• 9.373.531 stemmen

Theirs Is the Glory (1946)

Documentaire / Oorlog | 82 minuten

Genre: Documentaire / Oorlog

Alternatieve titel: Men of Arnhem

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Brian Desmond Hurst en Terence Young

Met onder meer: Stanley Maxted, Allan Wood en Geoff van Rijssel

Plot Theirs Is the Glory

In september 1944 wordt de grootste slag van de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitgevochten. In een poging om voor kerst 1944 de oorlog te beëindigen wordt de grootste luchtlanding operatie aller tijden uitgevoerd. Doel is het beveiligen van de bruggen over de grote rivieren, welke het geallieerde leger moet oversteken om het Ruhrgebied te kunnen bereiken. Door teveel optimisme, slechte planning en een ongelukkig toeval stuit het Britse 1st Airborne Division in Arnhem op een zich herbewapenende SS-pantser divisie. Het gevolg is een zeer bloedige en meedogenloze strijd in en rond Arnhem.

Zichzelf (war correspondent)

Narrator (onvermeld)

avatar van 606

Appart het gaat over de slag om arnhem.

avatar van Flipman

Flipman

606 schreef:

Appart het gaat over de slag om arnhem.

Zou je ook niet zeggen met die titel !

Flipman schreef:

Zou je ook niet zeggen met die titel !

Hoezo niet?

avatar van OliverDogg

OliverDogg

Arnhemmer schreef:

Hoezo niet?

Omdat operatie Market Garden niet gelukt is misschien?

OliverDogg schreef:

Omdat operatie Market Garden niet gelukt is misschien?

En daarom mag aan de verliezende partij geen hulde gebracht worden? ( dat is nl wat de titel vrij vertaalt zegt.)

avatar van Darbie

Darbie

Sterker & Indrukwekkender dan 'A Bridge Too Far' !!

Arnhemmer

Vooral de eindscene met al die lege bedden van gesneuvelde soldaten, doet mij meer dan al die gevechtsscenes in `A Bridge Too Far`. Deze film is ook wat makkelijker te volgen, omdat hier alleen de `British 1st Airborne Division` gevolgd wordt. In `A Bridge Too Far` springt men teveel van de ene divisie naar de andere, wat erg lastig kan zijn als je geen of weinig kennis van operatie `Market Garden` hebt. Deze film is in 1946 opgenomen tussen de puinhopen in Arnhem en Oosterbeek. Niet door gerenomeerde acteurs, maar door de jongens die de werkelijke slag twee jaar eerder hebben overleefd. Hoe authentiek wil je `t hebben?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een erg leuke verrassing zo tegen te komen bij de kringloop, toch wist ik nog niet de helft van de film buiten de bekende titel. Want met de gegevens dat de film opgenomen is in de ruines van Oosterbeek en Arnhem is toch op zijn zachts gezegd bijzonder, net als het feit dat er geen acteurs gebruikt worden en de geluiden die van daarwerkelijke opgenomen oorlogsgeluiden zijn. Het maakt de film goed of slecht al meteen tot een bijzonder product waarmee het woord autenthiek een totaal ander lading krijgt.

Van het begin moet de film het overigens niet helemaal hebben met de gortdroge voice-over die het geheel zogezegd erg droog maakt, en uiteraard is er van enige diepte qua karakters ook weinig sprake, maar goed, daar draait de film simpelweg niet om. Waar het wel omdraait is een uitermate realistisch beeld van de oorlog in een film uit '46 en daar slaagt men mijn inziens toch geweldig in. En dat gebeurt toch vooral wanneer de Engelse paratroopers in hun eerste schermutseling belanden, want wat een fantastische een oorverdovende geluidstape wordt er gedraaid. Echt waanzinnig. En onnodig te zeggen voelen en zien de gevechten temidden van de ruines er ook spot on uit, het is toch het moment waar de film voor zijn leeftijd een bijzondere sterk indruk maakt met de getoonde gevechten, geluiden en tientallen zo niet honderden ex-militairen.

Een beeld zoals we dat in Band of Brothers zagen zien we in Theirs is the Glory ook tot op zekere hoogte met de blijheid van de mensen op straat, verzorging van de gewonden, de kameraadschap tussen de soldaten en hun humor. Dat men zowaar een Tiger en Panther heeft weten te strikken mag ook zeker benoemd worden, zonder twijfel voortuigen die geconfisqeerd waren en het uiteraard nog deden en gemakkelijk ingezet konden worden en daarmee een probleem waar men met deze productie niet tegen aan liep maar heel veel films in de jaren er na wel omtrent budgetoverschrijding of dat dergelijke voertuigen simpelweg niet beschikbaar waren. Dan nog zeker het benoemen waard een aantal scenes richting het einde zoals het duel tussen de Panther en de Engelse 6 ponder waar de op dat moment gevolgde soldaat verdwaasd de straat oversteek met een andere naderende Panther op de achtergrond, een fantastische scene wat dat betreft qua camerawerk.

En zo laat deze opzienbarende film, natuurlijk vanwege de achtergrond, toch een meer dan sterke indruk achter en is zeker het genieten waard. Het is weliswaar soms wat aan de houterige kant, de voice over maakt het droog, maar eenmaal los en de troepen volgend in hun confrontatie met de Duitsers rond Arnhem en Oosterbeek kan ik niet anders dan concluderen dan dat dit een uitermate knap gemaakte film is.