klein dorp. Op een koude winterdag wordt een kind overreden en voor dood achtergelaten. Christine, een gescheiden moeder die de draad van haar normale leven weer probeert op te pikken, ontdekt het dode jongetje. Maar wanneer de politie arriveert, is het reeds weggestroomd met de rivier... en de politie lijkt haar niet te geloven. Christine is niet meer zeker van wat ze gezien heeft. Wanneer ze ontdekt dat er echt een kindje is overreden, begint ze zich schuldig te voelen, alleen met haar spookachtige herinnering en omringd door mensen met elk een mening over het drama. Alles wordt nog erger wanneer ze ontdekt dat ze de familie van het slachtoffer beter kent dan ze zou willen.

“EEN ANDER ZIJN GELUK’ GESELECTEERD VOOR TORONTO EN SAN SEBASTIAN

De Nederlandse co-productie EEN ANDER ZIJN GELUK, het speelfilmdebuut van Fien Troch, gaat op 11 september in première op het Internationaal Filmfestival van Toronto (8 tot 17 september).

De film is in Canada geselecteerd voor de sectie gewijd aan nieuw en beloftevol talent. Het festival van Toronto wil een platform zijn voor nieuw filmtalent, maar deelt geen prijzen uit.

Tevens is EEN ANDER ZIJN GELUK geselecteerd voor het 53ste Internationaal Filmfestival van San Sebastian (15 tot 24 september) en dingt hier mee naar de Altadis New Directors Award.

Troch nam haar film op ten zuiden van Brussel. EEN ANDER ZIJN GELUK gaat over een dorp dat in een spiraal van intriges terechtkomt nadat een kind is gestorven bij een ongeval met vluchtmisdrijf. De personages worden vertolkt door grote namen als Jan Decleir, Natali Broods, Johan Leysen, Johanna ter Steege en Peter van den Begin. Voor Troch zich aan deze fictiefilm waagde, maakte ze al kortfilms, die evenmin onopgemerkt voorbijgingen.

De film is geproduceerd door Prime Time in co-productie met Motel Films. Het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Nederlands Fonds voor de Film zijn de belangrijkste financiers.

A-Film Distribution zal de film uitbrengen in de bioscoop.

avatar van cornelis

cornelis

trailer
Pfoe, dat valt niet mee, zeg...

De trailer voorspelt niet veel goeds nee. En/of het is een zeer slechte trailer en valt de film uiteindelijk mee.

Het lijkt op een van-dik-hout-zaagt-men-planken scenario.

xenne

"Een ander zijn geluk" wint in Griekenland

zo 27/11/05 - Op het Internationaal Filmfestival van Thessaloniki (Griekenland) is de Vlaamse film "Een ander zijn geluk" bekroond met de Gouden Alexander. Dat is de prijs voor beste film.

Regisseur Fien Troch ontving een cheque van 37.000 euro voor haar eerste langspeelfilm.

De jury onder leiding van de Italiaan Vittorio Storaro maakte zijn keuze uit 14 films, allen debuut- of tweede langspeelfilms van jonge regisseurs.

Ook Ina Geerts uit "Een ander zijn geluk" viel in Saloniki in de prijzen. Zij deelt de prijs voor beste actrice met de Franse Isild Le Besco ("Backstage").

In "Een ander zijn geluk" draait alles rond een vluchtmisdrijf. Ook het scenario van de film werd bekroond.

Debuut op 7 december bij ons uit

Voor haar debuutfilm kon Fien Troch nogal wat grote namen strikken, zoals Josse De Pauw, Peter Van den Begin, Natali Broods, Jan Decleir en Johanna ter Steege

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Verhaal ziet er in ieder geval interessant uit.

avatar van braambes

braambes

De recensies die ik las in 'de Standaard', 'Focus Knack' waren streng voor Fien Troch, maar ontkenden haar talent niet. 'De Morgen' was een stuk positiever en kende haar debuutfilm drie sterren (uit vier) toe. Ik kan me vinden in de algemene toon van de negatieve kritieken, maar zelf ben ik overwegend positief. Enkele heel mooie scènes (Sam en zijn papa bij hem thuis, de scènes in het grootwarenhuis, ...) weten perfect de tragiek van de situatie weer te geven. Het verhaal is niet altijd even sterk uitgewerkt, maar dat zijn beginnersfouten (ik las o.m. iets in de zin van: "het is heel ambitieus om als debuutfilm een Vlaamse Magnolia te maken, maar op bepaalde momenten loopt het erg fout...")

Ik voelde me vooral verplicht om te gaan kijken teneinde de Vlaamse film te steunen, maar ik ben toch erg blij dat ik deze film gezien heb. 3*

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Eigenaardig toch dat zo weinig mensen Een Ander Zijn Geluk hebben gezien. Het is naast Any Way The Wind Blows en Steve + Sky wat mij betreft een van de meest eigenzinnige Vlaamse films van de afgelopen jaren.

De structuur van de film is enorm gefragmenteerd en het flinterdunne verhaal gaat lustig alle kanten uit. De dood van het jongetje aan het begin van de film is dan ook alleen maar een aanleiding om in het leven van een tiental personages binnen te glippen. Regisseur Fien Troch besteedt liever veel tijd aan de uitwerking van de personages. De verhaallijn is op een gegeven moment zelfs zo vaag, dat het wel een compilatie van kortfilms lijkt die zich allemaal in dezelfde wijk afspelen.

Maar dat is geen kritiek, in tegendeel zelfs. Juist door de schijnbaar onsamenhangende structuur ontstaat er uiteindelijk toch een organisch geheel. Naarmate de personages verder worden uitgewerkt, wordt hun onderlinge relatie steeds duidelijker (als die er is, tenminste. Sommige personages hebben met het hoofdverhaal niets te maken). Qua opbouw en sfeer deed het me inderdaad aan Magnolia denken, maar ook Twin Peaks is nooit ver weg (inclusief de dromerige muziek). Regisseur Troch doet geen enkele toegeving aan haar publiek en houdt de tamelijk afstandelijke vertelstijl consequent tot het einde vol. Zelfs over de uiteindelijke ontknoping blijft ze vaag, al wordt er wel een duidelijke hint gegeven. Maar als je die niet wilt zien (of niet hebt gezien), zijn er nog mogelijkheden genoeg om het verhaal te interpreteren.

Een bijzondere pluim verdient ook cameraman Frank van den Eeden. Zijn camerawerk is opvallend en anoniem te gelijk, vol ijskoude wide-shots van interieurs en deprimerende opnames van straten en landschappen. Zijn sombere camerawerk zet de diep-trieste sfeer van de film nog eens extra in de verf.

Ik was ook bijzonder verrast door de ingetogen, goed gedoseerde acteerprestaties van de hele cast. Ik ken maar weinig Vlaamse films waarin consequent zo goed wordt geacteerd als deze. Ina Geerts is geweldig als de ongelukkige Christine, en Johanna Ter Steege en Johan Leysen zijn compleet geloofwaardig als uitgeblust echtpaar. Erg grappig ook hoe Johanna voortdurend met haar hond bezig is en naderhand haar man verwijt dat ze geen tijd voor hem heeft.

De rest van de cast wordt gevuld met uitstekende acteurs als Peter van den Begin, Natali Broods, Jan Decleir en Josse De Pauw. Maar vooral Frank Chartier (als de vreemde loner Njord) en Els De Ceukelier (als irritante luchtbel Sonja) zijn een genot om naar te kijken. Misschien omdat zij net de enige personages zijn die wat (wrange) humor brengen in een film die bijna verdrinkt in somberheid. Vooral van het fragment waarin een klein jongetje zijn overleden broertje in de spiegel ziet, kreeg ik een brok in m'n keel. Prachtig, zoveel ingehouden emotie.

Toch is er één aspect waarop Een Ander Zijn Geluk even volledig de mist in gaat: de nieuwsuitzendingen. Net als in Suspect, zijn die dermate belabberd, ondermaats en amateuristisch gebracht dat de film tijdens die momenten gewoon keihard op zijn kont gaat. Extra pijnlijk omdat de journaals rond de dood van het jongetje zo'n prominente plaats in het verhaal krijgen. Ik kan me echt niet voorstellen dat Troch dit zomaar heeft weggewuifd, zeker gezien het ontzettend hoge niveau van de acteerprestaties. Maar wat ene Iris Van Hoof (ik heb het maar even opgezocht) als nieuwslezeres presteert, is gewoon van een schokkend laag niveau.

Maar dat terzijde is Een Ander Zijn Geluk een film zoals er in Vlaanderen eigenlijk veel te weinig gedraaid (kunnen) worden. Aparte sfeer, uitdagend, technisch uitstekend en met veel liefde en aandacht gemaakt. En dat net een platte publiekfilm als Buitenspel met alle aandacht gaat lopen, is gewoon onrechtvaardig.

4 sterren.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Deze moet ik ook absoluut eens zien!

avatar van bert 67

bert 67

Gisteren film gezien. Inderdaad ook ik vond het een intigrerende film vooral door zijn eenvoud.

Jammer vond ik wel het open einde. Was het nu de buurman of de vader die het gedaan heeft? Ik vond ook het laatste shot van de auto onduidelijk.

Fien Troch wint Europees debuutfilmfestival

za 28/01/06 - De film "Een ander zijn geluk" van de Belgische cineaste Fien Troch (27) heeft de hoofdprijs weggekaapt op het Europese Filmfestival voor Debuutfilms in Angers in Frankrijk.

De Belgische film deelt de Grote Prijs van de Jury met "Stesti" van de Tsjechische regisseur Bohdan Slama. De eerste prijs is 20.000 euro waard.

"Een ander zijn geluk" ging in september in première op het Toronto International Film Festival en werd ondertussen al geselecteerd voor de festivals van San Sebastian, Gent en Thessaloniki. In Griekenland won de film de Gouden Alexander, de prijs voor beste film.

avatar van titan

titan

Vlaamse Magnolia was ook het eerste dat ik dacht bij deze film, al zijn de onderlinge relaties wat minder vergezocht. De gelaagdheid van die film mist Een ander zijn geluk echter wel en ook andere uitwerkingen bevallen mij wat minder. Met name het groot aantal subplots verstoren de boel enigszins

Daarnaast is het een film met twee gezichten. In het eerste deel lijkt het vaak wel een absurde komedie met invloeden van Lynch, terwijl in het tweede deel het drama overheerst. Echt storend is het niet, maar het is toch een beetje een rare combinatie. Voor de rest sluit ik me aan bij de positieve punten die door bioscoopzaal al zijn genoemd. Al met al 3,5*.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Helemaal eens met het betoog van bioscoopzaal, prachtfilm.

Twee triviaatjes nog:

- de muziek is van David Eugene Edwards (zanger van 16 Horsepower)

- en... bizar... bij de optiteling is de naam van de als eerste genoemde actrice gespeld als: "Johanna ter Steegen"... op de aftiteling staat het wel goed.

avatar van joke36

joke36

Knappe film. Knappe acteerprestaties. Knappe sfeerschepping. Knappe muziek. Voor mij: 4 sterren.

Fien Troch maakt kans op Europese Oscar

ma 11/09/06 - De film "Een ander zijn geluk" van Fien Troch is geselecteerd voor de Europese Filmprijzen 2006. Het is de enige Belgische film op de lijst van 47 films die meedingen naar de verschillende onderscheidingen.

De komende weken beslissen de 1.700 leden van de Europese Filmacademie (EFA) welke films voor welke prijzen worden genomineerd (beste film, regisseur, acteur...).

De nominaties worden bekendgemaakt op 4 november op het Filmfestival van Sevilla. De prijzen worden op 2 december uitgereikt in Warschau in Polen.

De debuutfilm van Fien Troch viel dit en vorig jaar al in de prijzen op de festivals van Saloniki, Angers, Salerno en Taipei. Jan Decleir, Ina Geerts en Natali Broods vertolken de hoofdrollen.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Niet alleen een Europese Oscar.

Een ander zijn geluk Belgische oscarinzending

- Fien Trochs "Een ander zijn geluk" is geselecteerd als Belgische inzending voor de Oscars. De film dingt mee voor de Oscar van Beste niet-Engelstalige Film. De aanstelling van Een ander zijn geluk als officiële Belgische Oscarinzending gebeurde door een jury, samengesteld uit Vlaamse en Franstalige professionelen. Een ander zijn geluk is het speelfilmdebuut van Fien Troch. Eerder deze maand werd bekend dat Een ander zijn geluk als enige Belgische speelfilm op de shortlist staat voor de European Film Awards. De voornaamste rollen worden vertolkt door Ina Geerts, Johan Leysen, Natali Broods, Peter Van den Begin, Johanna ter Steege, Josse De Pauw. De film ging in wereldpremière op het belangrijke filmfestival van Toronto in 2005 en werd ook geselecteerd voor de internationale filmfestivals van San Sebastian, Rotterdam, Gothenborg, Gent, Thessaloniki, Angers, Salerno en Taipei. Een ander zijn geluk vergaarde ook een aantal belangrijke prijzen: Golden Alexander voor Beste Film, Beste Scenario, Beste Actrice in Thessaloniki, de Juryprijs in Taipei, de Linea D’ombra in Salerno en de Grand Prix du Jury in Angers. De bekendmaking van de nominaties voor de Oscars gebeurt op 23 januari 2007. De eigenlijke Oscaruitreiking vindt plaats op 25 februari 2007.

------------------------------------

Bron: Vlaams Audiovisueel Fonds

avatar van gerre

gerre

Het personage Njord is me toch niet goed uitgeweid. Waarom verdenkt men hem van het accident? Heeft hij een grijze auto? Hij kan niet eens rijden.

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik vond hem teleurstellend. Wat er in de film gebeurt is totaal onlogisch. Nadat Christine op het nieuws zag dat er een jongetje is doodgereden gaat ze wat zenuwachtig heen en weer lopen en doet verder niets. Ze weet toch zelf ook wel dat ze het jongetje niet heeft aangereden? Ze had ook naar het politiebureau kunnen gaan en zeggen: "Zie je wel dat ik gelijk had? Ik zei toch dat er een kind in de berm lag!"
Dat ze zich schuldig voelt is gewoon niet logisch, ze heeft gedaan wat ze moest doen.
De man met het slechte huwelijk was natuurlijk de grootste verdachte omdat hij een deuk in zijn auto had, en het ook een grijze auto was (net als die van Christine, om haar toch nog een klein beetje verdacht te maken), en hij was emotioneel aan zijn einde. Uiteindelijk wordt de gekke overbuurman van Jan Decleir opgepakt. Waarom? Die man heeft niet eens een rijbewijs, laat staan een auto. Heeft dit met persoonlijke haat te maken?

Ik vond het acteerwerk wel erg goed, en de beelden waren ook mooi gefilmd, vooral in het begin in de stromende regen. Dat zag er erg mysterieus uit.

De soundtrack vond ik veel te hard en erg naar.
De humor was soms ook wel leuk, zoals de oma in lingerie (als je dat humor kan noemen ) en het heen en weer gebel in de brillenwinkel was ook erg komisch.

Maar nee, de film heeft verder geen blijvende indruk op me achtergelaten terwijl het toch best een zwaar onderwerp is.

Ik blijf steken op een kleine 2,5* en dan ben ik in een goede bui.

avatar van seanpuffy

seanpuffy

ik had veel meer van deze film verwacht.

dit slaat echt op niets. altijd dat verspringen van beeld je kan nog niet eens op je gemak volgen en iets snappen en als je dan uiteindelijk het bijna kunt volgen verspringt het beeld naar iets anders.

een ander zijn geluk is een van de domste en slechtste films die ik heb gezien.

het enige dat goed was aan deze film is het gebel in de brillenwinkel maar voor de rest mogen ze deze film echt afvoeren.

1.0

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

een eerder originele film voor van deze kanten te komen.

Duidelijke debuutfilm: veel goeie ideeën, frisse aanpak, enthousiasme en het geluk van de ondersteuning van een gedreven en ervaren cast.

Maar ook wat beginnerskwaaltjes, het vakmanschap mag nog groeien; dan zie ik Troch wel één van de toonaangevende Nederlandstalige filmers worden. Dit is in ieder geval geen routineklus, van clichés en algemeenheden opgebouwd verkoopsartikel.

Favoriete pluspunten: acteerprestatie van Ine Geerts, krachtige en eigenzinnige soundtrack, het einde in het "ongewisse" (als dat zo bedoeld was, tenminste...) en de beeldcomposities.

3* maar ik zal 'm nog wel eens zien om definitief oordeel te vellen

avatar van Schiedammer

Schiedammer

Ik vond het een matige film. Dus ben niet zo positief als de rest.Ik vond het een warrig verhaal waarbij je goed op moet letten.Geluid en het beeld was trouwens prima maar ik kom niet hoger dan 2,5*.

avatar van Tarkus

Tarkus

Er zal ongetwijfeld een publiek bestaan voor dit soort films, maar aan mij is het niet besteed.

Ik vond dit persoonlijk een van de slechtste Belgische films van de laatste jaren. Na enkele goede producties, 'Indringer', 'Hel Van Tanger' en 'Windkracht 10' o.a., lijkt deze film wel een terugkeer naar de jaren 70 en 80, een tijd waarin er bijna geen enkele Belgische film iets waard was.

En de toch wel sterke cast kan de film ook niet redden, het is nochtans een goed gegeven, een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf, maar het scenario en de manier waarom het wordt vertolkt is niets waard.

0 Sterren is de enige beoordeling die hier toepasselijk is.

avatar van Film Pegasus

De Magnolia van de Lage Landen. Wat regie betreft een hoogstandje voor een Vlaamse regisseur. Vooral als debuutfilm. Zonder te spoileren kan ik toch wel zeggen hoe alle personages aan elkaar hangen in dit verhaal. Na die gebeurtenis in het begin van de film blijken vele mensen zowel elks op hun eigen manier tegenover de feiten te staan en ook onderling verbonden te zijn. Elke nieuwe gebeurtenis interpreteert ieder naar zijn eigen puzzel van het verhaal.

Zoals hier al eerder gezegd een jammer genoeg vergeten pareltje dat samen met Hel van Tanger en Any way the wind blows tot de toppers horen van de Vlaamse films van de laatste jaren.

De film is weerom het bewijs dat dit een genre is waar Vlaanderen (België) goed in is. Laat de happy endings maar voor de Amerikaanse industrie, dit is film waar Vlamingen sterk in zijn. Zwarte melodrama met een vleugje cynisme. Kijk maar naar Hel van Tanger, Iedereen beroemd, Ex drummer en zelfs de commercielere films hebben wel wat dramatiserende figuren: Zaak Alzheimer (een zieke ouwe moordenaar), de indringer (verlies van een kind), Alias (psychische problemen) of Daens (de onderdrukking van de armen)

avatar van silhoupin

silhoupin

Een zeer sterk staaltje Belgisch filmwerk! Soms verliest het zijn kracht wat maar wel zeer sterk geschoten, prachtig camerawerk!

3,5 sterren

xenne

't gemiddelde van deze film is beetje in vrije val hier, binnenkort op Canvas, ben benieuwd

avatar van Wouter

De trailer is in ieder geval echt waardeloos.

avatar van schopenhauer

schopenhauer

Slecht geacteerd en saai. Ik heb hem niet kunnen afkijken (heb hem wel laten opstaan om af en toe te checken of er iets opmerkelijks gebeurde, niet dus).

avatar van lucdecoster

lucdecoster

schopenhauer schreef:

Wat kunnen wij toch flauwe films maken in België. Na 30 minuten afgezet.

avatar van Dave Bowman

Dave Bowman

Goede film die me deed denken aan 21 grams. De vage en sombere sfeer zijn heerlijk om naar te kijken en de film bevat een aantal visuele pareltjes zoals bijvoorbeeld de supermarktscène. De muziek is goed gekozen en versterkt de sombere, dieptrieste sfeer.

De nieuwsfragmenten komen nogal knullig over en vormen het grootste minpunt van de film.

Ik zou niet weten wat er saai of flauw is aan deze film, het is juist een sterke film die niet vervalt in clichés of platitudes. Films zoals Anyway the wind blows, Ex drummer, Steve+Sky en Een ander zijn geluk zijn een verruiming voor het Belgische filmlandschap. Blijkbaar staat men nogal kritisch ten opzichte van Vlaamse producties, maar wie goed kijkt zal hierin een beloftvolle debuutfilm zien. 4,0*

avatar van speedy23

speedy23

lucdecoster schreef:

Wat kunnen wij toch flauwe films maken in België. Na 30 minuten afgezet.

Als je maar 30 van de 108 minuten gezien heeft, waarom stem je dan? Daar kan ik het vliegend sch**t van krijgen.