• 9.371.495 stemmen

Genre: Actie

Geregisseerd door: Michael Kennedy

Met onder meer: Lorenzo Lamas, Claire Stansfield en Michael Champion

Plot The Swordsman

Andrew Garret (Lamas) is een politieagent die de taak heeft gekregen om Julie (Stansfield), een jonge vrouw die ooggetuige is van een moord, te beschermen. Nadat er in het museum een belangrijk zwaard van Alexander de Grote moet Andrew gebruik maken van zijn gave om in de tijd te reizen. Zo komt hij terecht in de Romeinse tijd bij de gladiatoren en beseft hij zich dat dit de enige kans is om te overlezen. Hij riskeert zijn leven om het zwaard weer heel terug te brengen...

avatar van Ramon K

Ramon K

Ooit gezien (alles wat die gigant toendertijd maakte zal ik wel gezien hebben), maar opnieuw weet ik er niets meer van. Actieprul waar je nog geen * aan kwijt kan hoogstwaarschijnlijk....

avatar van djelle

djelle

Was jij fan van Lorenzo Lamas?? Schaam je!

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik was fan van alles wat trapte en schoot. Denk aan de geweldige Don 'The Dragon' Wilson, Cynthia Rothrock, Billy Blanks etc. Als ik alle zooi weer zou oprakelen en stemmen uit zou gaan delen dan moet ik toch wel op een totaal van 3000 stemmen uit kunnen komen ipv de 2650 van nu. Ik had Stinissen's werkwijze toendertijd moeten volgen en alles in schriftjes moeten schrijven.

avatar van De GeuS

De GeuS

Ramon K schreef:

Ha, een film met de 'Don' stond gelijk aan een kwaliteitsfilm in mijn jeugd....

avatar van djelle

djelle

Wel, ik schrik van je Ramon. Ik wist dat je ook zo'n periode had, maar niet dat het ZOver ging. Ik was vroeger ook extremer als nu, maar zelfs toen vond ik films waar Lamas in verscheen al iedere keer weer bocht. Deze film nog niet gezien overigens, maar ik verwacht er absoluut niks van.

avatar van Lennert

Lennert

Misschien zit er ergens een steekje bij me los, maar nadat ik deze film afgelopen Koninginnedag tweedehands aanschafte op de rommelmarkt en er achter kwam dat de film na 45 niet meer verder wilde spelen heb ik nog eens 4 euro extra uitgegeven om hem tweedehands via markplaats te bestellen. Was de film zo goed dan dat ik hem per se af wilde zien? Nee, maar het concept intrigeerde en wonderbaarlijk genoeg trok de film me genoeg om af te kijken.

Goed, laat ik maar meteen stellen dat de weinige actiescenes die aanwezig waren verre van spectaculair waren en dat de acteurs in de meeste gevallen vrij weinig te bieden hadden. Ik snap echter niet hoe, want hij is een afgrijselijk acteur, maar Lamas heeft toch iets wat hem geschikt maakt als actieheld. Ik heb hem hiervoor alleen in The Circuit 2 gezien, maar ondanks het feit dat hij hier voornamelijk matig gechoreografeerde zwaardvechtscenes heeft zie je in de luttele twee trappen die hij uitdeelt dat hij goed op zijn plaats zou zijn in een volledige martial arts film. Dit zolang hij niet schreeuwt van pijn, want dat was echt een zwaar hinderlijk geluid.

Wat was het dan me ertoe zette de film nogmaals aan te schaffen? Uiteindelijk is het toch het cheezy jaren 90 sfeertje met zweverige soundtrack en het veel te pretentieuze script wat intrigeerde. Niet dat dit iets met tijdreizen te maken heeft, zoals de plot-beschrijving hier op moviemeter en op mijn dvd stellen, maar het idee van reincarnatie in een c-actiefilm werkt wonderwel goed genoeg om te aan te trekken en te laten blijven kijken.

Voor mijn volgende Lamas film hoop ik echter wel op een stuk meer actie en/of beter acteerwerk.

avatar van Metalfist

Metalfist

Lorenzo the Great

Aah de jaren '90. Een geweldig decennium waarin we een aantal grote namen hun eerste stappen in de filmwereld zagen maken (onder andere Quentin Tarantino met Reservoir Dogs) maar dat voor mij vooral gedefinieerd wordt door een aantal series. Highlander: The Series met Adrian Paul, Xena en Hercules met Lucy Lawless en Kevin Sorbo maar ook Renegade met Lorenzo Lamas. Van dat rijtje was ik Renegade eigenlijk voor een groot stuk al vergeten, maar in de plaatselijke kringloopwinkel kwam ik een double feature DVD tegen met daarop The Swordsman en Gladiator Cop, allebei met Lamas!

Het soort van actiefilm dat je normaliter enkel en alleen op half vergane VHS tapes nog terugvindt maar er is dus iemand die effectief de moeite heeft genomen om The Swordsman en Gladiator Cop (de ene is een vervolg op de andere trouwens) op DVD uit te brengen. De beeldkwaliteit is weliswaar van het niveau van een VHS en de kwaliteit van de ondertitels laat ook flink wat te wensen over maar kom: zelfs dan nog blijkt The Swordsman gewoon nog wel een redelijke film te zijn. De poster geeft een compleet verkeerde indruk (en de plotomschrijving op de DVD ook trouwens, want tijdreizen komt hier niet aan te pas) maar wat overblijft is een vehikel voor Lamas als een agent die dromen heeft dat hij de reïncarnatie is van Alexander de Grote. Het draait allemaal om een gestolen zwaard en één of andere slechterik die dan ook weer denkt dat hij Alexander de Grote is waardoor de twee het met elkaar aan de stok krijgen. Klinkt bekend? Ja, Michael Kennedy en de zijnen gaan wel regelmatig iets lenen bij andere films series. Zo kan Andrew (Lamas) ook visioenen krijgen wanneer hij in aanraking komt met het bloed van een dode, wat als agent natuurlijk wel superhandig is.

Grappig genoeg is Lamas eigenlijk nog het beste aan de film. Het is zo'n acteur die wel een poging heeft gedaan om één van de nieuwe actiesterren te worden, maar ik denk dat hij meer keren getrouwd is dan dat hij een echte kaskraker op zijn naam heeft staan. De rol van Andrew gaat hem echter nog wel vrij goed af en in een film als deze moet er natuurlijk ook nog een mooie jonge deerne aan bod komen (liefst nog eentje die het eerst niet kan vinden met het hoofdpersonage maar later ontdooien ze en is er nog een uit de lucht vallende romantische - doch erg zedige - bedscène) en die rol is weggelegd voor Claire Stansfield. Volstrekt inwisselbaar als je het mij vraagt en dat kan ook gezegd worden van Michael Champion als de grote slechterik. Dit soort bad-guys moet er juist heerlijk op los kunnen schmieren en dat lukt Champion niet. Hij probeert nog wel een zekere vorm van waanzin in zijn performance te leggen maar het komt er niet uit.

Mjah, niet fantastisch maar dat had ik ook niet verwacht. Lamas is geen Van Damme of Lundgren die dit soort nonsens naar een iets hoger niveau weet te stampen, maar ik ben stiekem toch nog wel benieuwd naar de opvolger. Die wordt echter nog een stuk slechter beoordeeld (en lijkt met uitzondering van Lamas ook weinig raakvlakken met The Swordsman te hebben) dus de foute actiefilm liefhebber in mij is benieuwd!