• 9.369.514 stemmen

The Lost Honour of Christopher Jefferies (2014)

Drama / Misdaad | 126 minuten / 114 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Drama / Misdaad

Speelduur: 126 minuten / 114 minuten (miniserie, 2 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roger Michell

Met onder meer: Jason Watkins, Shaun Parkes en Ben Caplan

Plot The Lost Honour of Christopher Jefferies

Miniserie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Christopher Jefferies, een gepensioneerde onderwijzer die gearresteerd werd in verband met de moord op zijn huurster Joanna Yeates, een 25-jarige landschapsarchitecte die op Kerstdag 2010 dood werd aangetroffen. Tijdens zijn voorlopige hechtenis, werd het gezicht van Jefferies het bekendste van Groot-Brittannië. Dit drama begint op de dag voor Yeates’ verdwijning en volgt de onschuldige Jefferies tijdens zijn arrestatie en vrijlating en toont aan hoe zijn daaropvolgende isolement - het gevolg van de ongewenste bekendheid - een blijvende stempel zou drukken op zijn leven.

avatar van stinissen

Weer een uitstekende Britse miniserie uit de stal van ITV.

avatar van Confusie

Confusie

Vond 'm ook erg sterk.

Belande er bij toeval in gedurende een nachtelijke HBO sessie en verbleef al gauw uiterst geboeid en gekluisterd.

Aangrijpend en intrigerend verhaal.

Kende het verhaal en de betreffende persoon verder niet maar viel mij al wel gelijk op dat de hoofdacteur een weergaloze prestatie neerzet. Een interview met de daadwerkelijke beste man laat daarnaast nog eens zien dat hij hem ook nog eens echt vlekkeloos imiteert.

avatar van Night's Watch

Night's Watch

Het verhaal van Christopher Jefferies is opzich een mooi verhaal wat een moeilijk begin heeft en is gebaseerd op ellende. Het is een interessant verhaal, zo'n film waar je achteraf de personages gaat zitten googelen. Daarnaast is het uitermate geschikt voor een drama film, een documentaire over Christopher Jefferies lijkt mij minder interessant.

De film bevat veel rustige scenes maar verveeld geen moment.

Jason Watkins speelt de excentrieke Christopher fantastisch vanaf het moment dat de film begint en kan dit volhouden tot het einde van de film. Hij tilt de film absoluut naar een hoger niveau.

avatar van willemfilm

willemfilm

Een bijzondere film in veel opzichten. De film is niet echt spannend wel ondrhoudend. De hoofdpersoon wordt wel als heel exentriek neergezet. Jefferies was of is, denk ik, ook wel heel vreemd. Fenomenale acteerprestatie. Vooral daarom is de film het kijken waard. Super Engels allemaal ook. Geen schreeuwige gelikte film uit USA. Gezien op Netflix.

avatar van des1

des1

Een moordzaak die in Engeland veel aandacht trok... en zo'n opvallende afloop kende. Briljante film die de tijd neemt om omstandigheden en de hoofdpersoon uit de doeken te doen. Tevens aanklacht jegens het hijgerige van de Britse tabloids. Je gaat je ergeren aan de peculiarities van de hoofdpersoon (briljante rol van Watkins), die hem in problemen brengt. Zoals wel vaker geconstateerd (in forensic psychiatry) is niet de excentriekeling the usual suspect waar politie en media zich op storten, maar degeen die zo normaal en vriendelijk overkomt. "He was a very nice and considerate young man. We were sad when he left. He was very personable and polite." Ruime 4* tegen 4,5* aan. Mede vanwege de boodschap.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama film...

Een waargebeurd verhaal...

Prima acteerwerk...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Prima camera beweging...

avatar van Tiany

Tiany

Deze film heeft indruk gemaakt, het laat de kant van de mogelijke verdachte zien die door een hel gaat en uiteindelijk niets met de moordzaak te maken heeft, de pers die enorm veel invloed heeft op de media, buren, vrienden, collega's, en ver daarbuiten, het gaat hier vooral om sensatie, zonder rekening te houden met het leven van HUN slachtoffer. Eind goed al goed, voor Christopher Jefferies dan toch, helaas niet voor het slachtoffer Joanna Yeates.

Wat een fantastische acteur die Jason Watkins, in deze rol gelijkt hij zeer sterk op de echte Christopher Jefferies.

Ik geef de film 4*

Helaas is het systeem om sterren te geven veranderd, de cijfers zijn weg en moet nu op sterretjes klikken, het lukt me langs geen kanten, ofwel geeft het minder sterren, ofwel teveel, ofwel geen. Spijt dat het systeem veranderd is.

avatar van Movsin

Movsin

Knap en in het eerste gedeelte zekerlijk aangrijpend.

Interessant en boeiend hoe de film de nadruk legt op de broosheid van getuigenissen en oppervlakkige verklaringen (het wat speciaal uitzicht van Jefferies alleen al maakte van hem een verdachte) en op de houding van de media of hoe sensatie - wat lezers en kijkers wel lusten - op neutrale informatie primeert.

Prachtige vertolking van Jason Watkins.

avatar van ILDIB

ILDIB

film wordt gedragen door de hoofdrolspeler. fantastische rol..

avatar van nadrin

nadrin

Echt een pareltje. Voor de hoofdrol een 5+.

avatar van FlorisV

FlorisV

Prima film. Duidelijk een Britse tv-productie vanwege het kalme tempo en de rustige dynamiek, met weinig effect-bejag. De "eccentrieke" Jefferies (een modelburger die eigenlijk toch best normaal is) met zijn maniertjes wordt goed neergezet door Watkins. Maar eigenlijk had ik wel veel meer ellende en onrecht verwacht. De donkere wolken zijn te snel vertrokken en de film wordt daarna opvallend luchtig. Echt zwaar aangrijpend werd het gewoon nergens, want de hel waar Jefferies doorheen gaat komt simpelweg te weinig indringend in beeld. Misschien komt dit door de typische Britse ingetogenheid of een gebrek aan zwaardere dramatiek dat je bij een bioscoopfilm wel zou mogen verwachten.

Goed verhaal en maatschappelijk relevant. Voordat ik de film zag verwachtte ik een soort Verlorene Ehre der Katharina Blum en die had een nogal overdreven (en ook fictief) verhaal. Het mooie van deze film is dat het subtieler aangepakt wordt, echt gebeurd is en dat het slachtoffer effectiever terug kan slaan.

Zwak puntje verder: de Nederlandse buurman wordt duidelijk door een niet-Nederlander gespeeld. Dit wordt vooral duidelijk als hij even Nederlands praat met zijn moeder (die wel Nederlands overkomt).

Een aardig bijrolletje is er wel nog van Steve Coogan, die nog even zichzelf mag spelen. De scene waarin hij zich introduceert is lekker awkward en natuurlijk precies in zijn droogkomische straatje.

Mooi geschoten film voor een tv productie met als visueel hoogtepunt het prachtige college waar Jefferies lesgegeven heeft. Ik zat er met verademing naar te kijken en vind het jammer dat we in Nederland niet zulke mooie universiteitsgebouwen hebben.

avatar van frans123

frans123

Danks Moviemeters!!! Heb de film aangeklikt en wilde hier reacties lezen..Overduidelijk!!! 3,5 is de laagste score!!! Ga hem absoluut vanavond zien.

avatar van Knehzidon

Knehzidon

Kortom een prachtige film over vooroordelen.

avatar van Redlop

Redlop

3,5 * voor het verhaal en 1* extra voor de briljante vertolking van Jason Watkins.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Bijzondere man, bijzonder verhaal, bijzondere film. Briljant gespeeld.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Typerende Engelse productie qua vormgeving, tempo, dialoog en acteren. Behoorlijke aanklacht tegen de vooroordelen die er altijd snel zijn wanneer iemand anders is en natuurlijk een hele dikke sneer naar die vreselijke pers in Engeland.

Waar ik me toch het meest over verbaas is de lange tijd dat ze Jefferies vast kunnen houden en behoorlijk stevig aan te tand voelen terwijl er totaal geen bewijs is. Slechts een verklaring van iemand dat zijn auto andersom stond. Lijkt mij dat ze daar iemand niet zo lang op vast kunnen houden en al helemaal niet gezien er geen motief was maar er natuurlijk ook geen enkel ander bewijs in de vorm van vingerafdrukken, DNA, wapens of wat dan ook maar gevonden is. Vervolgens wordt natuurlijk de ergste schade aangericht door de pers. Ronduit schokkend maar wel boeiend om te zien hoe iemand een stempel kan krijgen terwijl hij niets gedaan heeft.

Moet eerlijk zeggen dat zodra hij vrij is en men begint te procederen tegen de pers de geest wat mij betreft wel uit de fles is en de interesse ook weg. De verklaringen die hij daarna nog moet doen en een bepaalde commissie waar hij dan in komt, dat geloof ik allemaal wel en aangezien de film verder ook al niet echt bol stond van spanning en vaart vind ik het de film met die dingen redelijk naar het einde slepen. Uiteraard wel bijzonder goed gespeeld door Watkins die erg overtuigend overkomt als de licht neurotische, a-typische man.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Deze korte miniserie is gebaseerd op een echte strafzaak waarin de moord op huurster Joanna Yeates breed werd uitgemeten in Britse kranten en huisbaas Christopher Jefferies volksvijand nummer één werd. Ondanks cruciale missers tijdens het onderzoek was de einzelgänger publiekelijk veroordeeld voordat hij de mogelijkheid had juridisch zijn onschuld te bewijzen. 'The Lost Honour of Christopher Jefferies' (2014) gaat meer over de traumatische inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de titelpersoon dan over het moordonderzoek zelf. De Britse acteur Jason Watkins zet Christopher Jefferies treffend neer als een hyperintelligente, ietwat pedante meneer met autistische trekjes. Als iemand die behoefte heeft aan structuur en voorspelbaarheid, terwijl hij tegelijkertijd een zekere autoriteit uitstraalt met zijn monotone dictie en horkerige scherpzinnigheid. Maar Watkins geeft Jefferies ook de gelaagdheid van een man die zich als een kameleon aanpast in sociale situaties en minder antisociaal of berekenend is dan hij op het eerste gezicht lijkt. De tragiek van Jefferies' proces is dat er een persoon gestraft werd die niet verder van de kille moordenaar af kon staan. Het waren vooroordelen over zijn anders-zijn (of zelfs onduidelijkheid rond zijn seksualiteit) waardoor men vrij kon schieten op een persoon in een extreem kwetsbare positie.